Samppanja juhlapöydän ruokajuomana - valitse samppanjan tyyli oikein

Samppanja joulupöydässä
06.12.2017

Samppanjan, kuten muidenkin kuohuvien viinien, kulutus on viime vuosina koko ajan kasvanut. Samppanjan myynninkasvu Alkossa on ollut vielä suurempi kuin kuohuviinin. Mikäs siinä, sillä tämä luksustuote on useampien saavutettavissa kuin vaikkapa arvokkaat autot tai käsilaukut. Suomen 100- vuotisjuhlallisuudet, joulunpyhät ja vuoden vaihtuminen takaavat elegantin kuplajuoman ajankohtaisuuden.

Samppanja sopii hyvin ruokapöytään ja itselleni tärkeiden rapujuhlien, itsenäisyyspäivän, joulupöydän ja vappubrunssin kruunaa aina samppanja. Usein varoitellaan, että etikkaiset ruoat eivät sovi viinin kanssa. Samppanjan hapokkuus kestää kuitenkin yllättävän hyvin kevyesti etikkaisetkin ruoat ja se on minulla usein tarjolla juhlavan, kylmän kalapöydän juomana.

Erilaiset sillit, silakat ja marinoidut sienet sopivat yllättävän hyvin hapokkaan ja usein makeankin marinointinsa ansiosta samppanjan kanssa. Yhdistelmässä täytyy toki olla varovainen liian etikkaisuuden suhteen, mutta osana alkupalapöytää ne harvoin ovat samppanjalle ylivoimainen haaste.

Samppanjan tärkeimmät tyylit

Vakiosamppanja on jokaisen samppanjatalon tärkein tuote. Se on vuosikerraton, tai oikeastaan useamman vuosikerran sekoitus, ja vuodesta toiseen sen tarkoitus on maistua tasalaatuisesti samalta. Joskus ravintoloiden viinilistoilla näkee merkinnän NV eli non-vintage ja sillä tarkoitetaankin juuri vakiosamppanjaa. Näitä samppanjoita kypsytetään lain mukaan vähintään 15 kuukautta pullossa, mutta monesti kuitenkin huomattavasti pidempään moniulotteisen lopputuloksen saavuttamiseksi. G.H. Mumm Cordon Rouge Brut on valmistettu käyttäen kolmea Champagnen alueen sallittua rypälettä, Pinot Noiria, Chardonnayta ja Pinot Meunieria. Rypäleet on kerätty eri tarhoilta ja tuotteeseen on käytetty 77 eri viiniä tasalaatuisuuden takaamiseksi. Lopputuloksena on helposti lähestyttävä samppanja, joka on paitsi loistava aperitiivi, myös hyvä ruokajuoma alkuruoille, kaloille ja jopa vaaleille lihoille. G.H. Mumm Cordon Rouge Brut kruunaa myös sushi-illan mukavasti, varsinkin tavallista suuremmasta magnum-pullosta tarjoiltuna.

Suomalaiset tottuivat vuosien saatossa näkemään Cordon Rougen Formula 1-kisojen palkintojen jaossa, missä kuljettajat juhlistivat palkintosijoitustaan suihkuttamalla sitä 15 vuoden ajan toistensa päälle 1960- luvulla syntyneen perinteen mukaisesti. Tänä päivänä Cordon Rouge on mukana yhteistyökumppanina sähköautojen Formula E-sarjassa.

Vuosikertasamppanja

Vuosikertasamppanjoita tehdään normaalia paremman vuoden sadosta ja se on aina tehty ainoastaan mainitun vuoden rypäleistä. Lain mukaan näitä samppanjoita pitää kypsyttää pullossa 36 kuukauden verran ja lopputuloksena vakiosamppanjaan verrattuna on moniulotteisimpia viinejä, joissa vuosikertojen erot ovat tarkkaavaisten nautiskelijoiden maistettavissa. G.H. Mumm Le Millésimé Champagne Brut 2008 sai kypsyä pullossa viiden vuoden ajan ja lopputuloksena on paahteinen, tyylikkään mineraalinen ja kypsän hedelmäinen vuosikertasamppanja, joka on juotavissa nyt, mutta jatkaa ikääntymistään vielä kellarissakin useiden vuosien ajan. Tämä tyylikäs samppanja on luonteva valinta juhlaviin tilanteisiin ja se sopii myös hyvin ruokajuomaksi monenlaisille, arvokkaimmille ruoille. Kokeile vaikkapa grillattujen kampasimpukoiden tai pekoniin käärityn kuhan seurana.

Roseesamppanja on Suomessa noussut kuriositeetin asemasta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi niin juhlajuomana kuin ruoankin kanssa. Roseesamppanjaa voidaan valmistaa uuttamalla väri tummista rypäleistä tai värjäämällä se punaisella viinillä. Kaunis ja elegantti väri lisääkin tästä samppanjasta saatavaa visuaalista nautintoa. G.H. Mumm Le Rosé on hyvä valinta vaikkapa graavilohi- ja mätikanapeille, leikkeleille sekä modernilla otteella tehdylle aasialaiselle ruoalle.

Makea samppanja sopii myös niille, jotka eivät ole tottuneita viininjuojia. Tämä samppanjatyyli oli yleinen 1800- luvulla, mutta harvinaisempi nykypäivänä. G.H. Mumm Demi-Sec on puolimakea samppanja, jossa sokeria on 40 grammaa litraa kohden. Tämä makeus taittaakin mukavasti muuten hapokasta samppanjaa. Demi-Secissä on käytetty muista G.H. Mumm -samppanjatalon samppanjoista poiketen päärypäleenä hedelmäistä Pinot Meunieria ja sillä juhlistaa mukavasti erilaisia kevyitä ja hedelmäisiä jälkiruokia. Toimii hyvin esimerkiksi perinteisen täytekakun tai hedelmätartalettien kanssa.

Teksti: Kimmo Aho

Kimmo Aho työskentelee lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jossa hän opettaa muun muassa viineihin ja vastuullisuuteen liittyviä asioita. Viime aikoina Kimmo on kiinnostunut erityisesti viinin vastuullisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja usein hänen lasinsa täyttävätkin tavalla tai toisella vastuullisesti tuotetut viinit.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!