Vastuullisuuskysymysten äärellä Thandilla Stellenboschissa

Etelä-Afrikka
11.04.2018

Viime vuosina kuluttajien kiinnostus vastuulliseen yritystoimintaan on kasvanut ja tämä näkyy myös viineissä ja muissa alkoholijuomissa. Vastuullisuudesta puhuttaessa monesti ajatellaan ainoastaan ympäristövastuuta, mutta vastuullisuudessa on myös muita osa-alueita. Sosiaalinen vastuu onkin merkittävä osatekijä niin monille viinien tuotantoketjussa työskenteleville kuin kuluttajillekin.

Reilu kauppa on järjestelmä, jolla liiketoiminnan eettisyyttä ja työntekijöiden olosuhteita kehitysmaissa pyritään parantamaan. Reilun kaupan tarkoituksena on taata työntekijöille mahdollisuus tulla toimeen palkallaan, ja täten esimerkiksi mahdollistaa perheen lasten koulunkäynti työntekoon osallistumisen sijaan. Suomesta katsottuna asia tuntuu kaukaiselta, mutta sillä on suuri merkitys, koska ILO:n mukaan (ILO 2017: Global estimates of child labour: Results and trends, 2012-2016) maailmassa on yli 150 miljoonaa lapsityöläistä.

Ensimmäinen Reilun kaupan -viinitalo

Thandi on maailman ensimmäinen viinitalo, jolle on myönnetty reilun kaupan sertifikaatti vuonna 2003. Talon omistus on jakautunut siten, että 62 % omistuksesta kuuluu yrityksen mustaihoisille työntekijöille. Etelä-Afrikan lukemattomista viinitaloista ainoastaan joitain kymmeniä on mustien omistuksessa. Tämä on vähän ottaen huomioon, että ala työllistää välilliset työpaikat mukaan lukien arviolta yli 300.000 ihmistä. Maan mustien työläisten työskentelyolosuhteet eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset. Siksi on tärkeää, että heillä on aito vaikutusmahdollisuus olosuhteisiin, joissa työskennellään. Tämä luonnollisesti vaikuttaa työtyytyväisyyteen, mutta myös paikalliseen yhteisöön. Thandi on mukana myös Black economic empowerment-liikkeessä, jonka tarkoitus on lisätä mustien taloudellisia vaikutusmahdollisuuksia.

Viinitilavierailulla kuivuuden keskellä

Olin Etelä-Afrikassa helmi-maaliskuun vaihteessa ja matkan aikana vierailin Thandin viinitilalla Stellenboschissa.

Tällä hetkellä koko Western Cape – Etelä-Afrikan lounaisosassa sijaitseva provinssi - kärsii vuosia jatkuneesta kuivuudesta. Maatalous, mukaan lukien viininviljely, on suurin yksittäinen vedenkuluttaja. Kaikki viinitalot ovat joutuneet vähentämään vedenkulutustaan. Tämän takia Thandillakin monien muiden viinitalojen tavoin ollaan tukeutumassa porakaivoihin. Vierailumme aikana pääsimme tutustumaan takapihan porakaivon rakennustöihin, mikä tarjosi erilaisen näkökulman viinitalon normaaliin arkeen.

Vierailuamme Thandilla isännöi Nathan Cornelissen, joka työskentelee yrityksessä markkinoinnin parissa. Nathanin johdolla saimme tutustua porakaivon rakennustöihiden lisäksi viininvalmistustiloihin sekä osallistua tastingiin. Thandi tuottaa reilusti yli kymmentä erilaista viiniä, joista Alkon valikoimissa on kaksi, Thandi Shiraz Rosé ja puolikkaassa, 37,5 cl, pullossa tarjolla oleva Thandi Sauvignon Blanc. Näiden lisäksi pääsimme maistamaan myös muista alueelle tyypillisistä rypäleistä tehtyjä viinejä. Näihin kuuluivat punaiset Merlot, Shiraz-Cabernet Sauvignon-sekoitus ja valkoisista Chardonnay ja Chardonnay-Chenin Blanc -sekoitus sekä makeahko Natural Sweet Rose ja punaisista rypäleistä tehty kuohuviini.

Suosikiksemme valikoitu Thandi Shiraz Rose, joka tämän reissun jälkeen varmasti tulee olemaan tulevan kesän suosikkini grillaus- ja terassiviininä.

Teksti: Kimmo Aho

Kimmo Aho työskentelee lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jossa hän opettaa muun muassa viineihin ja vastuullisuuteen liittyviä asioita. Viime aikoina Kimmo on kiinnostunut erityisesti viinin vastuullisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja usein hänen lasinsa täyttävätkin tavalla tai toisella vastuullisesti tuotetut viinit.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!