Savuporo-karpalokääretorttu sopii mukavasti illanistujaisiin tai vaikkapa viemisiksi ilahduttamaan isäntäväkeä. Inspiraatio reseptiin on saatu kotimaisesta Valkia-kuohuviinistä.
Pohja | |
4 dl | Maitoa |
1,5 dl | Ruokakermaa |
1 dl | Vehnäjauhoja |
0,5 tl | Leivinjauhetta |
Sormisuolaa | |
Vastarouhittua mustapippuria | |
3 | Kananmunan keltuaista |
3 | Kananmunan valkuaista |
Täyte: | |
1 dl | Kuohukermaa |
1 dl | Maitorahkaa |
100 g | Savuporo-tuorejuustoa |
100 g | Savuporoa rouhittuna |
Pieni kourallinen karpaloita | |
Kuorrute: | |
0,5 dl | Kuohukermaa |
100 g | Maustamatonta tuorejuustoa |
2 oksaa | Tuoretta rosmariina |
Muutama karpalo |
Ohje
-
Mittaa maito, ruokakerma ja vehnäjauhot kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen.
-
Anna seoksen kiehahtaa, jolloin se alkaa sakeutua.
-
Anna massan jäähtyä.
-
Lisää joukkoon leivinjauhe, sormisuola ja mustapippurirouhe.
-
Lisää taikinaan keltuaiset yksi kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten.
-
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa astiassaan.
-
Kääntele valkuaisvaahto taikinamassaan varovasti.
-
Kaada taikina tasaisesti leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille.
-
Paista pohjaa 180 asteisessa uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes se on kauniin ruskea ja kypsä.
-
Valmista pohjan kypsyessä kääretortun täyte. Vaahdota kerma, lisää joukkoon maitorahka, tuorejuusto, rouhittu poro sekä karpalot. Sekoita täyte kertaalleen ja laita se toviksi jääkaappiin tekeytymään.
-
Kumoa kypsä kääretorttupohja toiselle leivinpaperille. Anna sen jäähtyä tovi. Levitä täyte tasaisesti pohjalle, ja rullaa se napakasti käärölle leivinpaperia ja molempia käsiä apuna käyttäen.
-
Kääri kääretorttu tuorekelmuun ja anna sen levätä hetki jääkaapissa ennen koristelua.
-
Valmista kääretortun kuorrute sekoittamalla vatkattu kuohukerma sekä tuorejuusto keskenään.
-
Kuorruta kääretorttu seoksella ja viimeistele se rosmariinin oksilla sekä tuoreilla karpaloilla.
Resepti ja kuva: Heidi Kjellman