Grillikauden herkut nostattavat kesäfiilistä

Parhaat viini- ja juomavinkit grilliherkuille
30.04.2024

Grilliherkkujen viinit

Grillaaminen kuuluu kesään. Herauttaahan jo pelkkä grillin antimien tuoksu veden kielelle ja saattelee meistä useimmat suven tunnelmiin. Kun grilliruokien seurana tarjotaan luonteikkaita, raikkaita ja ruokien kanssa hyvin yhteen sopivia juotavia, voi elämästä nauttia täysin siemauksin.

Savun aromit ovat aina läsnä, kun ruoka valmistetaan grillaamalla. Tämä kannattaa ottaa huomioon valittaessa juomia ruoan oheen. Yleensä niiden tulisi olla maultaan ja aromeiltaan tavallista runsaampia, jotta juomien kaikki ominaisuudet pääsevät oikealla tavalla esiin.

Valintaa tehdessä kannattaa pyrkiä siihen, että ruoka ja juotavat ovat makoisasti toisiaan täydentävä parivaljakko. Tässä tasapainoisuus, yhteensopivuus ja toisaalta vastakohtaisuuskin ovat hyviä lähtökohtia todella maittavien kokonaisuuksien luomisessa.

Tutustu vinkkeihimme, jotka tarjoavat grillimestareille muutaman erinomaisen juomavaihtoehdon herkutteluhetkien janonsammuttajiksi.

Portugalilainen Silk & Spice Red Blend

Tumman rubiininpunainen portugalilainen Silk & Spice Red Blend maistuu monissa tilanteissa ja se valloittaa luonteikkuudellaan myös grilliherkkujen ystävien sydämet. Pehmeän hedelmäisestä, täyteläisestä ja keskitanniinisesta punaviinistä löytyy karhunvatukkaisia, marjaisia ja mausteisia aromeja sekä aavistus makeutta.

Viinin Silk & Spice Red Blend -nimi viittaa sen ominaisuuksiin; kulkivathan mausteet silkki- ja maustereittiä pitkin Eurooppaan 1400-luvulta lähtien. Ne toivat uusia elämyksiä kaukomailta ja aivan samoin tämäkin viini tarjoaa mausteisia aromeja, hedelmäisyyttä ja paljon muuta löydettävää sitä maljaansa valitseville. Viiniä on kypsytetty kuuden kuukauden verran tammitynnyreissä ja sen jälkeen noin kolme kuukautta pullossa. Rypäleet tulevat Dãon, Bairradan ja Lissabonin alueilta.

Tämä portugalilainen punaviini ottaa hienosti paikkansa mausteisten, paahdettujen ja grillattujen antimien seuralaisena. Siksi se onkin mitä mainioin valinta kesäisten grilli-iltojen tunnelmankohottajaksi. Silk & Spice Red Blendin parhaat piirteet tulevat esiin, kun se tarjotaan hieman huoneenlämpöä viileämpänä, noin 16–18-asteisena.

Monikäyttöinen Chardonnay grillatulle seafoodille

Australialaisen Jacob's Creek -viinitalon luomuchardonnay on täydellinen viini kalan ja seafoodin grillaukseen. Kuivan ja pirteän hedelmäisen viiniin tuoksussa on eksoottisia hedelmiä, ananasta ja omenaa. Mausta voi erottaa keltaluumua, omenaa, valkoherukkaa ja chardonnaylle tyypillistä paahteisuutta. Viini kypsyy ranskalaisessa tammessa, jonka myötä se saa hieman paahteisia ja pähkinäisiä aromeja. 

Jacob's Creek Organic Chardonnay on palkittu vuodesta toiseen mitaleilla Vuoden Viinit -kilpailuissa, ja vuoden 2023 -kisassa tämä upea luomuviini nappasi kultaa sarjassa "alle 13 euron luomuvalkoviinit". Aiempiin mitaleihin lukeutuvat mm. Vuoden Viinit 2022 -kilpailun pronssi lajikesarjassa Chardonnay-valkoviinit, hinta alle 13 € sekä Vuoden Viinit 2021 -kilpailun pronssi sarjassa Luomuvalkoviinit, hinta alle 13 euroa. 

Jacob's Creek Le Petit Rosé - pronssia Vuoden Viinit 2021

Pinkki ei ole hassumpi väri kesään. Etenkään silloin, kun sitä löytyy lasista. Raikkaat roseeviinit maistuvat kesän lämmössä, eikä Jacob's Creek Le Petit Rosé ole poikkeus. Se on intensiivinen, provence-tyylinen roseeviini, joka sopii luonteensa puolesta erinomaisesti seurustelujuomaksi ja grilliruokien kanssa nautittavaksi. Laatuviini voitti pronssia Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa sarjassa Uuden maailman roseeviinit, hinta alle 13 euroa. 

Kuivassa, hapokkaassa ja kevyen mausteisessa roseeviinissä on vadelmaisuutta, punaherukkaisuutta sekä kirpeää sitruksisuutta. Jacob's Creek Le Petit Rosé on monipuolinen viini, joka maistuu grillattaessa rasvaisen kalan, kasvisten, äyriäisten tai vaikkapa grillatun halloum-juuston kumppanina.

Jacob’s Creek Le Petit Rosé syntyi Jacobs Creekin viinitekijätiimin innoituttua Etelä-Ranskasta. Sen voi aistia tästä sykähdyttävästä roseeviinistä, joka on todella verraton seurustelujuoma täynnä elämän iloa ja hehkua – aivan kuten antimiaan tarjoavan grillin kuuma hiillos. 

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz – kiinnostava aussiviini 

Runsaat, mehevät ja aromikkaat viinit maistuvat hyvin grilliruokien kanssa. Grillauksen suurmaasta Australiasta tulee tarkoitukseen oivasti sopiva viini Jacob's Creek Double Barrel Shiraz. Mehevät ja hilloiset shirazit sopivat esimerkiksi punaisen lihan kanssa. Double Barrel -sarjan viinit on kypsytetty nimensä mukaisesti kahdesti tynnyrissä; ensin perinteisessä viinin kypsytykseen tarkoitetussa tammitynnyrissä, jonka jälkeen viini viimeistellään lähes 20 vuotta vanhoissa skotlantilaisissa viskitynnyreissä, jotka on valmistettu amerikkalaisesta rinnevalkotammesta. Viskitynnyrikypsytyksen aikana viinin voimakkaat tanniinit toimivat antioksidanttina edesauttaen täyteläisten aromien kehittymisen ilman, että viini hapettuu liikaa. Viskitynnyriviimeistely tuo viiniin lisää ulottuvuutta ja rakennetta, ja tekee siitä täyteläisemmän ja pehmeämmän. 

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz sopii aromikkaiden tummien liharuokien ja riistan kumppaniksi. Viini sopii pehmeytensä ansiosta hyvin myös nautiskeluun. Viini on valmis nautittavaksi heti, mutta siinä potentiaalia kehittyä vielä seuraavat 10 vuotta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!