Tule joulu herkullinen - joulumenu ja joulun viinit

Vuoden odotetuin juhlakausi on vihdoin taas täällä, ihanainen joulu! Jouluun ja sen perinteisiin kuuluu monia eri asioita. Tärkeintä kuitenkin itselleni joulussa on kiireetön yhdessäolo perheen ja ystävien kanssa sekä hyvä ruoka ja juoma. Niistä syntyy joulu ja joulun taianomainen tunnelma. Joulupöytä katetaan kauniiksi ja koristellaan joulun väreihin.

Jouluna myös ruoanlaittaja saa ottaa rennosti ja nauttia muiden vieraiden kanssa yhdessäolosta, ilman tunteja vievää keittiömaratonia. Senpä takia joulun juhlapöydässä tarjoillaan helppoja jouluisia ruokia, josta hyvää makua ei kuitenkaan puutu.

Joulun juhlinta aloitetaan alkumaljoilla, kuohuviinillä skoolaten. Alkupaloiksi kotimaista vaaleaa kalaa, siikaa ja sen kanssa tarjoillaan herkullista klassikkoa, saaristolaisleipää valkoviinin kera. Joulumausteilla ja punaviinillä maustettu possupata on saanut muhia itsekseen muutaman tunnin ja on valmiina juhlapöytään ihan sellaisenaan. Jälkiruoaksi tarjoillaan makeita paahdettuja viikunoita, valkohomejuuston ja piparkakkumurun kanssa.

Joulumenun siikaleivät, possupata ja paahdetut jouluviikunat valkohomejuustolla saavat makuparikseen palkitut chileläiset Castillo de Molinan viinit, jotka sopivat erityisen hyvin joulun ajan juhlapöytään. Laadukkaat Castillo de Molinan viinit sopivat moneen makuun, viinit ovat myös vegaanisia. Viinien hinta-laatusuhde on erinomainen. Tule joulu herkullinen!

Joulumenu ja joulun viinit

Joulumenun viinisuositukset:

Castillo de Molina Cuvée Brut

Erittäin kuiva Castillo de Molina Cuvée Brut -kuohuviini on erinomainen valinta alkumaljaksi ja seurustelun lomassa nautittavaksi. Pirteän hapokkuutensa ja runsaan hedelmäisyyden ansiosta kuohuviini on myös omiaan kasvisruokien, äyriäisten ja kalaruokien kanssa. Nosta malja kuohuvaa sellaisenaan tai maistele esimerkiksi siikaleipien kanssa.

Alko 12,98 € / 75 cl pullo

Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc

Kuiva Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc -valkoviini on ryhdikkään hapokas, sitruksinen ja mineraalinen viini, josta löytyy hentoinen yrttisyys. Tämä vivahteikas vuoden viiniksikin valittu valkoviini sopii mm. vaaleiden vähärasvaisten kalojen, äyriäisten, mietojen juustojen, kasvisten ja salaattien kanssa nautittavaksi. Tarjoile joulumenun siikaleipien kanssa tai maistele valkohomejuuston kera.

Alko 11,49 € / 75 cl pullo

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir

Keskitäyteläinen Castillo de Molina Reserva Pinot Noir -punaviini on runsaan marjaisa, kevyen yrttinen ja mausteinen viini, josta voit löytää mm. kirsikan, karpalon ja vaniljan makuja. Vuoden viiniksi palkittu punaviini on omiaan joulupöydässä joulumausteilla maustetun possupadan sekä muiden porsaanlihan ja pataruokien kanssa.

Alko 11,99 € / 75 cl pullo

Joulumenu ja joulun viinit | siikaleivät

Joulumenu

Joulumenu | Siikaleivät

4:lle

4 viipaletta saaristolaisleipää
4 viipaletta graavisiikaa
1 pieni punasipuli
1/2 dl smetanaa
1 tl sinappia
ripaus suolaa ja mustapippuria
nippu tilliä

Sekoita smetana, sinappi ja mausteet keskenään. Kuori ja hienonna punasipuli. Voitele leivät kastikkeella. Asettele kalanviipaleet ja punasipulit leivälle. Koristele leivät tillillä ja tarjoa tuoreeltaan.

Joulumenu | Possupata

4-6:lle

800 g porsaan ulkofileetä
20 g voita
5 dl vettä
2 dl punaviiniä
2 sipulia
200 g porkkanaa
200 g lanttua
200 g punajuurta
2 laakerinlehteä
1 rkl maustepippuria
1 kanelitanko
1 tähtianis
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan

Nosta liha pois kylmästä noin tuntia ennen paistamista. Poista porsaan fileestä kalvo ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi. Kuori sipulit, lanttu ja porkkanat ja leikkaa tasakokoisiksi paloiksi. Puolita voin määrä ja kuullota sipulit pannulla nokareessa voita. Siirrä sipulit pataan/kattilaan ja paista sen jälkeen lihapalat pannulla voissa kauniin ruskeaksi. Kaada lihat pataan. Laita paistinpannu takaisin levylle, kaada vesi pannulle ja anna veden kiehahtaa. Kaada neste pataan. Lisää punaviini, kasvikset ja mausteet joukkoon ja hauduta possupataa kannen alla levyllä keskilämmöllä noin 2 tuntia.

Joulumenu ja joulun viinit | possupata

Joulumenu | Paahdettut jouluviikunat ja valkohomejuustoa

4:lle

4 viikunaa
10 g voita
1 rkl hunajaa
½ dl kuorittuja ja hienonnettuja pistaasipähkinöitä
1 piparkakku
200 g valkohomejuustoa

Huuhtele ja kuivaa viikunat. Leikkaa viikunoiden keskelle ristiviilto ja laita viikunoiden sisälle voinokare sekä pistaasipähkinöitä. Asettele viikunat uunivuokaan ja nosta uunin keskitasolle 200°C asteeseen noin 10 minuutiksi. Paloittele sillä aikaa valkohomejuusto oman mielesi mukaan. Laita juusto tarjoilukulhoihin. Nosta lämmin viikuna juuston viereen, mausta hunajalla ja ripottele murskattua piparkakkumurua annoksen päälle. Tarjoile heti.

Joulumenu ja joulun viinit | viikunoita

Oikein ihanaa ja herkullista joulua toivottaen,

- Peggy -

Peggyn Pieni Punainen Keittiö

Teksti ja kuvat: Peggy Thomas

Hyvä ruoka sekä juoma tuo arjen keskelle paljon iloa. Viikolla keittiössäni valmistuu helppoja mutkattomia ruokia sesongin raaka-aineista inspiroituen. Viikonloppuisin taas heittäydyn usein juhlatuulelle, koska rakastan juhlia ja niiden järjestämistä. Ruokapöydässäni on aina tilaa vielä yhdelle....

Lue lisää Peggyn pieni punainen keittiö -blogista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi