Palkittu uutuus Alkon verkkokauppaan

Zonin Ripasso Valpolicella Superiore 2015 on palkittu uutuus Alkon verkkokaupassa. Ripasso-viinit maistuvat runsaanmakuisten liharuokien kuten riistan kanssa. Pehmeän suuntuntuman ansiosta sitä voi nautiskella myös ilman ruokaa.

Zonin Ripasso Valpolicella Superiore 2015

96 pistettä Decanter World Wine Awards 2017

Veneton alueen viinituottajat ovat vuosisatojen ajan syventäneet punaisten Valpolicella- viinien makua ripasso-menetelmällä. Ripasso- viinien aromikkuuden, täyteläisen ja mehevä nmaun takana on kolme käymistä; normaali alkoholikäyminen, ripasso (eli uudelleen käyminen) ja malolaktinen käyminen. Ripasson valmistukseen käytetään Amarone- viinien valmistuksesta jäänyttä rypälemäskiä. Syksyllä normaalisti valmistettu Valpolicella-punaviini laitetaan seuraavana keväänä käymään uudelleen noin kymmenen päivän ajaksi Amarone- viineissä käytetyn ja puristetun kuorimassan päälle. Tämä toinen käyminen antaa viinille lisää täyteläisyyttä ja aromaattisuutta sekä nostaa sen alkoholipitoisuutta.

Zonin Ripassoa kypsytetään vielä slovenialaisissa tammitynnyreissä lähes kahden vuoden ajan ennen pullottamista. Ripasso-viinit maistuvat runsaanmakuisten liharuokien kuten riistan kanssa. Pehmeän suuntuntuman ansiosta sitä voi nautiskella myös ilman ruokaa.

Zonin Ripasso on saatavilla sekä 75cl pullossa että 150 cl magnum koossa.

Zonin Ripasso Valpolicella Superiore
Tuotenumero: 905657
Hinta Alkossa: 16,50 € / 75 cl

Zonin Ripasso Valpolicella Superiore
Tuotenumero: 912288
Hinta Alkossa: 37,60 € / 150 cl

Lyhyt oppimäärä italialaisia viinejä - Amarone, Apassimento, Ripasso ja Governo

APASSIMENTO

Termi "appassimento" tarkoittaa käytännössä että viinin valmistuksessa on käytetty kuivattuja rypäleitä (esimerkiksi Amaronet ovat appassimento-viinejä). Nykyisin appassimento-termillä käsitetään kuitenkin edullisia Veneton alueen viinejä, joiden valmistuksessa käytetään jonkin verran (n. 10-30%) kuivatettuja rypäleitä, jotta niihin saataisiin enemmän konsentraatiota, mutta hinta pysyy silti kohtuullisena.

RIPASSO

Veneton alueen viinituottajat ovat vuosisatojen ajan syventäneet perus-Valpolicellan makua ripasso-menetelmällä. Ripasso Valpolicellan aromikkuuden ja pyöreyden takana on kolme käymistä; normaali alkoholikäyminen, ripasso (uudelleen käyminen) ja malolaktinen käyminen*. Ripasson valmistukseen käytetään Amarone-viinien valmistuksesta jäänyttä rypälemäskiä. Syksyllä normaalisti valmistettu Valpolicella-punaviini laitetaan seuraavana keväänä käymään uudelleen noin kymmenen päivän ajaksi Amarone- viineissä käytetyn ja puristetun kuorimassan päälle. Tämä toinen käyminen antaa viinille lisää täyteläisyyttä ja aromaattisuutta sekä nostaa sen alkoholipitoisuutta. Viiniä kypsytetään vielä slovenialaisessa tammessa lähes kahden vuoden ajan ennen pullottamista.

Ripasso-viini maistuu runsasmakuisten liharuokien, erityisesti riistan kanssa.

GOVERNO

Tunnetaan myös nimellä Governo alla Toscana, koska se yhdistetään vahvimmin juuri Toscanaan ja erityisesti Chiantin alueelle, jossa se on aikonaan ollut yleisesti käytössä. Menetelmä on käytetty myös Umbrian ja Marchen alueilla, mutta nykyisin enää harvoin.

Syys-lokakuun sadonkorjuusta otetaan erilleen rypälekimppuja jotka kuivatetaan. Kuivatut rypäleet puristetaan marraskuussa ja rypälemehu lisätään vasta käymään alkaneeseen tuoreeseen viiniin. Tämä prosessi aikaansaa uudelleenkäymisen, joka

  1. edesauttaa malolaktisen käymisen alkamista,
  2. nostaa hieman viinin alkoholipitoisuutta,
  3. lisää viinin makeutta/sokeripitoisuutta ja siten tekee suuntuntumasta runsaan ja pehmeän.

Menetelmällä viiniin voidaan saadaan myös kevyttä kuplivuutta.

Rocca di Montemassi Governo
Tuotenumero: 938977
Hinta Alkossa: 13,69 € / 75 cl

Erittäin täyteläinen, keskitanniininen, luumuinen, tumman kirsikkainen, karhunvatukkahilloinen.

AMARONE

Amarone della Valpolicella on Italian kuuluisin kuivatuista rypäleistä tuotettu viini. Se sai oman DOCG- laatuluokituksen vuonna 2005. Sallitut lajikkeet Amarone- viineille ovat Corvina, Corvinona, Rondinella ja Molinara.

Valpolicellan alueella Venetossa Veronan pohjoispuolella kerätään sadonkorjuun aikaan parhaat, terveet, kypsät ja kuivat rypäleet terttuina käsin köynnöksistä ja ne siirretään kuivumaan muutamaksi kuukaudeksi. Perinteiseen tapaan rypäleet on kuivattu yhtenä kerroksena olkilaverien päällä. Nykyisin rypäleet kuivataan kuitenkin hygieniasyistä puu- tai muoviristikoilla katoksen alla, ja etenkin suuremmat tuottajat kuivaavat rypäleensä erityisissä ilmastoiduissa kuivatushuoneissa, fruttaioissa.

Kuivumisen aikana rypäleterttuja käännellään, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kuivattamisen aikana rypäleistä haihtuu kolmannes tai jopa puolet painosta ja samalla maku kehittyy, aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus nousee.

Rypäleet puristetaan kuivatuksen jälkeen tammi–helmikuussa. Alhaisessa lämpötilassa tapahtuvan hitaan käymisen aikana viiniin kehittyy mausteisuutta ja rusinamainen, kypsän hedelmän (kuten kuivatun luumun ja kirsikan) maku ja korkea alkoholipitoisuus, yli 14 %. Terästankeista viini siirretään tammitynnyreihin, joissa viini kypsyy vielä kolmekin vuotta, kunnes se pullotetaan ja sen annetaan kypsyä vielä vuoden pullossa. Amaronen korkeahkoon hintaan vaikuttavat laadukkaat, tietyltä alueelta saatavat raaka-aineet ja sen valmistuksessa tarvittava runsas käsityö.

Tiesitkö? Paikallinen roomalaisajalta peräisin oleva viininvalmistustapa kuivatuista rypäleistä tuottaa tällä apassimento-menetelmällä myös makeaa jälkiruokapunaviiniä nimeltään recioto. Noin 50 vuotta sitten onnistuttiin sattumalta kehittämään reciotoa kuivempi punaviini, amarone. Nimi amarone tuleekin italiankielisestä sanasta amaro eli kitkerä, katkera, karvas.

* Malolaktinen käyminen tapahtuu varsinaisen hiivapohjaisen käymisen jälkeen. Malolaktisessa käymisessä tietyt bakteerit muuttavat varsinaisessa alkoholikäymisessä sivutuotteena syntyneen terävän makuisen omenahapon pehmeämmäksi maitohapoksi. Malolaktinen käyminen kestää yleensä 7-8 vuorokautta. Malolaktinen käyminen madaltaa viinin happoisuutta, minkä vuoksi sitä käytetään esimerkiksi viileämmillä alueilla tuotettujen happoisten, nuorten viinien jälkikäsittelynä. Myös vahvoja, tanniinisia punaviinejä voidaan käsitellä malolaktisella käymisellä, jolloin ne saadaan juotavaksi nuorempina, ilman pitkää tynnyrikypsytystä. Malolaktinen käyminen pehmentää viinin suutuntumaa sekä tuottaa voi- ja toffeemaisia aromeja.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi