Suosikkijuontaja Sami Kurosen kaikkien aikojen suosikkiruoka

Mitä ruokaa söisit loppuelämäsi ajan, jos voisit valita vain yhden annoksen? Työkaverini kysyi tätä minulta, ja aika nopeasti vastasin: uudet perunat, silli ja paistettua tai savustettua lohta kermaviilikastikkeella. Aika perinteinen suomalainen kesäherkku siis. Suomen kesä on annokseen kyllästymisen kannalta sopivan lyhyt, joten vaikka sitä nauttisi niin arjessa kuin juhlassakin, vie se kerta toisensa jälkeen kielen mennessään.

Uudet perunat ovat sesonkituote, joten päätimme keittiömestariveljeni Pasin kanssa loihtia kokonaisuudesta ympärivuotisen juhlavan version. Kermaviilin korvasimme hernekastikkeella, joka istuu hienosti tillin kanssa Chardonnayn omenaan ja persikkaan vivahtavaan hedelmäisyyteen. Castillo de Molina Reserva Chardonnay -valkoviinin raikkaus puolestaan sopii hyvin rasvaiselle kalalle, siksi kirjolohi. Sillin jätimme tällä kertaa pois ihan jo senkin takia, että kun kesä taas koittaa tarjoaa se suviversioon sen pikantin lisän luoden annokseen talven jäljiltä taas uutuuden tuntua!

Sami Kuronen suosikkiresepti

KIRJOLOHTA, TILLIVOIPERUNAA JA HERNEKASTIKETTA

Viinisuositus: Castillo de Molina Reserva Chardonnay

Kahdelle

2 keskikokoista perunaa
1/3 punttia tilliä
50 g voita

300 g kirjolohifileetä

HERNEKASTIKE

1 salottisipuli
Nokare voita
2 dl vettä
½ dl valkoviiniä
½ kasvisliemikuutio
300 g pakasteherneitä

Kypsennä perunat ja jäähdytä. Leikkaa paksuiksi kiekoiksi. Suolaa ja pippuroi.

Poista kalasta nahka ja ylimääräiset rasvat. Leikkaa annospaloiksi. Suolaa kevyesti.

Tee sitten hernekastike. Pilko salottisipuli ja kuullota voissa kattilassa hetki. Lisää kaikki muut aineet ja keitä pari minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi. Tarkista suola.

Kuumenna uuni 130 asteeseen. Laita lohipalat uunipellille, laita kalan paksuimpaan kohtaan paistomittari ja aseta tavoiteltu sisälämpötila 48 asteeseen. Kypsennä kalat uunissa.

Kalojen kypsymisen aikana valmista perunat.

Hienonna tilli ja säästä varret. Laita paistinpannulle voi ja tillinvarret ja kuumenna. Lisää perunat ja paista niihin kunnon paistopinta. Lisää lopuksi hienonnettu tilli perunoiden päälle.

Kokoa annos.

Sami Kuronen | Juomavinkki blogi

Sami Kuronen

Sami Kuronen on pitkänlinjan radio- ja TV-persoona joka hurahti ruoanlaittoon pikkuveljensä Pasin innoittamana reilu kymmenen vuotta sitten. Vapaa-ajallaan tämä 9- vuotiaan tyttären isä tykkää pitää itsestään huolta joko lenkkipolulla, kuntosalilla tai golf-viheriöllä. Hengen ravintoa tarjoilee musiikki monessa eri muodossaan. Ruoanlaittajana Sami rakastaa selkeitä makuja kauniisti esille pantuna.

Seuraa Samia Instagramissa @samikuronen

Pasi Kuronen | Juomavinkki blogi

Pasi Kuronen

Pasi Kuronen on työskennellyt 23 vuotta eri keittiöissä, joista 16 vuotta keittiömestarina. Hän erikoistui alallaan lähiruokaan ja loikin aikanaan Turkuun kaupungin ensimmäisen lähiruokaravintolan.

Lähiruokapiireissä arvostettu Pasi jätti ammattikeittiöt taakseen syksyllä 2017 ja toimii nyt Mimis Kotipellon puutarhan palveluksessa myynnin, markkinoinnin ja tuotekehityksen ammattilaisena.

Seuraa Pasia Instagramissa @kurosenpasi

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi