Talvi voi nyt tulla, glühwein nimittäin lämmittää

Nyt kun ilmat ovat dramaattisesti viilenneet ja ilta pimenee jo varhain, hiipii mieleen väistämättä ajatus kuumista juomista ja erityisesti glögeistä. Milloin niitä saakaan ja milloin niitä kehtaa alkaa juomaan? Ensimmäinen kohta selviää käymällä Alkon sivuilla, huh, sieltä löytyy ainakin Ugly Glühwein. Jälkimmäinen kysymys on mielestäni täysin state-of-mind -tyyppinen. Omasta mielestäni glögiä voi juoda läpi vuoden, kuumana tai kylmänä, mutta toisaalta on erityistä, että eri vuodenaikoihin liittyy erilaisia makuja, jolloin niitä osaa arvostaa myös eri tavalla, kuin jos niistä nauttisi milloin vaan. Ei mämmikään maistuisi niin hyvältä jos sitä söisi koko ajan.

Glögi, glühwein, mulled wine...

Jokaisella kulttuurilla on omat, pitkät perinteensä liittyen maustettujen kuumien juomien valmistukseen. Jo antiikin aikoina roomalaiset maustoivat viinejään. Eri puolilla näitä kuumia juomia kutsutaan hieman eri nimillä; täällä Pohjoismaissa ne tunnetaan glögeinä, englannin kielessä käytetään sanaa mulled wine ja saksankielisillä alueilla glühwein.

Saksassa asuessani joulumarkkinat avasivat ovensa vuosi vuodelta aiemmin (tai siltä se ainakin tuntui), ja mausteisen houkutteleva glühweinin tuoksu kiiri makeana ilmassa takuuvarmasti jo näihin aikoihin vuodesta. Erään tarinan mukaan sanan glühwein, jota suomeksi hehkuviiniksi kutsutaan, takana on juoman lämmittäminen muinoin kuumilla hiilillä, jotka hehkuivat pimeässä. Ja voihan sitä ajatella myös että posket hehkuvat lämpimänä juomaa nauttiessa. Tai että talven keskellä lämpimänä käsissä hehkuva muki lämmittää mukavasti sormia.

Tiedättehän ne hassutteluvillapaidat, jotka ovat rantautuneet myös Suomeen viime vuosina?

Alkoihin on juuri saapunut hullunhauska Ugly Glühwein, nimensä mukaisesti puettuna rumaan villapaitaan. Aion aloittaa Joulun odottelun jo nyt pukemalla päälleni oman hassun villapaitani (sellaisen, jossa poron nenä vilkkuu) ja nauttimalla tätä mukavan viinimäistä uutta punaisena hehkuvaa tuttavuutta takan äärellä, koska tämä pari kuukautta ennen Joulua ovat lähes yhtä mukavia kuin itse juhlapyhät. Ja nyt on erityisen hyvä syy pitää sitä hassuttelupaitaa, muutenhan sitä tulee pidettyä vain kerran vuodessa! Kippis!

Teksti: Laura Järnefelt

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Laura on nauttinut työkseen cocktaileja, niin Suomessa kuin ulkomailla. Vainu on vuosien varrella hioutunut niin tuoksun, maun kuin juomatrendien suhteen. Lauran lasi on aina puoliksi täynnä. Usein Vesperiä.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi