Carillo – kotimaisten katkeroiden klassikko

Carillo - kotimaisten katkeroiden klassikko
19.02.2020

Legendaarinen Carillo on tunnettu juomana, jota kotimaiset rokkikukot nauttivat backstagella ja keikkabussissa. Carillo saattaa myös nostaa muistoista mieleen kesäisen mökkireissun, kun kaveriporukan kanssa nautittiin saunan terassilla naukut taskulämmintä, marjaisaa katkeroa, suomirokkia kuunnellen. Jokaisella meistä on omat muistonsa Carillosta, mutta mitä Carillo oikeastaan onkaan?

Carillo on juomatyyliltään katkero. Katkerot jaetaan kolmeen pääryhmään: maha-, mauste- ja grogikatkeroihin. Carillo kuuluu näistä jälkimmäiseen. Grogikatkerot ovat miedoimmin maustettuja katkeroita ja niiden alkoholipitoisuus on muita katkerotyylejä matalampi. Grogikatkerot nautitaan yleensä jäillä ja soodalla tai appelsiinimehulla pidennettynä.

Katkerot saavat makunsa yrteistä, juurista, mausteista ja muista kasvien eri osista, joita tislataan tai uutetaan alkoholin kanssa. Lopullinen katkero valmistetaan yhdistämällä alkoholi, vesi, mausteuutteet ja -tisleet, sokerin ja mahdollisen väriaineen kanssa. Katkeroiden maku on yleensä voimakas ja nimensä mukaisesti katkera, jonka vuoksi sokeria käytetään lähes aina tasapainottamaan makua. Carillon tärkeimmät mausteet on kotimaiset marjat kuten karpalo, puolukka ja pihlajanmarja. Niistä Carillo saa tunnusomaisen makunsa. Mausteuutteessa käytetään marjojen lisäksi yli 20 eri makuainetta.

Carillo näki punertavan päivän valon vuonna 1969. Carillo on siis saavuttanut jo 50 vuoden kunnioitettavan rajapyykin. Voidaankin sanoa Carillon olevan osa suomalaista kansanperinnettä.

Kipinän tuotteen kehittämiseen antoi sen syntyaikoihin ravintoloissa erittäin suosittu paukku vodkasta ja karpalosta. Monien kokeilujen tuloksena oli kirpeän maukas Carillo Bitter. Carillon syntyaikoina tuotetta valmistettiin Lappeenrannassa silloisessa Chymoksen tehtaassa. Carillon etiketistä löytyvä nuijamies onkin perujaan Lappeenrannan vaakunasta. Nykyisin Carillo valmistetaan ja pullotetaan alusta loppuun Turun juomatehtaalla.

Carillon yleisin nauttimistapa saattaa olla taskulämpimänä keikkabussissa tai soodalla pidennettynä, mutta Carillo taipuu moneen muunlaiseenkin cocktailiin.

Tässä muutama hyvä vinkki miten Carilloa voi käyttää:

Virtasen Marja

4 cl Carillo
1 cl Mansikkasiirappi (tai muu marjasiirappi)
Cloudy-omenamehua

Mittaa pitkään lasiin Carillo ja siirappi. Täytä lasi jäillä ja pidennä omenamehulla. Sekoita pitkällä lusikalla juoma sekaisin ja koristele mansikalla tai muulla marjalla.

Punainen Virtasen Marja -drinkki pitkässä lasissa

Carillonkero

4 cl Carillo
Greippilimonadi

Mittaa pitkään lasiin Carillo. Täytä lasi jäillä ja pidennä greippilimonadilla. Sekoita pitkällä lusikalla juomasekaisin ja koristele verigreipillä.

Punainen Carillonkero-drinkki pitkässä lasissa

Ananasakäämä

4 cl Carillo
6 cl Ananasmehu
Suolaa

Mittaa Carillo ja ananasmehu tyhjään kannelliseen hillopurkkiin. Lisää jäitä, sulje kansi ja ravista voimakkaasti noin 10 sekuntia. Raota kantta ja kaada juoma cocktaillasiin jäiden jäädessä hillopurkkiin. Koristeeksi ananasta, mutta hiero ensin ananasta lasin reunaan ja ripottele siihen suolaa.

Carillosta valmistettu Ananasakäämä -drinkki

Teksti: Pekka Välitalo

Pekka on yksi Suomen taidokkaimmista baarimestareista, joka on voittanut lukuisia cocktailkilpailuita, ja jolla on vuosien kokemus niin baaritiskin takaa kuin baarimestareiden kouluttamisesta. Pekka osaa sekä hifistelyn taidon, mutta ymmärtää myös, millä tavoin kotibaarista saa kaiken irti liikaa stressaamatta.

Kuvat: Antero Semi / Semi Kuvaus

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!