Viinitasting - näin maistat viinin

Viinitasting - näin maistat viinin

Viinin maistelu voi vaikuttaa vaikealta ja mutkikkaalta. Viiniä pyöritellään lasissa, siemaistaan kulaus ja syljetään pois - mystistä touhua. Tosiasiassa se ei ole ollenkaan vaikeaa, ja kaikki voivat maistella viinejä enemmän tai vähemmän asiantuntevasti.

Ympäristö

Viinin värin ja intensiteetin arviointi edellyttää hyvää valaistusta. Luonnonvalo on paras, mutta iltaisin ja talvisin käy myös loiste- tai halogeenivalaistus, sillä se muistuttaa melko pitkälti päivänvaloa. Tavallisten hehkulamppujen kellertävä valo vääristää värivaikutelmaa jonkin verran, mutta jos sen tietää, sen voi itse ottaa huomioon arvioinnissa. Oikean värivaikutelman saamiseksi on myös tärkeää, että lasi on valkealla alustalla. Valkoinen pöytäliina tai paperi käy hyvin.

Valitse tulppaaninmuotoinen viinilasi, jossa voit pyöritellä viiniä ja jossa aromit pääsevät oikeuksiinsa. Vältä ulospäin leveneviälaseja. Ympäristön tulee olla mahdollisimman rauhallinen ja neutraali. Hälinässä ja savuisissa tiloissa viinejä on vaikea arvioida.

Maistajaisten valmistelu

Ennen maistelutilaisuutta kannattaa miettiä valmiiksi jokin sopiva teema ja kerätä tietoa valituista viineistä. Käytä hyväksesi valmiiksi suunniteltuja maisteluja. Tottumattomien ei kannata haukata aluksi liian isoa palaa: kolmesta viiteen eri viiniä on yleensä sopiva määrä. Kaada lasiin noin 4-8 cl viiniä, jotta viinille jää liikkumavaraa. Vasta-alkaja voi joutua maistamaan viiniä useita kertoja, jolloin viiniä kuluu enemmän kuin kokeneelta viinintuntijalta. 75 cl:n pullosta riittää noin kymmenelle.

Viinin maistelun neljä vaihetta

Viinit ryhmitellään tiettyyn järjestykseen. Valkoviinit sijoitetaan kauimmaksi vasemmalle, ja niitä maistetaan ennen punaviinejä. Kevyet viinit tulevat ennen täyteläisiä. Valmiiksi laadituissa viininmaisteluissamme viinit on esitetty oikeassa maistamisjärjestyksessä. Viinien maistaminen aloitetaan tavallisesti katselulla, ja sen jälkeen viinejä haistetaan ja maistetaan järjestyksessä vasemmalta alkaen. Maistelu päätetään tekemällä yhteenveto saadusta kokonaisvaikutelmasta.

1. Katso

Viinin ulkonäön arvioimiseksi lasia tartutaan jalasta ja lasia pidetään koholla valkoista taustaa vasten. Lasia kallistamalla ja katsomalla lasiin ylhäältä päin voidaan panna merkille viinin väri ja intensiteetti. Jo se antaa viitteitä viinin iästä, voimakkuudesta ja mahdollisesti myös rypälelajikkeesta. Monet nuoret viinit vivahtavat usein sinipunaiseen. Muutaman vuoden kypsytys muuttaa värin kirkkaan rubiininpunaiseksi, ja vanhemmiten viini saa punaruskeita vivahteita. Värin intensiteetti kertoo myös viinin täyteläisyydestä. Jos viini näyttää paksulta ja läpinäkymättömältä, voidaan päätellä, että se maistuu täyteläiseltä ja voimakkaalta.

Eri rypäleet antavat viinille erilaisen värin. Pohjoisessa Rhônen laaksossa yleinen punainen Syrah-rypäle on yksi värikylläisimpiä lajikkeita, ja siitä valmistetut viinit ovat nuorina tummanpuhuvan sinimustia. Beaujolais'ssa valmistetaan Gamay-rypäleestä heleää punaviiniä. Tämän rypäleen kuoressa on erittäin vähän väriaineita. Kestää kauan, ennen kuin Syrah-rypäleestä valmistetut viinit muuttuvat punaruskeiksi, kun taas italialainen Sangiovese antaa viinille punaruskean värin jo kauan ennen kuin niiden maku ja tuoksu kypsyvät.

2. Haista

Pyörittele viiniä lasissa joko niin, että pidät lasia jalasta ja pyörität sitä tai annat lasin seistä pöydällä ja pyörität sitä alustaa vasten. Tärkeintä on, että viini pääsee kunnolla kosketuksiin ilman hapen kanssa, sillä hapen käynnistämät kemialliset reaktiot saavat viinin kehittymään lasissa. Viiniä jää myös lasin reunoille, jolloin tuoksupintaa on enemmän ja viinin eri vivahteet on helpompi erottaa.

Yritä kuvailla viinin tuoksua. Tuoksuuko viini liikaa tai liian vähän? Voiko tuoksusta erottaa tietyn hedelmän? Alussa on tärkeää turvautua mielleyhtymiin, jotta tuoksu on helpompi muistaa. Anna mielikuvituksen lentää: tuleeko tuoksusta mieleen mummon mustikkapiirakka, vastatervattu laituri vai paperiliima?

3. Maista

Ota reilu kulaus viiniä suuhun ja purskuttele sitä hetki suussasi. Mieti ensin, onko viini täyteläinen vai kevyt. Onko siinä makeutta vai onko viini täysin kuiva, mikä tarkoittaa, ettei siinä ole lainkaan makeutta? Onko viini raikasta vai tuntuuko maku lattealta? Viinistä voi erottaa myös karvauden ja pehmeyden. Karvauden voi aistia ikenissä tuntuvana karheutena. Kun näihin vastauksiin on saatu vastaus, voi alkaa etsiä omaa makumuistoaan. Mausta voi löytää mustaherukkaa, kahvia, suklaata, omenaa, toffeeta tai jotain aivan muuta.

Ammatikseen viinejä maistavat sylkevät viinin aina pois maistettuaan sitä. Leppoisan harrastelijan ei tarvitse noudattaa tätä sääntöä. Viinin poissylkeminen on hyvä siksi, että makunystyrät turtuvat muutaman siemauksen jälkeen, mikä vaikeuttaa viinien eri vivahteiden erottamista.

4. Tee yhteenveto

Kun olet arvioinut viinin, on aika tehdä yhteenveto. Kertaa omia merkintöjäsi. Millaiseksi olet kuvaillut viiniä? Nyt voit tehdä omat johtopäätöksesi viinin laadusta, kypsyydestä ja ennen kaikkea siitä, oliko viini sinun mielestäsi hyvää!

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!