Viinirypäleet

Viinirypäleet viinintuotannossa
Sauvignon Blanc
Viinirypäleet

Sauvignon Blanc

Chardonnay
Viinirypäleet

Chardonnay

Riesling
Viinirypäleet

Riesling

Syrah/Shiraz
Viinirypäleet

Syrah/Shiraz

Pinot Noir
Viinirypäleet

Pinot Noir

Cabernet Sauvignon
Viinirypäleet

Cabernet Sauvignon

Moscatel Rosado
Viinirypäleet

Moscatel Rosado

Melon de Bourgogne
Viinirypäleet

Melon de Bourgogne

Macabeo
Viinirypäleet

Macabeo

Loureiro
Viinirypäleet

Loureiro

Hárslevelü
Viinirypäleet

Hárslevelü

Grüner Veltliner
Viinirypäleet

Grüner Veltliner

Gewürztraminer
Viinirypäleet

Gewürztraminer

Furmint
Viinirypäleet

Furmint

Colombard
Viinirypäleet

Colombard

Chenin Blanc
Viinirypäleet

Chenin Blanc

Catarratto
Viinirypäleet

Catarratto

Azal
Viinirypäleet

Azal

Ansonica
Viinirypäleet

Ansonica

Cabernet Franc
Viinirypäleet

Cabernet Franc

Baga
Viinirypäleet

Baga

Viognier
Viinirypäleet

Viognier

Xarello
Viinirypäleet

Xarello

Verdejo
Viinirypäleet

Verdejo

Ugni Blanc
Viinirypäleet

Ugni Blanc

Trajadura
Viinirypäleet

Trajadura

Sultana
Viinirypäleet

Sultana

Sémillon
Viinirypäleet

Sémillon

Pinot Meunier
Viinirypäleet

Pinot Meunier

Pinot Grigio
Viinirypäleet

Pinot Grigio

Pinot Gris
Viinirypäleet

Pinot Gris

Pinot Blanc
Viinirypäleet

Pinot Blanc

Pedernã
Viinirypäleet

Pedernã

Parellada
Viinirypäleet

Parellada

Muscat Ottonel
Viinirypäleet

Muscat Ottonel

Muscat
Viinirypäleet

Muscat-viinirypäle

Touriga Nacional
Viinirypäleet

Touriga Nacional

Trepat
Viinirypäleet

Trepat

Tinta Roriz
Viinirypäleet

Tinta Roriz

Tinta Pinheira
Viinirypäleet

Tinta Pinheira

Tempranillo
Viinirypäleet

Tempranillo

Ruby Cabernet
Viinirypäleet

Ruby Cabernet

Pinotage
Viinirypäleet

Pinotage

Nero d’Avola
Viinirypäleet

Nero d’Avola

Merlot
Viinirypäleet

Merlot

Malbec
Viinirypäleet

Malbec

Kékfrankos
Viinirypäleet

Kékfrankos

Grenache
Viinirypäleet

Grenache

Gamay
Viinirypäleet

Gamay

Cinsault
Viinirypäleet

Cinsault

Carmenère
Viinirypäleet

Carmenère

Sanotaan, että viinin tyyliin ja luonteeseen vaikuttaa viisi tekijää: rypälelajike, ilmasto, maaperä, valmistustapa ja tynnyrikypsytys. Näistä viinin maun kannalta tärkein on sen raaka-aine eli rypäle.

Viinirypäleet kasvavat monivuotisissa viiniköynnöksissä

Viiniköynnös on monivuotinen kasvi, joka kasvaa avomaalla yhdessä ja samassa paikassa keskimäärin 30 vuotta. Koko maailmassa viiniköynnöslajikkeita on satoja, mutta vain muutamalla kymmenellä on laajempaa kaupallista merkitystä. Samoja lajikkeita siis viljellään ympäri maailmaa. Vaikka viiniköynnöslajike on sama, voi samassakin lajikkeessa olla laatueroja jopa saman palstan sisällä. Nämä erot johtuvat risteytyksistä ja mutaatioista. Mutta rypälelajikehan ei yksin ratkaise viinin makua vaan siihen antavat oman leimansa mm. maaperä, johon köynnös on istutettu, seudun ilmasto yleensä, mikroilmasto, sadon määrä sekä viinin valmistustapa ja viinintekijän kädenjälki. Siksi eri paikassa samastakin lajikkeesta tuotetut viinit ovat hyvin erilaisia.

Rypälelajikkeet eroavat mm. ulkonäöltään ja maultaan

Eri rypälelajikkeista saatavat viinit eroavat toisistaan paitsi maultaan myös ulkonäöltään, tuoksultaan, alkoholipitoisuudeltaan, happotasapainoltaan kuin rakenteeltaankin. Ranskassa tuotettu Chardonnay ei siis maistu samalta kuin chileläinen veljensä. Jotkut lajikkeet on helppo tunnistaa niiden väristä esim. Pinot Noir, toiset lajikkeet kuten Muscat puolestaan niiden hajusta.

Vitis Vinifera on maailman yleisin viiniköynnös

Yleisin viiniköynnöksistä on Vitis vinifera; lähes 100 %:a maailman viinintuotannosta perustuu tähän köynnöksen. Vitis vinifera jakautuu kahteen lajiin: sinisiin ja vihreisiin rypäleisiin. Viinirypäleestä 70-85 %:a on vettä. Hedelmälihassa on mm. sokeria, hedelmähappoja, vettä ja vitamiineja. Suurin osa rypäleen mausta ei ole hedelmän mehussa vaan kuoressa, josta esimerkiksi punaviini saa luonteensa ja värinsä. Kuoressa on myös tanniinia eli parkkihappoa. Tanniini antaa viiniin voimakkuutta, täyteläisyyttä ja kovuutta.

Samalla rypäleellä voi olla monta nimeä

Kuten yleensä, myös rypäleiden kyseessä ollessa, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tiettyä rypälelajiketta voidaan kutsua hämmentävän monella nimellä riippuen siitä missä se kasvaa. Esimerkiksi Chardonnay-rypälettä kutsutaan Chablis'ssa Ranskassa nimellä Beaunois, mutta Jurassa nimellä Petit Chatey, ja Champagnen alueella se tunnetaan myös Epinettenä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!