Lempeää thai-kalakeittoa Rieslingin kera

Lempeä thai-kalakeitto -resepti ja viinisuositus
10.02.2020

Kansallista kalakeittopäivää vietetään helmikuun toisena tiistaina. Päivän kunniaksi kehittelin reseptin helpolle ja maistuvalle thai-henkiselle kalakeitolle, joka saa makunsa kuhasta, kookosmaidosta, chilistä, sitruunaruohosta ja tuoreista yrteistä. Lempeän, mutta sopivan tulisen keiton kruunaavat katkaravut ja hapokas limetti.

Kalakeiton kaveriksi suosittelen lämpimästi palkittua ja laadukasta Moselland Riesling Kabinett -valkoviiniä. Tämä kullankeltainen viini on puolimakea, mutta raikkaan hapokas ja tasapainoinen herkku. Sen tuoksussa on aistittavissa rypäleisyyttä. Maussa on selkeä sitruksinen vivahde aavistuksella mandariinia ja aprikoosia. Nappivalinta aasialaishenkisille, hieman tulisille ruoille.

Moselland Riesling Kabinett sai kirkkaimman mitalin Vuoden Viini 2008 -kilpailussa omassa sarjassaan. Viini on saatavilla 3 litran hanapakkauksessa sekä tutussa 0,75 l pullokoossa. Hanapakkauksen etu on luonnollisesti siinä, että viiniä voi helposti käyttää myös ruoanlaitossa. Mikäli olet enemmän klassisten suomalaistyyppisten kalakeittojen ystävä, voit hyvin lorauttaa kyseistä viiniä keiton liemipohjaan tuomaan tarvittavaa hapokkuutta. Mainittaakoon vielä, että tämä riesling toimii myös mainiosti sellaisenaan seurustelujuomana.

Lempeä thai-kalakeitto ja valkoviini

Thai-kalakeitto (n. 4:lle hengelle)

Tarvitset:
1 l kalalientä
1 tl inkivääritahnaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
2 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
4 kaffirlimetinlehteä
2 rkl kalakastiketta

200 g tuoreita herkkusieniä
50 g nuudelia
300 g vaaleaa kalaa (esim. kuhafilettä, ruodotonta)
200 g katkaravunpyrstöjä

Viimeistelyyn:
kourallinen kirsikkatomaatteja
kourallinen hienonnettua kevätsipulia
kourallinen hienonnettua korianteria
1 limetti lohkoina

Valmistusohje:
Mittaa kalaliemi, inkivääritahna, sitruunaruohotahna ja hienonnettu valkosipuli sekä chili kattilaan. Lisää liemeen myös kaffirlimetinlehdet ja kalakastike. Anna liemen kiehahtaa.

Puhdista ja huuhtele sienet huolellisesti. Viipaloi ne ja lisää liemeen. Lisää keittoon myös nuudelit, kuutioidut kalafileet sekä katkaravut. Anna keiton kiehua matalalla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Viimeistele lopuksi keitto lohkotuin kirsikkatomaatein sekä hienonnetuin yrtein. Purista limetinlohkot keittoon juuri ennen tarjoilua.

Lempeä thai-kalakeitto ja valkoviini

Maistuvaa kalakeittopäivää,

-Heidi

Ps. Muistathan postata oma kalakeittoreseptisi someen tunnisteella #kalakeittopaiva.
Voit lukea lisää kalakeittopäivästä täältä.

 

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!