Ruokakauppojen viinivalikoiman helmiä

Vuoden vaihtumisessa on aina tietynlaista uuden alun tunnelmaa: kun kaiken ylimääräisen karsiminen tuntuu erittäin ajankohtaiselta ja mieli halajaa puhtaiden pöytien äärelle. Kun kaikki se runsaus, joka joulun aikaan tuntui vain kotoisalta, onkin yhtäkkiä jotenkin kovin tunkkaista. Tammikuulle onkin muodostunut ihan oma roolinsa toimia vuoden maltillisena kuukautena, vanhan ja uuden välisen siirtymän mahdollistajana. Vanhaa raivataan alta pois, jotta uudella olisi tilaa virrata vapaasti. Joulun pois siivoaminen ja muutaman katastrofihyllyn järjestäminen ovat joka vuosi siirtymäriitin aloittajia, mutta ylipäätään kaikessa keventäminen on se mikä tekee itselleni tammikuusta tammikuun.

Kuva: Sari Spåra

Keventäminen ehdottoman tipattomuuden vaihtoehtona

Ja nimenomaan keventäminen, ei ehdottomuus tai itsensä kurittaminen, sillä lempeys ja armollisuus itseä kohtaan ovat mielestäni huomattavasti parempia lähestymistapoja kaikissa asioissa. Koska olen enemmän kohtuuden kuin ehdottomuuksien kannattaja, en koskaan ole viettänyt varsinaista tipatonta tammikuutakaan. Sen sijaan matala-alkoholiset tuotteet kiinnostavat aina enemmän näin vuoden alkajaisiksi. Ruokakaupatkin kannustavat tammikuun keventäjää mietojen tuotteiden pariin nykyisin ilahduttavan laajalla tuotevalikoimallaan – oluet ja siiderit kun ovat saaneet hyllytovereikseen matala-alkoholisia sekä alkoholittomia viinejä ja valmiita juomasekoituksia. Miedoista tuotteista nauttiminen ei jää siis ainakaan siitä kiinni, ettei valinnan varaa olisi. Uhkana saattaakin olla ennemmin valinnan vaikeus, joten tässä jokunen juomavinkki ruokaostosten lomassa mukaan napattavaksi:

Matala-alkoholiset The Low -viinit kätevän pienissä pulloissa

Matala-alkoholiset The Low:t ovat kaupoissa melko uusia tuttavuuksia. Tuoteperheestä löytyy niin puna-, valko- kuin roséviinikin, The Low Shiraz, The Low Sauvignon Blanc ja The Low Rosé, joissa kaikissa on alkoholia vain 5,5%. Pullokokona näissä on kätevä puolikas pullo, joten näistä riittää juuri sopivasti kahdelle tai kolmellekin jaettavaksi. Juomat onkin kehitetty niille, jotka nauttivat viinistä, mutta haluavat vähentää alkoholin kulutustaan. Alkoholiprosentin keventymisestä on myös se etu, että lasillinen sisältää noin puolet vähemmän kaloreita verrattuna tavalliseen 12 % viiniin. Makuprofiililtaan The Low:t ovat keveitä ja sopivat esimerkiksi illanistujaisiin pienten suolaisten, makeahkojen ja mausteistenkin naposteltavien vastapariksi.

The Low Sauvignon Blanc valkoviini

The Low Rosé roseeviini

The Low Shiraz punaviini

Alkoholittomat Jacob's Creek UnVined -viinit

Täysin alkoholittomista tuotteista kiinnostuneille kauppojen juomahyllyistä löytyy australialaisen Jacob’s Creekin UnVined viinit: Jacob's Creek UnVined Shiraz ja Jacob's Creek UnVined Riesling. Vaikka alkoholittomat viinit mielletään usein makeiksi, ovat nämä kolme enemmän niitä poikkeuksia, jotka vahvistavat säännön. Alkoholi on poistettu tislausmenetelmällä, jossa alkoholi haihdutetaan tuotteista pois, joten viinin aromit eivät katoa prosessin aikana vaan säilyvät tuotteen mukana. Rieslingin maku on raikkaan hapokas, tuoksusta taas löytyy sitrushedelmäisiä aromeja. Nämä yhdessä taittavat juoman makeutta ja saavat aikaan tasapainoisen viinin. Shiraz taas on täyteläisen hedelmäinen ja mausta löytyy myös tummien marjojen syvyyttä. Molemmat onkin helppo sovittaa ruuan pariksi tavallisten viinien tapaan. Roséta suosittelen kokeilemaan, kun kaipaat kesän tuntua tammikuun pimeyteen; sitä metsämansikan ja raparperin vivahteet varmasti tuovat.

Alkoholiton punaviini juhliin - Jacob's Creek UnVined Shiraz

Alkoholiton valkoviini juhliin - Jacob's Creek UnVined Riesling

Kissaviini ruokakaupasta

Viimeiseksi haastaisin tarttumaan juomahyllyllä Gato Negro Red Blendiin. Aiemmin Alkossa tutummaksi tullut kissaviini on löytänyt tiensä myös ruokakauppoihin. Matalasta alkoholiprosentistaan huolimatta viinin maku on aromaattinen, keskitäyteläinen ja pehmeä, mikä tekee siitä erittäin monikäyttöisen - tämä käy niin pataruokien kaveriksi, suklaan seuraksi kuin sangrian pohjaksikin. Jos matala-alkoholiset vähänkään mietityttävät, niin tämä olisi se, josta itse lähtisin ensimmäisenä liikkeelle.

Gato Negro Red Blend 5,5 % punaviini

Teksti: Paula Vanhanen

Paula on ruokamatkailua rakastava kotileipuri. Hän innostuu yhtälailla uusista ruokalöydöistä, kuin vanhoista perinteisistä ruoka-aarteista ja viehättyy Malbec-viinien kosiskelevista aromeista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi