Pakkaspäivän ilo, pitkään haudutettu pataruoka ja punaviini

Viileiden pakkaspäivien piristys ja suuri ilo on pitkään haudutetut pataruoat, jotka lämmittävät niin kotia kuin mieltä. Joka talvi etsin kaapista parhaan patani ja se saa kunniapaikan keittiössä. Punainen pata on ahkerassa käytössä läpi talven ja usein siellä valmistuu lempeän mausteisia pataruokia, johon lisään mausteeksi myös punaviiniä. Punaviini antaa pataruokaan hyvää aromia ja syvyyttä makuun. Lautasellinen höyryävää pataruokaa ja lasillinen punaviiniä on elämän suuria nautintoja ja miten helpolla ne elämykset syntyvätkään. Siihen kun vielä lisätään villasukat ja kynttilä, vau-efekti on valmis. Joten eiköhän laiteta pataruoat tulemaan ja nautiskellaan lasillisen ääressä. Antaa pakkasen mellastaa.

Pitkään haudutettujen lihapatojen kanssa suosin täyteläisiä punaviinejä. Tällä kertaa valmistin lempeän mausteista lihapataa, jossa mehevä kasler ja kepeän tulinen chorizo olivat pääosissa. Lempeän mausteiselle pataruoalle sopii monikin eri punaviini. Valitsin kolme vaihtoehtoa, joista jokainen on erinomainen makupari tekemälleni pitkään haudutetulle lihapadalle.

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz

Mehevän täyteläinen ja marjaisan hilloinen Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz sopii erinomaisesti porsaanlihalle sekä lampaanlihalle, jota tulee käytettyä myös usein pataruuissa. Viini sopii niin ruoan kanssa kuin talvisena seurustelujuomana. Viinissä voi maistaa paahteisuutta, kepeää vaniljaa, viikunan, kirsikan ja karhuvatukan sävy. Itse pullo on hyvin tyylikäs ja kaunis. Oiva tuliaislahja vaikkapa ystävälle.

Alko 18,69 € / 75 cl

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir

Marjaisan raikas ja sopivasti mausteinen Chileläinen Castillo de Molina Pinot Noir on keskitanniininen punaviini, jossa voi maistaa mm. kepeää yrttisyyttä, kypsää karpaloa ja kirsikkaa. Tämä punaviini on omiaan pataruuille ja pikkusuolaisille. Castillo de Molina Pinot Noir punaviiniä saa sekä pullossa että hanapakkauksessa.

Alko
11,99 € / 75 cl

36,79 € / 3 litran hanapakkaus

Santa Helena Merlot hanapakkaus

Chileläinen Santa Helena Merlot maistuu pehmeän mehevältä ja on miellyttävä seurusteluviini. Viini on maultaan hilloinen, runsas ja marjainen. Viinin hinta-laatusuhde on erinomainen ja se sopii hyvin niin pataruokien kuin juustojen ja grilliruokien kanssa. Hanapakkausta on oivallinen isommissa ruokajuhlissa tai silloin kun tekee kerralla monen päivän pataruoat valmiiksi.

Alko 29,49 € / 3 litran hanapakkaus

Punaviinit ja pataruoka

Lempeän mausteinen lihapata

600 g porsaan kasleria
300 g chorizoa
4 porkkanaa
6 salottisipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
200 g herkkusieniä
2 rkl tomaattipyrettä
400 g kuorittuja tomaatteja mehussa
3 dl punaviiniä
4 dl vahvaa lihalientä
2 laakerinlehteä
1 tl savupaprikaa
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
2 timjamin oksaa
1 rosmariinin oksa

  1. Ota kasler huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Leikkaa liha ja chorizo reiluiksi paloiksi.
  2. Kuori porkkanat ja leikkaa kolikoiksi. Halkaise puhdistetut herkkusienet.
  3. Leikkaa kahtia kuoritut salottisipulit ja hienonna valkosipuli.
  4. Paista lihat voissa kahdessa erässä pannulla kullanruskeiksi ja laita pataan.
  5. Kaada vettä pannulle paistojen välissä ja anna kiehahtaa. Siirrä paistoliemi pataan.
  6. Paista sipulit ja sienet voissa pannulla, kunnes saavat kevyesti väriä pintaan.
  7. Laita lopuksi kaikki raaka-aineet pataan ja sekoita. Nosta uuniin 150 asteeseen noin 3-4 tunniksi.
  8. Tarkista maku, koristele tuorein yrtein ja tarjoile.

Herkullisia pakkaspäiviä toivottaen

-Peggy-

Peggyn Pieni Punainen Keittiö

Teksti ja kuvat: Peggy Thomas

Hyvä ruoka sekä juoma tuo arjen keskelle paljon iloa. Viikolla keittiössäni valmistuu helppoja mutkattomia ruokia sesongin raaka-aineista inspiroituen. Viikonloppuisin taas heittäydyn usein juhlatuulelle, koska rakastan juhlia ja niiden järjestämistä. Ruokapöydässäni on aina tilaa vielä yhdelle....

Lue lisää Peggyn pieni punainen keittiö -blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi