Tämä resepti on neljälle ja ainekset laskettu sveitsiläiseen tapaan reilusti: 200 g juustoa per henkilö.
Tarvitset näitä
400 g | Vacherin Fribourg -juustoa ( tai Appenzeller/Comte) |
400 g | Hyvin kypsää Gruyere -juustoa |
3–4 dl | Riesling-valkoviiniä |
noin 2 rkl | Sveitsiläistä kirsikkaviinaa |
1 | Valkosipulin kynsi |
noin 1 rkl | Maizenaa |
Ripaus | Muskottipähkinää |
Ripaus | Mustapippuria |
TARJOILUUN | |
Juureen leivottua ranskalaista maalaisleipää | |
Parsa- ja kukkakaalin paloja, keitettyjä perunoita, pikkutomaatteja, herkkusieniä, kapriksia maun mukaan | |
Tuoretta ananasta, päärynää tai omenaa | |
Tuoretta chiliä, silputtua ruohosipulia |
Ohje
-
Halkaise valkosipulin kynsi ja hiero sillä kattilan tai valurautapadan sisäpuoli. Jätä kynsi pataan.
-
Raasta juustot hienoksi raasteeksi.
-
Sekoita kattilassa valkoviini, maissitärkkelys ja muskottipähkinä. Kuumenna sekoittaen.
-
Lisää lähes kiehuvan kuumaan seokseen raastetut juustot pienissä erissä koko ajan sekoittaen, kunnes kaikki juusto on sulanut.
-
Mausta mustapippurilla ja ripauksella sveitsiläistä kirsikkaviinaa. Myös Moscato-rypäleestä valmistettu grappa toimii hienosti juustofonduessa.
-
Kaada juustokastike lämmitettyyn fonduepataan. Nosta se tarjolle telineeseen liekin päälle pöytään.
-
Tarjoa juustofonduen kanssa kastettavaksi reilunkokoisia paloja juureen leivotusta ranskalaisesta maalaisleivästä.
-
Muut lisäkkeet voit valita makusi mukaan. Toimivia lisäkkeitä juustofonduen seuraan ovat napakaksi höyrytetyt parsa- ja kukkakaalin palat, ananaspalat, makeat pikkutomaatit, päärynä ja myös omena. Kivaa twistiiä tuo tuore, pieneksi pilkottu chili tai ruohosipuli, jossa ruokailijat voivat pöyräyttää juustossa kastettuja leipäkuutioita. Myös päärynä ja omena ovat mukavia lisukkeita ja antavat raikkautta tuhdille juustofondue-padalle.
-
Vinkki: Jos fondue tuntuu löysältä, lisää Maizenaa, jos liian jäykältä, lisää hieman valkoviiniä. Ruokaillessa muista kastaa ja sekoittaa dipattavilla juustofondue-pataa pohjia myöten.