Uudenvuoden juhlat

Olen niitä ihmisiä, jotka uusivuosi pääsee yllättämään lähes joka vuosi. Rakastan joulua, sen odotusta ja traditioita, mutta tehtävää ja tunnelmoitavaa on niin paljon, että ajatuksiin tuntuu usein joulukuussa mahtuvan vain jouluhulinaa. Ei ole siis ensimmäinen kerta, kun jälleen havahduin joulukuplastani huomioon uudenvuoden vääjäämättömästä saapumisesta sekä edelleen uupuvista suunnitelmista.

Ei pidä kuitenkaan käsittää väärin. Viimetippaisesta suunnittelusta huolimatta nautin uudenvuoden vietosta kuin myös sen tunnelmasta – vanhan muistelusta ja uuden suunnittelusta, haikeudesta ja haaveilusta. Onnekseni en ole ystävieni joukossa ainoa mattimyöhäinen mitä tulee suunnitelmien tekoon ja pienen viestikierroksen jälkeen on pieni joukko ystäviä kasassa valmiina nostamaan aattoillan maljan. Ja onko oikeastaan parempia tyyppejä kilistelemään, kuin ne, jotka niin tiiviisti liittyvät sekä menneeseen että tulevaan.

Vaikka viettotapa vaihteleekin vuodesta toiseen, en liene ainoa, jolle uusivuosi ei tule ilman lasillista kuplivaa. Tänä vuonna laseihin kaadetaan Castillo de Molinan Brut Cuvée -kuohuviiniä, joka valikoitui sekä makunsa että helppoutensa perusteella. Se kun alkumaljan lisäksi sopii mukavan kuivan ja hedelmäisen makunsa puolesta myös monenlaisen tarjottavan kanssa. Yhdellä juomalla läpi illan – toimii!

Muistan joku vuosi sitten jääneeni suu auki, kun radiossa etsittiin kodin turhinta laitetta ja yksi soittajista ilmoitti vohveliraudan kaapin perällä lojuvaksi turhakkeeksi. Siis mitä! Itse en näitä osaisi kuvitella jättäväni omasta herkkurepertuaaristani mitenkään pois. Helposti valmistettavia, ääretön määrä täytevaihtoehtoja ja vaikka taikina on lähes identtinen lettutaikinan kanssa, on vohveleissa heti enemmän juhlan tuntua. Lisäksi illanistujaisiin saa helposti yhden ohjelmanumeron lisää, jos osa vohveleista paistetaan vasta pöydässä istuttaessa. Suolaisia vohveleita vierastin pitkään, mutta näillekin olen pikkuhiljaa lämmennyt. Vohveleista (tai vohluista, kuten meillä päin sanotaan) saakin helposti rakennettua ”jokaiselle jotain”-tyyppisen ratkaisun.

Uuden vuoden juhlat

Vohvelit

3 kananmunaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
n. 6 dl jauhoja
50 g voisulaa

Vatkaa kananmunat, sokeri ja suola kulhossa keskenään, lisää sitten jauhot ja lopuksi voisula.

Blinien inspiroimina suolaisina täytteinä toimivat tällä kertaa

Smetana
Graavilohi
Pieneksi pilkottu punasipuli
Merileväkaviaari
Sitruunamehu
Tuore tilli

Makeista taas kestosuosikkina ovat olleet perinteiset hillot, jäätelö, kermavaahto, Nutella ja maapähkinävoi.

Vohvelien lisäksi uudenvuodenpöydässä meillä tullaan näkemään suklaatryffeleitä, joissa on pieni muisto joulusta kanelin muodossa. Näissäkään ei tarvitse tyytyä alla mainittuihin makuvaihtoehtoihin, vaan variaatioita voi tehdä omien mieltymysten mukaan; Marianne-rouheen voi korvata esimerkiksi kuivatuilla hedelmäpaloilla ja kaakaojauheen sijaan tryffelit voi pyöräyttää esimerkiksi keksirouheessa tai tomusokerissa.

uuden vuoden tarjoilut


Suklaatryffelit

150 g tummaa suklaata
½ dl kuohukermaa
1 tl kanelia
50 g voita
Marianne-rouhetta

Päälle:
Kaakaojauhetta

Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita kaneli kermaan ja kiehauta kattilassa. Ota suklaa vesihauteesta ja lisää kerma sekä huoneenlämpöinen voi sen joukkoon. Kaada seos pieneen astiaan ja laita jääkaappiin jäähtymään. Leikkaa kovettuneesta massasta sopivan kokoisia paloja ja pyörittele kaakaojauheessa.

Kuohuviinivinkki

Castillo de Molina Brut Cuvée
Hinta Alkossa: 12,98 € / 75 cl

Älä unohda ohjelmaa

Musiikkina toimivat edellisvuonna ilmestyneet kappaleet, joista tehtyjä listoja löytyy pilvin pimein. Jos seurustelun sekaan haluaa pientä ohjelmaa, on pieni visailu aina hyvä idea. Helposti toteutettavia ovat elokuvan tunnistaminen musiikin perusteella, sekä vanhempien kappaleiden ilmestymisvuosien arvuuttelut. Nämä eivät välttämättä vaadi etukäteisvalmisteluja ja tuovat sopivaa vaihtelua illan äänimaisemaan. Erityisiä koristeita ei uusivuosi kaipaa, vaan joululta jääneet koristukset paremman astiaston kanssa tuovat sopivasti juhlatunnelmaa.

Teksti ja kuvat: Paula Vanhanen

Paula on ruokamatkailua rakastava kotileipuri. Hän innostuu yhtälailla uusista ruokalöydöistä, kuin vanhoista perinteisistä ruoka-aarteista ja viehättyy Malbec-viinien kosiskelevista aromeista.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi