Viinin valmistus

Viinin valmistus
Punaviinin valmistus
Viinin valmistus

Punaviinin valmistus

Valkoviinin valmistus
Viinin valmistus

Valkoviinin valmistus

Suurissa tammiastioissa rypäleitä paljain jaloin polkevat helmojaan nostelevat naiset kuuluvat tänä päivänä jo historiaan, muutamia turistinäytöksiä ja esimerkiksi erityisen hyvän vuosikerran portviinejä lukuun ottamatta. Viiniä on valmistettu jo tuhansien vuosien ajan, mutta aluksi kukaan ei oikein ymmärtänyt miksi rypälemehu muuttui viiniksi.

Käymisen salat selvisivät vasta 1800-luvun puolivälin tienoilla. Ilman käymistä mehusta ei tule viiniä. Tarvitaan hiivoja, jotka käyttävät ravinnokseen sokeria ja muuttavat sen alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.

Käymisen aikana ja sen jälkeen bakteerit ovat yleensä haitallisia viinissä. Poikkeuksena ovat maitohappobakteerit, jotka voivat hyödyntää viinissä olevia kirpeitä omenahappoja ja muuttaa ne neutraalimman makuiseksi ja pehmeämmäksi maitohapoiksi. Tätä kutsutaan malolaktiseksi käymiseksi.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!