Mitä viiniä antaisin lahjaksi?

Viini on hyvä lahjaidea äidille tai valmistuvalle.
28.04.2022

Samppanja ja viini ilahduttavat aina

Sanotaan, että hyvä lahja on saajansa näköinen ja se pätee myös lahjaviiniin. Viini ja samppanja ovatkin monelle hyvin mieluisia lahjoja.

Miten siis valita lahjaviini? Kulinaristit ja hyvän ruoan ystävät arvostavat monipuolisia ruokaviinejä ja ympäristötietoiselle vastuullisesti tuotettu viini voi olla erittäin hyvä lahja. Innokkaasti uutta kokeileville sekä uutuudet että trendikkäät viinit ovat usein se juttu ja enemmän viiniä harrastaneet arvostavat usein klassikkoja ja myös hieman harvinaisempia viinejä, joita saatavilla voi olla vain rajoitettu erä. Laatusamppanjaa arvostaa jokainen.

Lahjan ei tarvitse aina olla kallis erikoisviini, sillä jo 10–20 eurolla saa Alkosta herkullisen viinilahjan. Jos et tunne saajan omia makumieltymyksiä, niin hyvä ohjenuora on valita Alkon Mehevä ja hilloinen -makukategoriaan kuuluva punaviini tai Raikkaat ja hedelmäiset -makukategoriaan kuuluva valkoviini. Ne ovat viinejä, joita suomalaiset ostavat eniten Alkosta. Vastaavasti kuohuviineissä puolikuivat kuohuvat tai vaikkapa espanjalaiset cavat ovat helposti lähestyttäviä ja hyviä lahjaviinejä. Kun ostat ruokaviinin lahjaksi, vinkkiä voit saada siitä, mikä on lahjan saajan lempiruokaa.

Valitsimme Juomavinkin laatuviineistä eri hintaisia vaihtoehtoja: hyviä ruokaviinejä, uutuus- ja trendiviinejä, vastuullisesti tuotettuja viinejä sekä klassikkoviinejä, joista löydät kivoja ideoita sekä viiniharrastusta vasta aloittaville että viinejä enemmän harrastaneille. 

Harvinaisuuksia samppanjan ystäville

Alkoon on tulossa kesä-heinäkuussa rajoitettu erä arvostettuja Mumm-samppanjatalon RSRV-sarjan samppanjoita. Ensimmäiset maistelut voit kuitenkin tehdä jo 5.–7.5.2022  Helsinki Grand Champagnessa.

Näiden samppanjoiden tuotanto on tarkkaan rajattu ja vain parhaimpina samppanjavuosina valmistettavia RSRV-sarjan samppanjoita on yleisestikin saatavana erittäin vähän.

 RSRV-samppanjasarja on kunnianosoitus lähes 200-vuotiaan samppanjatalon perinteikkäälle historialle ja kuuluisalle tunnuslauseelle “Only the Best”. Pullojen erityinen muoto ja kapea kaula varmistavat, että samppanjat säilyvät erinomaisesti kellaroituna.

Mumm RSRV Blanc de Blancs 2014 on valmistettu Chardonnay-rypäleistä, jotka poimitaan Cramatin parhailta Grand Cru -palstoilta. Pullon tavanomaista matalampi 4,5 baarin paine korostaa Blanc de Blancsin mineraalisuutta ja hienostunutta makua. Samppanja on kypsynyt vähintään kolme vuotta pullossa ennen uudelleenkorkitusta. Erittäin kuivassa samppanjassa on sokeria vain kuusi g/l. 


Mumm RSRV Cuvée Lalou 2008 on tyylikkäästi kehittynyt gastronominen vuosikertasamppanja, johon rypäleet on poimittu viinitalon parhailta ja vanhimmilta Grand Cru -viinitarhoilta Montagne de Reimisin ja Côte des Blancsin alueilta. Sekoitukseen on käytetty 50 % Pinot Noiria ja 50 % Chardonnayta. Samppanja on kypsynyt pullossa vähintään kymmenen vuoden ajan ennen uudelleenkorkitusta. Erittäin kuivassa samppanjassa on sokeria vain kuusi g/l. 

Mumm RSRV Cuvée 4.5 on valmistettu viiden Grand Cru -kylän viinitarhoilta korjatuista rypäleistä. Verzenaysin Pinot Noir antaa sille hedelmäisen aromin, Aÿn ja Bouzyn kylien tarhoilta poimitut rypäleet varmistavat ryhdikkään rakenteen. Cramantin ja Avizen kylien Chardonnay-rypäleet tuovat upeaan gastronomiseen samppanjaan sitrushedelmien raikkautta, eloisuutta ja eleganssia. Sekoitukseen käytetään noin 20 % réserve-viinejä, jotka antavat samppanjan aromille ja maulle syvyyttä. Samppanja on kypsynyt vähintään neljä vuotta ennen uudelleenkorkitusta. 

Nämä samppanjat ovat upea lahjaidea myös vaativalle viinin ystävälle. Ja saatavana Alkossa kesä-heinäkuussa. 

Lahjapakkauksessa ympäri vuoden

Nämä samppanjat saat Alkosta tyylikkäässä lahjapakkauksessa ympäri vuoden.

G.H. Mumm Cordon Rouge Brut on raikas, täyteläinen ja laadultaan erinomainen, iloisesti kupliva klassikkosamppanja, joka ilahduttaa takuuvarmasti saajaansa: onhan se valittu myös maailman parhaaksi samppanjaksi. 
Ja kun haluat todella tehdä vaikutuksen, anna lahjaksi näyttävä 1,5 litran Magnum. Se myydään Alkossa arvokkaassa puisessa lahjapakkauksessa. Varmista Magnumin saatavuus Alkon verkkosivuilta hyvissä ajoin. Jos lähi-Alkossasi ei Magnum-kokoa löydy, voit tilata sen helposti omaan lähi-Alkoosi. G.H. Mumm Demi-Sec -samppanja on hyvä lahjaidea herkkusuille. Pienen, ei kuitenkaan liiallisen, makeutensa ansiosta se maistuu myös monelle sellaiselle, jotka tavallisesti eivät samppanjaa nauti. 

Tyylikäs ja elegantti Perrier-Jouët Grand Brut - samppanja on ihastuttanut myös Viinilehden asiantuntijat. Täydet viisi tähteä saanut samppanja onkin huippuviini ja sopii hienosti lahjaksi myös heille, jotka tykkäävät nauttia samppanjaa läpi aterian. Samppanjan kaunis ja ekologinen lahjapakkaus on valmistettu 100 % luonnonmukaisista kuiduista, mikä ilahduttaa vastuullisuutta arvostavia lahjansaajia. Pakkausvalinnoillaan samppanjatalo haluaa viestiä ekologisista arvoistaan aina viinitarhoilta sinun maljaasi asti. 

Punaviini on hyvä ruokalahja

Uutuusviini Graffigna Elixio Cabernet Sauvignon edustaa klassista argentiinalaista viinityyliä nuorekkaalla twistillä. Alkon Mehevä ja hilloinen -makukategoriaan kuuluva viini on kiva lahjaviini kokeilun haluisille sekä mehevien pihvien grillimestareille.

Portugali nostaa suosiotaan viinimaana. Pehmeä ja mausteinen Silk & Spice Red Blend on nyt saatavana rajoitetun ajan myös arvokkaassa puupakkauksessa. Monipuolinen ja helposti lähestyttävä ruokaviini ilahduttaa ruokaharrastajia ja sopii kivasti lahjaksi vähemmän viinejä harrastaneille. Silk & Spice maistuu myös sellaisenaan punaviinin ystävien laseissa hyvässä seurassa.

Vastuullisuutta arvostava lahjansaaja ilahtuu ainutlaatuisesta Tayu 1865 Pinot Noir -viinistä, jonka viinitalo on tehnyt yhteistyössä Mapuche-alkuperäiskansan kanssa. Viinipullon etiketissä olevat kasvot kertovat satojen Buchahueico-yhteisön jäsenten tarinaa. 
Elegantti viini on täynnä perinteitä ja rakkautta luontoon ja maahan. 

Viininharrastajalle voi hyvin viedä lahjaksi Campo Viejoa, joka onkin klassikkoalue Riojan lippulaivaviinejä. Campo Viejo Reserva on liharuokien upea punaviini ja DOCa Rioja -luokiteltu laadukas punaviini. Campo Viejo onkin Espanjan myydyin riojalainen viinibrändi ja viinitalo tunnetaan paitsi laatuviineistä, myös vastuullisuudestaan niin viininviljelyssä, arkkitehtuurissa kuin viinituotannossaan.

Valkoviini on myös kiva kesätuliainen

Riesling on tämän päivän trendiviini, ja Moselin viinilaakson Rieslingit ilahduttavat taatusti valkoviinien ystävää. Moselland Ars Vitis Riesling on jo pakkauksensa puolesta kiva viinilahja, sillä se on pakattu taidepulloon, jossa maalaus vaihtuu kesä- ja talvikauden mukaisesti. Maultaan Ars Vitis on puolimakea seurusteluviini.

Herkkusuille Ranskan Alsacesta tuleva Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition on mieluinen lahja. Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa hopeamitalilla sarjassa "Euroopan valkoviinit, hinta 13-18 euroa" palkittu monipuolinen ruokaviini on Viinilehden asiantuntijoidenkin mukaan viini on laadultaan erinomainen, luonteikas sekä edullinen ostos.  Täydellinen lahja hyvän ruoan ystäville. 

Kun lahjan saaja arvostaa vastuullisuutta, voi lahjaksi viedä viinin, jolla on paikallinen ekosertifiointi kuten juuri Alkoihin saapuneella Winemalia White Bear Blendillä. Viini tuotetaan Chilessä kestävällä, viinitilojen luontoa kunnioittavalla tavalla. Lahjan saajalle voi korttiin kirjoittaa viinin ihanan tarinan ja, että viinitalo tukee villieläinten pelastus- ja kuntouttamistyötä. Pirteä ja hedelmäinen -makukategoriaan kuuluva viini on hyvä lahjaidea myös vähemmän viinejä harrastaneelle. 

Viiniharrastajalle voi viedä Riesling-rypäleestä valmistetun AC Alsace -klassikkoalueen viinin, johon rypäleet on poimittu Muenchbergin Grand Cru tarhoilta käsin. Tämä Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg -huippuviini on saanut Viinilehdeltäkin täydet viisi tähteä ja maininnan edullinen ostos. Viini on valmis juotavaksi jo tämän kesän rapujuhlissa, mutta sitä voi varastoida vielä noin viisi vuotta. 

Edulliset ja laadukkaat lahjaviinit

Herkän vaaleanpunaiset roseet sopivat mainosti hänelle, joka on erityisen tärkeä. Jo väri viestii välittämisestä.

Jacob’s Creekin Le Petit Rose on Provence-tyylinen australialaisten tulkinta klassikkoalueen roseeviinistä. Se on saatavana myös kuplivana versiona. Viini voitti pronssia Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa sarjassa Uuden maailman roseeviinit, hinta alle 13 euroa.

Myös perinteisellä menetelmällä eli samppanjamenetelmällä valmistettu Campo Viejo Cava Brut Reserva kannattaa pitää mielessä silloin, kun on valitsemassa lahjaksi hieman edullisempaa kuohuviiniä. Cavalla on kiva juhlistaa arjen pieniä tärkeitä hetkiä ja sopiipa se mukavasti myös monen ruokaherkun seuraan. Campo Viejolta on saatavana myös laadukas alkoholiton kuohuviini.

Lahjaksi herkulliset viinit ja elegantit samppanjat

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!