Romanttinen rosee joulupöydässä

Myönnetään, olen varsinainen joulufriikki. Joulukuusi on jo viritetty. Ja viimeksi tänään suunnittelin isäni kanssa tulevan aaton menua, joka tulee tänäkin vuonna olemaan aikamoinen spektaakkeli - ainakin jos on ruokalajien määrää katsominen. Meillä on perinteisesti panostettu enemmän alkuruokiin, jonka virkaa toimittaa runsas kalapöytä erilaisten äyriäisten, sillien ja kalojen kera. Perinteiset jouluruoat kuten kinkut ja laatikot ovat kyllä pöydässä, mutta enemmänkin muodon ja perinteen vuoksi.

Muutenkin olen alkanut ottamaan enemmän vapauksia juhlapyhien ruokalajien suhteen. Tässä postauksessa fiilistelen joulua kolmen ihanan roseeviinin kautta. Roseeta ei jostain syystä mielletä useinkaan ensimmäiseksi vaihtoehdoksi joulupöytään, vaikka ne sopivat loistavasti yhteen mm. erilaisten äyriäis- ja kalaruokien kanssa. Rosé on värinsä vuoksi myös visuaalisesti kaunis tarjottava - ja alta löydät väriteemaan sopivan reseptin mehevälle punajuurikakulle.

Yksi ehdoton suosikkisamppanjani on elegantti ja laadukas G.H. MUMM Le Rosé, joka on väriltään kauniin vaaleanpunainen herkku. Sen maussa viipyvät punaiset marjat, vanilja, sitrushedelmät sekä karviainen. Tämä samppanja on omiaan nautiskeluun vaikkapa läpi jouluaterian, mutta myös erinomainen lahja! Olen tupannut ostamaan tätä siskolleni jo parina vuotena peräkkäin – hän kun viettää hääpäiväänsä uudenvuodenaattona, ja ylellinen samppanja on säästetty romanttiseen juhlapäivään.



Castillo de Molina Reserva Rosé on palkitun viinibrändin uutuusrosé, joka on tehty kokonaan Pinot Noir-rypäleistä. Se on väriltään viettelevä hailakan vaaleanpunainen kaunotar, jossa maistuu mansikka ja vadelma. Kokonaisuutena viini on raikas ja keskihapokas. Täytyy todeta, että tässä viinissä on hinta-laatusuhde kohdillaan.

Santa Helena Varietal Rosé on kolmikon edullisin mutkaton kuiva rosé. Viinin aromeissa maistuu mansikka ja luumu ja sen on väriltään lohenpunainen. Kiva valinta savustetun kalan vaikkapa kinkun kaveriksi – ja miksei myös pikkujoulujuomana ystävien kesken!



Seuraavaksi siirrytään lupaamaani reseptiin – mehevässä punajuurikakussa maistuu jouluiset mausteet: inkivääri, kaneli, vanilja ja kardemumma. Kakun ulkomuodon viimeistelee kuivatut ruusun terälehdet. Täydellinen tarjottava joulun jälkkäripöytään.



Mehevä punajuurikakku

Tarvitset:
4 punajuurta
100 g pekaaninpähkinöitä
3 kananmunaa
3 dl ruokosokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kardemummaa
1,5 dl rypsiöljä

Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl turkkilaista jogurttia
2,5 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
kuivattuja ruusun terälehtiä (löytyy kaupan teehyllystä)

Valmistusohje:
Keitä punajuuret kypsiksi. Anna niiden jäähtyä kunnolla. Kuori ja raasta ne.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rouhi pekaaninpähkinät.
Vaahdota kananmunat ja ruokosokeri kulhossa. Lisää muna-sokerivaahtoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä mausteet varovasti sekoittaen. Lisää punajuuriraaste, pähkinärouhe sekä öljy taikinaan. Sekoita massa tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista sitä uunin alatasolla noin 50-60 minuutin ajan.

Valmista kakun kuorrute sekoittamalla tuorejuusto, jogurtti, tomusokeri ja sitruunamehu keskenään. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle, ja viimeistele se kuivatuin ruusun terälehdin.


Rauhallista joulun odotusta,

-Heidi

Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi.

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi