Sadonkorjuujuhlassa nautitaan viineistä ja vivahteista

Oman kasvimaan hoitajan ja kotitarveviljelijän syksy on aistien ja työnteon aikaa. Ilmassa on viileyttä, ja syksyn sadossa toisaalta värien kypsää loistoa ja toisaalta harmaan haikeata kasvukauden päättymistä. Vihannesten, juuresten ja marjojen sekä omenoiden kypsyessä satokausi lähestyy loppuaan. Kypsät kasvikset odottavat poimijaansa sekä kellariin varastointia. Oma aherrus kasvimaalla palkitsee viljelijän varmuudella sadon puhtaudesta ja luonnonmukaisuudesta. Kimppa- tai perheviljelmällä yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat arvokas palkinto jo itsessään, jonka pontimena ja kruununa ovat itsekasvatetut vihannekset.

Viinien osalta kasvikunnan tuotteet tarjoavat viinivalinnoille värikkäämmän, aromaattisemman, monipuolisemman ja keveämmän haasteen kuin esimerkiksi riista. Kategorisesti valkoviinien vivahteikkuus, keveys ja ajankohtaisuus yhdistyvät punaviinejä paremmin kasviruokien makupalettiin. Valkoviinien väreissä on kasvikunnan vihreyttä ja tuoksussa välittyy marjojen sekä yrttien hienostunut aromaattisuus. Viinien mausteisuus, mineraalisuus ja hapokkuus on helppo yhdistää kasvisruokien tuoksuviin aromeihin ja yrttisiin makuihin.

Roseeviinitkin erottuvat kasvisruokien yhteydessä edukseen niin värinsä kuin nuorekkaan sekä raikkaan olemuksensa puolesta. Kuivan roseen marjaisuus sekä tasapainoinen hapokkuus maistuvat hyvin kasvisruokien kumppanina. Myöskin kuohuviinillä on osansa kasviruokien viinivalinnoissa. Raikas ja keveä kuohuviini maistuu alkupalojen kanssa tai juhlistaa jälkiruokien tarjoilua.

Kasvispihveissä on makua ja keveyttä

Terveyttään vaaliville on mieleen iskostunut ohje syödä puoli kiloa kasviksia päivässä. Kasviset tarjoavatkin vaihtoehtoja niin raaka-aineiden kuin valmistuksen suhteen. Kasvispihveissä perinteiset juurekset saavat helppotöisen toteutuksen ja maistuvan makusisällön. Vaihtelua annoksiin antavat eriväriset kasvikset, joiden väriaineista elimistö saa puolustuskykyä parantavia suojaravinteita ja ainesosia. Kasvispihveissä on rakennetta, vivahteikkuutta sekä terveyttä vaalivia ainesosia ja ne tuovat keveyttä sekä terveyttä ruokavalioon. Valkoiset kasvikset toimivat elimistön suojakilpenä ja niiden sekä sipuleiden flavonoidit tarjoavat suojaa viruksia ja bakteereita vastaan. Porkkana puolestaan sisältää runsaasti liukoista kuitua, joka alentaa kolesterolia sitomalla sen elimistöstä poistuvaan muotoon.

Sadonkorjuun kasvispihvien reseptin löydät tästä linkistä.

Kasvispihveille tarjotaan valkoista ja vivahteikasta

Yrttiset ja mausteisen vivahteikkaat valkoviinit sopivat oivallisesti kasvispihvien makumaailmaan. Portugalilainen Morgadio da Torre on Alvarinho-rypäleestä tehty pirskahteleva sekä ryhdikäs Vinho Verde. Viinin värissä ja aromeissa on sitrushedelmää sekä aromikkuutta. Viinin hapokkuus sekä mineraalisuus täydentävät hyvin kasvispihvien makumaailmaa. Ranskalainen Alsacesta tuleva Gisselbrechtin Pinot Gris tuo kasvisruoan makuihin voimaa ja vivahteikkuutta. Viinin vaalean kullankeltainen väri ja hedelmäinen tuoksu sekä mausteinen maku antavat hieman lisäpotkua sekä syvyyttä kasvisruoan makukokonaisuuteen.

Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde
Kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, kevyen aprikoosinen, mineraalinen
75 cl • 14,90 € • Tuotenumero: 561147

Gisselbrecht Tradition Pinot Gris
Puolikuiva, hapokas, aprikoosinen, hunajainen, mausteinen
75 cl • 15,60 € • Tuotenumero: 903327

Vaalea juuresvuoka on sadonkorjuuajan makuelämys

Satokauden päättyessä voi herkutella oman maan juureksilla. Maa-artisokasta, palsternakasta ja perunoista valmistuu maukkaan pehmeä juuresvuoka, joka maistuu siltään tai erilaisten ruokien lisukkeena. Itse kasvatetuissa ja luonnonmukaisesti viljellyissä kasviksissa on oma makulisänsä, niiden väriaineista elimistö saa puolustuskykyä parantavia suojaravinteita ja ainesosia.

Juuresvuoan ja porsaan noisettien ohjeet löydät tästä linkistä.

Juuresvuoan ja valkoviinin yhdistelmässä on pehmeyttä ja vivahteikkuutta

Sadonkorjuujuhla on palkinto kesäajan uurastuksesta kasvimaalla. Samalla se on myös makujen juhlaa, jossa satokauden juureksista ja niiden viineistä rakentuu raaka-aineita kunnioittava makuelämys. Itsekasvatetut juurekset ja viljaporsaan liha korostavat luonnonmukaisuutta ja lähiruokaa. Niistä valmistetun ruokakokonaisuuden makumaailma on pehmeä, hienostuneen vivahteikas ja täyteläinen. Moselin keveät, kukkaiset, hennon mineraaliset ja hapokkaat valkoviinit täydentävät ruokalautasen makuvivahteita. Rieslingin, Moselin viinivaltiaan aromeissa ja maussa on makeahko sekä hedelmäinen vivahde joka sopii ruoan makumaailmaa. Lisäksi rypäle antaa viinille sitrusmaista hapokkuutta, joka puolestaan tasapainottaa ruoan ja viinin makeita vivahteita. Viinien keskimääräistä matalampi alkoholipitoisuus käy hyvin yhteen kevyen ruokalautasen kanssa. Chileläinen Castillo de Molina Reserva Rosé on värikäs ja marjainen vaihtoehtoehto vaalean juuresvuoan viinikumppaniksi. Roseen kuiva ja marjainen makukokonaisuus sekä miellyttävä hapokkuus rakentavat ruokalautasen kanssa maistuvan syksyisen menun.

Moselland Riesling Kabinett
Puolimakea, hapokas, litsiluumuinen, sitruunainen, aprikoosinen, hennon kukkainen
75 cl • 8,99 € • Tuotenumero: 007665

Moselland Riesling Trocken
Kuiva, hapokas, päärynäinen, sitruksinen, kevyen kukkainen, hennon mineraalinen
75 cl • 8,98 € • Tuotenumero: 007695

Moselland Ars Vitis Riesling
Puolimakea, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, viheromenainen, kevyen aprikoosinen
75 cl • 10,98 € • Tuotenumero: 570067

Castillo de Molina Reserva Rosé
Kuiva, keskihapokas, mansikkainen, metsämansikkainen, vadelmainen
75 cl • 13,48 € • Tuotenumero: 918557

Omenainen murupiirakka ja viini - kultaa lasissa ja lautasella

Retrohenkinen ruokakortisto tarjoaa perinteisen, makean ja maukkaan ohjeen syksyn omenasadolle. Vähistä raaka-aineista koostuva helppotöinen ohje nostaa omenoiden makumaailman keskiöön. Kokonaisvaltainen nautinto rakentuu, visuaalisesti ja makujen suhteen, kun piirakan kumppaniksi lasiin kaataa kypsää, kullankeltaista ja hedelmäistä viiniä.

Omenaisen murupiirakan ohjeen löydät tästä linkistä.

Kultainen makuelämys

Uunissa kypsynyt omenapiirakka tarjoaa pehmeän, hapokkaan ja lusikoitavan hyvän makuelämyksen, johon fariinisokeri ja paahteinen murupinta tuovat syventävää vivahteikkuutta. Portugalilainen Ferreira 10 Y.O. White Port on tyylikäs ja lämmin makuelämys murupiirakan viinikumppanina. Meripihkanvärisessä portviinissä aistii kuivattujen eksoottisten hedelmien aromikkuutta sekä makeutta, jotka ovat parhaimmillaan hieman viilennettynä tarjottuna. Italialainen kuohuva Zonin Prosecco Brut tuo murupiirakan ja jäätelön yhdistelmälle keveämmän vaihtoehdon. Prosecon kullankeltainen väri ja hedelmäinen, hieman sitruksinen makumaailma rakentavat jälkiruoasta tyylikkään ja tasapainoisen tarjottavan.

Ferreira 10 Y.O. White Port
Meripihkanruskea, makea, taatelinen, aprikoosinen, appelsiininkuorinen, kevyen pähkinäinen, mausteinen, aromikas, lämmin
37,5 cl • 17,99 € • Tuotenumero: 305944

Zonin Prosecco Brut
Erittäin kuiva, hapokas, päärynäinen, sitruksinen, kevyen mineraalinen, yrttinen
75 cl • 12,99 € • Tuotenumero: 939657
37,5 cl • 6,29 € • Tuotenumero: 538714

Teksti: Heikki Remes

Viinimies, Heikki Remes, haluaa ihmisten hieman hidastavan kiireistä elämän rytmiään ja pysähtyvän hetkeksi hyvien nautintojen äärelle, jossa kokonaisvaltaiset elämykset rakentuvat hyvästä ruoasta, hyvästä viinistä, mukavasta seurasta ja yhdessä tekemisestä.

Lue lisää Heikin ajatuksia viineistä ja ruuista: www.viinimies.com

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi