Chili con Carne

Nauta Tulinen
Chili con Carne -pataruoka.

Chili con Carne on klassinen ja helposti valmistuva lihapata, joka maistuu koko perheelle. Tällä ohjeella kokkaa Chili con Carnen 4–6 henkilölle. 

Chili con Carne 4–6 henkilölle

Voit valmistaa Chili con Carnen nopeasti reilussa puolessa tunnissa, mutta pitkään hauduttamalla miedolla lämmöllä Chili con Carne nousee syvempien makujensa ansiosta ihan uudelle tasolle. 

Moni tarjoilee Chili con Carnen riisin kera, mutta välttämättä Chili con Carne ei tarvitse mitään lisukkeita vaan sen voi syödä sellaisenaan. Ja valitsitpa lihaksi jauhelihan tai esimerkiksi pieneksi kuutioitua nauden sisäpaistia, valitse laatulihaa. Viiniksi Chili con Carnen seuraan suosittelemme viinejä, joissa on hieman tavallista enemmän jäännössokeria tasapainottamaan ruoan tulisuutta.

Chili con Carne on myös mainio rennompien kekkereiden tarjottava, sillä sen voi tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan. Tämän ruoan maku vain paranee seuraavaan päivään.

Chili con Carnen ainesosat

  Mausteseos
2 rkl Kuminan siemeniä
2 rkl Paprikamaustetta
2 rkl Valkosipulihiutaleita
4 rkl Kuivattua oreganoa
2 tl Mustapippuria
1 tl Cayenne-pippuria (tai oman maun mukaan)
  Ainekset Chili con Carneen
2 Sipulia
4 Valkosipulin kynttä
800 g Jauhelihaa tai pieneksi kuutioitua sisäpaistia
2 Vihreää paprikaa
1 Chilipalko
2 prk Punaisia Kidneypapuja (á n. 420/280g)
2 prk Tomaattimurskaa (á 400g)
1 dl Tomaattipyrettä
1 l Lihalientä
2 tl Suolaa
2 Laakerinlehteä
2–3 rkl Oliiviöljyä

Chili con Carnen ohje

  1. Tee mausteseos valmiiksi: sekoita kaikki aineet keskenään.
  2. Huuhdo pavut valmiiksi. 
  3. Pilko sipuli, valkosipuli, chilipalko sekä vihreä paprika.
  4. Laita öljy isolle paistinpannulle keskilämmölle. Lisää pilkottu sipuli ja kuullota & hämmentele hiljakseen sipulia noin viisi minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää ja kullankeltaista. Lisää pilkottu valkosipuli ja kuullota parisen minuuttia lisää.
  5. Lisää liha ja ruskista se sekoitellen.
  6. Lisää mausteseos ja tomaattipyre, sekoita ja jatka paistamista parisen minuuttia hiljakseen hämmennellen.
  7. Lisää tomaattimurska, lihaliemi ja huuhdellut pavut.
  8. Keitä miedolla lämmöllä 1–2 tuntia, kunnes chili paksuuntuu (voit myös suurustaan chilin esim. Maizenalla, Chili con Carnen tulee olla paksua)
  9. Mausta suolalla ja maista.
  10. Lisää tarvittaessa suolaa sekä mausteita. Jos kaipaat tulisuutta, lisää cayenne-pippuria tai chiliä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!