Tervetuloa rakkauden juhlaan! Etikettivinkit häihin

Kaksi G.H. Mumm -samppanjalasia.
13.06.2016

Pudottiko postikusti ovimatollesi hääkutsun? Listasimme vinkit, joilla saat vieraana häähumusta parhaiten kaiken ilon irti.

1. Kunnioita pukukoodia

Häiden pukukoodi on tyypillisesti smart casual tai tumma puku. Ensin mainittu merkitsee miesten kohdalla siistiä pikkutakkia ja suoria housuja, naisille taas leninkiä, jakkupukua tai tyylikästä housupukua. Tumma puku vie tyyliä piirun verran juhlavampaan suuntaan, jolloin mieheltä vaaditaan pukua ja solmiota, naiselta puolestaan tavallista sirompia kenkiä ja tyylikkäämpiä asusteita. Perinteisesti tällöin sukkahousujen käyttöä on pidetty suositeltavana.

Fiksu juhlanjärjestäjä kertoo pukukoodista kutsussa. Jos se kuitenkin on unohtunut, älä epäröi pirauttaa perään ja kysyä ohjeita. Oikein pukeutuneena illasta tulee sinulle itsellesi rennompi.

2. Ota huomioon erityisolosuhteet

Suomalaiset häät voidaan pitää yhtä hyvin saariston vilpoisassa tuulessa kuin puiston siimeksessä sijaitsevan kartanon pihallakin. Mieti siis asuasi tyylin lisäksi myös käytännön näkökulmasta. Tarkenetko vai olisiko hyvä varata mukaan kašmiršaali? Entä pystytkö keikkumaan koroissasi rantakallioilla nilkkojasi nuljauttamatta?

Kunnioita myös etikettiä. Esimerkiksi kirkkoon ei sovi mennä olkapäitä tai reisiä vilautellen.

3. Suunnittele meikkityyli sään mukaan

Hiostava helle tai kostea sadesää eivät edesauta juhlameikkisi pysymistä siistinä. Satsaa siis vedenkestäviin tuotteisiin ja varo helposti leviäviä luomivärejä. Kampaus kannattaa valita eleganssin ohella myös kestävyyden perusteella. Esimerkiksi nuttura pitää pintansa auki liehuvia kutreja paremmin.

4. Ilmoita ruokarajoitteet ajoissa

Jos häissä on noutopöytätarjoilu, ei ruokarajoitteista kannata ottaa stressiä. Syöt sitä, mikä sinulle sopii ja jätät loput väliin. Mikäli ateria tarjoillaan annoksina pöytään, pyydetään yleensä kutsussa tietoa allergioista. Silloin on sopivaa ilmoittaa todelliset allergiansa. Sen sijaan juhlanjärjestäjien velvollisuutena ei ole ottaa huomioon kunkin vieraan karppaus- tai luolamiesdieettiä.

5. Selvitä lahjatoiveet

Moni pari ilmoittaa lahjatoiveensa ajoissa tai luo listan johonkin tunnettuun liikkeeseen. Näin saat hankittua jotakin, mitä morsiuspari todella halajaa. Muista kuitenkin, ettei kohtuuttomiin odotuksiin tarvitse vastata. Jos lahjatoiveet saavat arkibudjettisi pitkäksi aikaa sekaisin, ne ovat liian hintavia.

6. Lyö hynttyyt yhteen muiden vieraiden kanssa

Joskus lahja on mutkattomin hankkia kimpassa. Jos tiedät, keitä muita juhliin on tulossa, lyö hynttyyt heidän kanssaan yhteen lahjaostosten suhteen. Isolla porukalla on helppoa toteuttaa kalliimpikin toive ilman, että kenenkään talous menee kuralle.

7. Tempaudu tunnelmaan

Jokainen hääpari jännittää, sukeutuuko heidän juhlastaan iloiset ja välittömät. Älä siksi kursaile esimerkiksi tanssin alkaessa, vaan suuntaa lattialle mahdollisimman pian. Hyvän fiiliksen ylläpitäminen on yksi hienoimmista häälahjoista.

8. Verkostoidu vilkkaasti

Häät ovat mainio paikka tavata uusia ihmisiä, sillä yleensä vieraat edustavat joko morsiamen tai sulhasen tukiverkkoa. Esittäydy reippaasti, mene juttelemaan yksinäisille ja esittele tuttujasi toisilleen.

9. Valmistele kotimatka ennakkoon

Varsinkin sivussa sijaitsevat kartanot tai saariravintolat voivat olla kinkkisiä kotimatkan suhteen. Siksi kannattaakin selvittää jo ennakkoon, miten paluumatka tulee onnistumaan. Toisinaan on hyvä pohtia myös taksin ennakkotilausta.

10. Punnitse jatkoja

Kun meininki jatkuu mukavana, tekee sitä mieli usein pitkittää pikkutunneille asti. Älä kuitenkaan ala aktiivisesti kerätä jatkoille lähtevää porukkaa kasaan. Morsiusparilla voi olla oma näkemyksensä jatkoista – tai sitten he haluavat juhlansa päättyvän ajoissa.

Artikkelin kirjoittaja Mirva Saukkola on tyyli- ja tapa-asiantuntija, joka on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015).

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!