Halloweenin juhlissa mielikuvitus lentää

Silk & Spice punaviinipullo ja halloween-teemainen kattaus.
Halloween tarjoaa mahdollisuuden kutsua ystäviä ja sukulaisia yhteen sekä viettämään hauskaa naamiaisjuhlaa pimeän ja kylmenevän vuodenajan keskellä. Katso tästä vinkit halloween -juhlien menuksi sekä muut ideat hauskan karmaiseviin halloween-juhliin.

Halloweeninä pöytään katetaan syksyn ja sadonkorjuun juurevia makuja: erityisesti kurpitsa loistaa kullankeltaisena tähtenä kekripöydässä.

Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein halloweenin tunnus. Irvistävä kurpitsa tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta, joka kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris on vaihtunut aikojen saatossa kurpitsaksi.

Kurpitsan kovertaminen onnistuu parhaiten suuren lusikan ja veitsen avulla. Pehmeä sisus koverretaan pois ja silmät ja suuaukko leikataan terävällä veitsellä. Keltamaltoinen kurpitsa taipuu lukemattomaksi ruokalajeiksi: sillä mehevöittää niin risotot kuin currytkin, ja se toimii upean pehmeänä lisukkeena riista- ja nautaruokien kyljessä.

Mehevien, mausteisten ja metsäisten halloweenherkkujen kanssa lasiin sopivat portugalilaiset Silk & Spice -viinit. Niiden mausteiset aromit istuvat yksi yhteen perinteisten kurpitsamausteiden, kanelin, muskottipähkinän ja inkiväärin kanssa.

Täyteläinen ja keskitanniininen Silk & Spice Red Blend sopii liharuokien kumppaniksi, erityisesti paahdetulle ja grillatulle lampaanviululle ja porsaan ribseille. Mausteiset ruuat, kuten curry, sopivat myös tämän intensiivisen viinin pariksi. Sen mausta löytyy mausteiden lisäksi mokkaisuutta ja tummia marjoja. Red Blendiä saa myös juhliin näppärässä kolmen litran hanapakkauksessa.

Puolikuiva ja persikkainen Silk & Spice White Blend sopii monipuolisuutensa vuoksi niin vaalealle lihalle, miedoille juustoille kuin kalalle ja äyriäisillekin. Viinin kohtuullisen jäännössokerin ansiosta sitä voi kaataa lasiin myös makeahkojen juuresten ja juurikin kurpitsan seuraksi. Tämän upean viinin maussa erottaa vaniljaa, valkoisia kukkia ja kivellisiä hedelmiä. 

Halloweenin historia

Juhlapäivä on alkujaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, samhain, jolloin vainajien henkien uskottiin liikkuvan maan päällä. Nimi "samhain" tulee luultavasti sanoista kesän (samrad) loppu (fain), ja se oli kesäkauden ja sadonkorjuun päättymisen juhla, jota vietettiin loka-marraskuussa. Kelttien uskomusten mukaan tämän ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa ja tuohon aikaan henget yrittivät houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Vainajille uhrattiin sadon antimia ja eläimiä, ja kokkoja sytytettiin sekä vainajien tien valaisemiseksi että heiltä suojautumiseksi. Avoimesta portista pääsi samalla elävien maailmaan monenlaisia manalan asukkeja – kummituksia, keijuja, pahoja henkiä.

Halloween nimi on lyhenne englannin sanoista “All Hallows’ Eve” eli pyhäinpäivän aatto. Halloweenia vietetään anglosaksisissa maissa lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. Suomessa Halloween-päivänä (31.10) vietetään Pyhäinpäivää mikäli se on lauantai, ja muussa tapauksessa seuraavana lauantaina, siis aina lauantaina 31.10. – 6.11.

Suomessa Halloween tunnetaan ennen kaikkea amerikkalaistyylisestä karnevaalimaisesta juhlasta. Halloween onkin Yhdysvalloissa Joulun jälkeen suosituin juhla. Se on Yhdysvalloissa ennen kaikkea lasten juhla, naamiaisasusteineen ja "karkki tai kepponen" -lausahduksineen. Suomessa juhla on toistaiseksi enemmän aikuisten juhla: Halloween-teeman alla järjestään naamiaisia, iltajuhlia ja kauhuelokuvien katselumaratoneja.

Halloweenin naamiaispuvuissa ja muussa tarpeistossa toistuvat muun muassa muun muassa paholais-, luuranko- ja viikatemieshahmot.

Ideat aikuisten Halloween-juhliin

Kutsut

Kaupoista löytyy valmiita kutsupohjia, mutta voit myös tehdä oman persoonallisen kutsun. Leikkaa kutsut mustasta kartongista esimerkiksi pääkallon malliseksi ja kirjoita teksti oranssilla tai valkoisella kynällä. Teksti voisi mennä vaikka näin:

Halloween-juhlat!
Aika pelätä ja peloitella x.xx. klo xx alkaen
Paras asu palkitaan.
Tule, jos uskallat! (Jos et, niin ilmoita siitä x.xx mennessä)
Olisi silkkaa hulluutta jättää tulematta!
(Järjestäthän ystävällisesti lapsille muuta puuhaa täksi illaksi) - jos siis et halua lapsia mukaan juhliin.

Mielikuvitusta kattaukseen

Juhlien alkumaljaksi voi sekoittaa esimerkiksi mustaakin mustemman Äijäboolin. Koristeeksi voit laittaa jotakin jännittävää, kuten pääkallon ja luiden muotoisia jääpaloja. Tai vuoraa vaikka koko kulho ulkopuolelta hämähäkin seitillä. Vain mielikuvitus on rajana!

Ruokaa voi koristella tai värjätä elintarvikeväreillä karmivaan teemaan liittyen. Myös mustekalan musteesta saa näyttävän pastan tai mustasta riisistä sopivan synkän risoton. Jos laitat menun esille, nimeä ruuat teeman mukaisesti: Alkudrinkki on Noitaliemi, kurpitsakeitto voi olla Eksyneiden sielujen soppa, pääruoka puolestaan Kauhujen pata ja niin edelleen.

Somistus

Somistuksessa käytä mustaa, hopeata ja oranssia. Kynttilöitä tunnelman luomiseen kannattaa varata riittävästi, jottei valoja tarvitse kesken illan laittaa päälle. Muista paloturvallisuus kynttilöiden asettelussa! Pelottavia somisteita löytyy nykyään melkein kaupasta kuin kaupasta. Askarteluliikkeistä löytää hyvin ja edullisesti kaikenlaista pientä: seittiä, hämähäkkejä ja pieniä pääkalloja.

Kestävän juhlakulttuurin malliin kannattaa ensin käydä omat varastot läpi; mustat pöytäliinat vanhoista lakanoista ja omat ja ystävien kaikki hopeiset kynttilänjalat pöydässä komeina rykelminä tuovat jo toivottua dramatiikkaa. Innokas askartelija leikkaa mustasta kartongista lepakon ja hämähäkkien muotoisia silhuetteja ja laittaa ne roikkumaan siimalla kelottuneeseen oksankarahkaan.

Tee yhdestä isosta ja mahdollisimman leveästä kurpitsasta hauska cooleri illan juomia varten. Leikkaa kurpitsan yläosa (noin 1/3) pois ja koverra kurpitsan sisus pois (käytä malto illallisruoassa!). Laita kurpitsan sisään muovinen kulho, jottei kurpitsa vety illan aikana puhki. Täytä kurpitsa jäillä ja juhlajuomilla ja laita näyttävästi esille.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!