Joulun kalapöydän trendikäs viini - Jacob's Creek Wah

Japanilainen illallinen - resepti Alex Nurmi, kuva: Mari Moilanen
Kuva: Mari Moilanen
09.12.2016

Wah on Jacob's Creekin viinintekijä Rebekah Richardsonin ja japanilaisen yhden Michelin-tähden keittiömestari Mamoru Sugiyaman yhteistyössä kehittämä uniikki viini japanilaisen keittiön hienostuneille makuvivahteille ja herkuille, erityisesti sushille ja sashimille. Jacob's Creek Wah onkin nappivalinta niin perinteisen suomalaisen kalapöydän viiniksi kuin trendikkäiden japanilaisten kalaruokien seuraksi.

Onko sinun joulupöydässäsi perinteisiä kalaruokia vai kokeiletko tänä jouluna jotain hieman erilaisempaa? Tässä vinkkejä trendikkääseen japanilaiseen illalliseen.

Japanilainen illallinen

Resepti: Alex Nurmi

Marinoitua tonnikalaa

500 g tuoretta tonnikalaa
3 limeä
1 dl hienonnettua korianteria
1 punainen chili
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl ruokosokeria
2 tl suolaa

Raasta limen kuoret. Purista mehut kulhoon ja lisää kuoriraaste. Lisää hienonnettu korianteri, chili, inkivääri, sokeri sekä suola ja sekoita hyvin keskenään.

Leikkaa tonnikalafileestä 4 cm x 3 cm paksuja tankoja ja nostele ne mausteliemeen marinoitumaan (liemen happo kypsentää kalan napakasti). Anna maustua vähintään kolmen tunnin ajan kylmässä.

Leikkaa tonnikalapalat siivuiksi ja asettele kauniisti lautaselle. Tarjoile avokadokreemin ja japanilaisen kurkkusalaatin kanssa.

Avokadokreemi

1 syöntikypsä avokado
1 rkl ranskankermaa
suolaa
mustapippuria

Sekoita avokadon liha, ranskankerma ja mausteet keskenään sauvasekoittimella silkkisen hienoksi ja lusikoi tarjoiluastiaan kastikkeeksi.

Japanilainen kurkkusalaatti

1 kurkku
50 g cashewpähkinöitä

Kuori kurkku, leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja nosta kastikkeen joukkoon maustumaan tunnin ajaksi kylmään.

Paahda pähkinät kuivalla pannulla ja ripottele valmiin salaatin päälle koristeluvaiheessa.

Kastikepohja:
1,5 dl riisiviinietikkaa
1 rkl chilikastiketta
1 punasipuli
1 dl kevätsipulia suikaloituna
1 valkosipulinkynsi

Leikkaa punasipuli hienoiksi kuutioiksi sekä valkosipuli ohuiksi viipaleiksi ja nosta kaikki sipulit kulhoon. Lisää loput aineet joukkoon ja sekoita.

Anna maustua hetki ja kaada lopuksi joukkoon kurkut ja anna maustua.

Viinin nimellä wah on useita merkityksiä: se tarkoittaa japanilaista ruokakulttuuria, tarinaa tai kehää/ympyrää/linkkiä. Se on myös ensimmäinen kirjain japaninkielisele vastineelle sanasta "viini". Sen valinta viinin nimeksi symboloikin viinin ja japanilaisten herkkujen välistä vahvaa yhteyttä. Etiketin on suunnitellut japanilainen taiteilija Naoki Sakai.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!