Palkittu Pinot Noir on monipuolinen viini - katso reseptivinkki

Sadonkorjuu innostaa kokkailemaan ja herkuttelemaan kotimaisilla kasviksilla ja juureksilla. Esittelen teille tässä postauksessa Castillo de Molina Pinot Noir -viinille suunnittelemani helpon ja nopean gnocchipannun reseptin, joka valmistuu vartissa. Ohjeen kasviksia voi hyvin varioida saatavuuden ja sesongin mukaan.

Pinot Noir - pieni, vaativa rypälelajike

Loppukesän viinipaletista haluaisin nostaa esille hurmaavat Pinor Noirit. Pinot Noir -rypälelajike on kotoisin Ranskan Bourgognesta. Sitä viljellään myös Champagnen historiallisessa maakunnassa, sillä rypälettä käytetään samppanjan valmistuksessa. Muualla Euroopassa sitä viljellään Italiassa ja Saksassa, Euroopan ulkopuolella Pinot Noireihin törmää erityisesti Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Chilessä ja Yhdysvalloissa.

Rypäleenä Pinot Noir on pienisatoinen ja varsin vaativa. Rypäle on ulkonäöltään pieni, musta ja ohutkuorinen. Ohutkuorisuus näkyy viinissä vaaleampana värisävynä sekä maussa vähätanniinisuutena. Se asettaa vaatimuksia niin ilmastolle, maaperälle kuin viinintekijällekin.

Castillo de Molina Pinot Noir - viini on löytö

Tämän hetkisen ykkössuosikkini Castillo de Molina Reserva Pinot Noir -punaviinin rypäleet tulevat Curicón laaksosta. Alueella vallitsee juuri sopiva välimerellinen ilmasto ja maaperä on rypäleelle otollinen.

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir on kokonaisuutena marjaisa ja raikas punaviini. Se on väriltään kirkas rubiininpunainen kaunotar. Sen tuoksussa on aistittavissa runsaasti punaisia marjoja, kirsikkaa, vaniljaa sekä häivähdys toffeista aromia. Maultaan viini on keskitäyteläinen ja -tanniininen, karpaloinen, sopivan mausteinen ja kevyen yrttinen.

Kyseinen viini on saanut viinilehdeltä erinomaiset arviot neljän tähden kera. Castillo de Molina Reserva Pinot Noiria tituleerataan harmoniseksi ja laadultaan erinomaiseksi sekä sanoin "Viini on löytö". En voisi olla arvion kanssa enempää samaa mieltä! Viini on voittanut myös Vuoden viini- kilpailussa kirkkaimman sijan vuonna 2014, ja se on ansioitunut kilvassa muinakin vuosina.

Tämän Pinot Noirin voi yhdistää erinomaisesti pastan kaveriksi, mutta se toimii myös pitkään haudutettujen pataruokien kanssa. En empisi yhdistää viiniä vaalean paistetun tai grillatun lihan kanssa. Keveähköt ja raikkaat punaviinit ovat myös mainioita seurusteluviinejä pimeneviin loppukesän ja alkusyksyn iltoihin. Castillo de Molina Reserva Pinot Noir on parhaimmillaan 14-15 asteisena tarjoiltuna.

Huomaathan, että kaikki Castillo de Molinan viinit sopivat vegaaneille. Mainittakoon myös, että Viña San Pedro Tarapacá (eli VSPT Wine Group), johon Castillo de Molina kuuluu, noudattaa ympäristöystävällisiä käytäntöjä, ja tuotteilla on paikallinen ekosertifiointi, Certified Sustainable Wine of Chile. Samalla viinitalo panostaa myös osaltaan sosiaaliseen vastuuseen.

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir - viini on löytö

Sadonkorjuun gnocchipannu (2:lle)

Tarvitset:
400 g gnoccheja (perunapasta, tuorehyllystä)
loraus oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
1 pienehkö kesäkurpitsa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
kourallinen kirsikkatomaatteja
250 g mozzarella -juustoa
kourallinen tuoretta basilikaa

Valmistusohje:
Lisää gnocchit, oliiviöljy, hienonnetut sipulit sekä kesäkurpitsaviipaleet paistinpannulle. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Paahda seosta keskilämmöllä noin 5-7 minuutin ajan, tai kunnes gnocchit ovat väriltään kauniin kullanruskeita. Lisää lopuksi pannulle puolitetut kirsikkatomaatit, paloiksi revitty mozzarella-juusto sekä tuoreet basilikanlehdet.

Viinisuositus:

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir / 0,75 l pullo
Hinta Alkossa 11,98 €

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir / 3 l hanapakkaus
Hinta Alkossa 35,99 €

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi