Kesäillan ruoka- ja viinivalinnat

Kesäillan ruoka- ja viinivalinnat
06.06.2018

Suomen kesästä nautti parhaimmillaan veden äärellä ja alkukesästä. Silloin luonto on vehreimmillään, valoisuus viehkeimmillään ja luonnon sekä kasvimaan antimet maukkaimmillaan. Kesäiltana ei ole kiire minnekään, voi puuhastella ja hommailla mökillä tai pihamaalla ja nauttia olosta.

Kesän ehdottomia makuhetkiä ovat ruokien tekeminen kesäkeittiössä ja niiden nauttiminen ulkosalla yhdessä tutulla porukalla. Kesäillan menuksi rakentuu monivivahteinen ja maistuva iltapala vihanneksista, savumuikuista, paahtopaistista sekä uunijuustosta.

Ruoat voi valmistaa päivemmällä etukäteen valmiiksi ja nauttia ystävien kanssa juhannuksen kokkotulilta tai lavatansseista palattua. Kevyiden ja mutkattomien ruokien kanssa sopii maistella erilaisia kesäisiä viinejä, joissa keveys, aromikkuus ja värikkyys korostuvat.

Caponata-vihannespata

4 annosta

1 munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
2 porkkanaa
rasia kirsikkatomaatteja
2 sipulia
oksat tuoretta oreganoa
1 dl oliiviöljyä
suolaa
basilikaa ruokien päälle koristeluun

Leikkaa munakoisot kiekoiksi, nosta talouspaperille ja itketä (ripottele päälle suolaa, kääntele, välillä ja anna imeytyä 10 minuuttia). Huuhtele paprika, kesäkurpitsa, munakoisot, porkkanat sekä sipuli, kuivaa, leikkaa ja paloittele 2-3 cm:n paloiksi. Huuhtele myös tomaatit ja halkaise puoliksi. Jaa öljy pieniin vuokiin, laita oreganon oksa pohjille ja laita kaikki vihannekset sekaan. Anna kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes paistos on pureksittavan kypsää. Nosta kansi pois, sekoita varovasti, niin että vihannekset säilyttävät muotonsa ja neste haihtuu. Laita kansi takaisin ja anna makujen tasaantua vielä 10 minuuttia. Mausta suolalla ja koristele tuoreilla basilikan lehdillä. Maistuu myös viilennettynä.

Savumuikut

Savumuikut valmistuvat nopeasti savustuspöntössä. Suolista ja huuhdo tuoreet muikut hyvin. Laita savustuslaatikkoon ohutta leppälastua/-purua, pari pientä katajanoksaa tai muutama sokeripala. Nosta kalat kypsymään ritilälle leivinpaperin päälle, näin kalat eivät tartu ritilään. Pienet muikut kypsyvät nopeasti 15-20 minuutissa. Ole tarkkana savustusajan kanssa jotta kalat eivät kuivu liikaa. Valmis kala on paahteisen kullanruskea ja rakenne pehmeän mehukas.

Suolaa muikut heti savustuksen jälkeen 10 %:ssa lämpimässä vesisuolaliuoksessa (litra vettä ja 100 g karkeaa merisuolaa). Anna maustua suolavedessä muutaman minuutin. Pienet savumuikut maistuvat kätevästi sormiruokana dippaamalla niitä turkkilaisen jogurttiin, johon on lisätty mausteeksi tuoretta tillisilppua.

Paahtopaistia omenaisella juustotäytteellä

1,5 - 2 kg paahtopaistia
2 rkl merisuolaa
1 rkl mustapippuria
0,5 rkl rosépippuria
0,5 rkl viherpippuria

Murskaa merisuola sekä pippurit huhmareessa ja hiero paistin pintaan. Anna paistin maustua yön yli jääkaapissa. Ota liha jääkaapista lämpiämään vähintään tunti ennen paistamista. Ruskista paistin pinta pannulla kevyesti joka puolelta. Tämä estää lihan nesteiden liiallisen valumisen paistista ja varmistaa sen pysymisen mehukkaana. Aseta vielä uuninpohjalle pelti joka kerää paistiliemen talteen. Työnnä lihalämpömittari paistiin. Nosta paahtopaisti ritilälle 150 asteisen uunin keskiosaan. Kypsennyksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Alhaisemmalla, alle 60 asteen, sisälämpötilalla lopputuloksesta tulee roseemaisempi. Kypsemmän paistin ystävät antavat sisälämpötilan nousta 65 asteeseen, jolloin saadaan mehukas, kuitenkin vielä hieman punertava paistos. Ota paisti uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä kypsennyksen jälkeen puolisen tuntia.

Omenainen juustotäyte

100 g ruohosipulituorejuustoa
50 g fraichea
½ suolakurkkua
1 hapokas (vihreä) omena
sitruunamehu
ruohosipulisilppua

Raasta omena ja pilko suolakurkku. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua kylmässä.

Uunijuusto ternimaidosta

1 l ternimaitoa
0,5-1 tl suolaa
voita

Voitele uunivuoka voilla. Kaada suolattu ternimaito vuokaan. Paistoaika on riippuvainen maidon laadusta. Maitoerät ovat yksilöllisiä, ja se monesko lypsykerta on kyseessä, vaikuttaa ternimaidon hyytyvyyteen. Ensilypsyn maito on voimakkainta ja hyytymistä säädellään eri lypsykertojen seossuhteella. Vahvaa ja keltaista ensilypsyn maitoa voi myös ohentaa tilkalla tavallista maitoa. Paista juustomaitoa uunissa 150 asteessa noin tunti, kunnes se on saanut kauniin ruskean pinnan. Lisukkeeksi sopii makea kermavaahto ja lakat, vadelmat tai metsämansikat sellaisenaan tai hilloina.

Kesäillan viinivalinnat

Suomen alkukesä on täynnä vehreyttä, tuoksuja ja nautinnollisuutta. Samat piirteet korostuvat kesäillan viinivalinnoissa jotka hakevat kumppanuutta kesäisistä ruoka-annoksista. Rento ja maukas yhdessäolo painottaa mutkattomuutta, jossa viinien ja ruokien eri makuyhdistelmiä kannattaa vapaasti makustella keskenään. Pääpaino on valkoisissa, hedelmäisissä sekä kevyissä viineissä.

Alsacelaisen Rieslingin yrttisyys ja raikkaus on varma valinta kesäisten makujen kumppanina. Chileläinen Pinot Noir sopii viinivalinnaksi marjaisuutensa, pehmeän tanniinisuuden sekä yrttisyyden kautta, ja maistuu viilennettynä hyvin myös kalojen kanssa. Rosén raikkaus on rajaton riemu, sen olemuksessa on nuoruutta, tuoreutta sekä raikkautta ja siinä maistuu pullotettu aurinko. Chileläisen Pinot Noirin kevyemmän rosén väri, hedelmäinen raikkaus ja marjaisat aromit tasapainottavat kesäillan ruokien makumaailmaa.

Aluksi ja lopuksi, miksei välilläkin, kesäiltaan sopiva juoma on raikas ranskalainen Lillet Blanc, joka maistuu parhaimmillaan hyvin viilennyttä Spitzerinä terästettynä tonic-vedellä ja sitruunaviipaleella.

Viinit:

Gisselbrecht Riesling Tradition
Ranska. Alsace 2016
Vaaleankeltainen, tuoksu eksoottisen hedelmäinen ja maku kuivahko (6 g/l), lempeä happoinen, mineraalinen ja eloisa.

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva
Chile, Curico Valley 2016
Vaalean rubiininpunainen, hedelmäinen tuoksu ja täyteläinen, mansikkainen, kypsän tamminen ja vaniljainen maku.

Heikki Remes

Teksti: Heikki Remes

Viinimies, Heikki Remes, haluaa ihmisten hieman hidastavan kiireistä elämän rytmiään ja pysähtyvän hetkeksi hyvien nautintojen äärelle, jossa kokonaisvaltaiset elämykset rakentuvat hyvästä ruoasta, hyvästä viinistä, mukavasta seurasta ja yhdessä tekemisestä.

Lue lisää Heikin ajatuksia viineistä ja ruuista: www.viinimies.com

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!