Makea marraskuu - tahmeaa päärynäsuklaakakkua ja portviiniä

Makea marraskuu - portviiniä ja suklaakakkua
29.10.2019

Marraskuun pimenevät illat houkuttelevat herkuttelemaan ystävien kanssa viinilasillisen äärellä kynttilöiden valossa. Tämä jos mikä on erinomainen tapa hemmotella itseä sekä läheisiä ja kerätä energiaa kaamosta vastaan.

Kehittelin kahden upean portviinin kaveriksi tahmean päärynäsuklaakakun, jonka kruunaa rouskuvat pähkinät. Kakku on parhaimmillaan hieman lämpimänä kermavaahdon kera tarjoiltuna.

Ferreira Late Bottled Vintage Port on laadukas tummanpuhuva herkku, jonka runsaassa tuoksussa on aistittavissa mehukkaita kirsikoita. Tämä makea tanniininen viini on maultaan kirsikkainen, luumuinen ja viikunainen ripauksella kaakaota. Ferreira L.V.B (eli late bottled vintage) valmistetaan ainoastaan hyvinä vuosina, ja nimensä mukaisesti se pullotetaan 4-6 vuotiaana. Kyseinen viini on nuorena pippurisen mehukasta, mutta se saavuttaa parhaat hetkensä vasta muutaman vuoden kuluessa. Portviinin valmistusprosessissa perusviinin käyminen ikään kuin katkaistaan lisäämällä siihen rypäletislettä, jolloin se säilyttää luontaisen makeutensa. Seuraavaksi viini kiikutetaan Vila Nova de Gaiaan, Porton vastarannalle jossa se varastoidaan ja kypsytetään.

Toinen suosittelemani vaaleampi kauniin meripihkan värinen Ferreira 10 Y.O. White Port on maultaan varsin intensiivinen portviini. Siinä maistuu taateli, aprikoosi, appelsiininkuori sekä pähkinä. Sen tuoksussa on lempeää mausteisuutta. Kyseinen portviini valmistetaan käsinpoimituista rypäleistä. Sekin väkevöitetään perinteiseeen tapaan rypäleviinalla ja kypsytetään terästankeissa. Lopulliseen sekoitukseen valitut viinit kypsyvät jopa 15 vuotta tammitynnyreissä.

Molemmat yllämainitut portit ovat ihastuttavia herkutteluviinejä, ja ne sopivat makeiden jälkiruokien lisäksi myös erinomaisesti juustopöydän antimien kanssa nautittavaksi. Tuo jälkimmäinen vaaleampi Ferreiran 10 Y.O. portviini on saatavilla myös kauniissa pahvisessa pakkauksessa, ja on täten ihastuttava lahja illanistujaisten järjestäjälle.

Tahmea päärynäsuklaakakku

(n. 8-10:lle hengelle)

Tarvitset:
200 g tummaa (pähkinä)suklaata
150 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl aitovaniljaa
2, 5 dl vehnäjauhoja
2 pientä päärynää

Koristeluun:
1 tl kaakaojauhetta

Lisukkeeksi:
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria

Valmistusohje:
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä pienehkössä kattilassa. Anna seoksen jäähtyä hieman. Vatkaa tällä välin kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita suklaa-voiseos munasokerivaahtoon. Siivilöi leivinjauhe, aitovanilja ja vehnäjauhot taikinamassaan varovasti käännellen.

Kostuta leivinpaperi veden alla ja purista se tiukasti nyrkissä kuivaksi. Avaa leivinpaperi ja aseta se n. 28 senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Kaada kakkutaikina vuokaan. Huuhtele ja kuivaa päärynät ja puolita ne. Siivuta ja asettele päärynänpuolikkaat viuhkamaiseen muotoon ja asettele ne kakun päälle. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 20-30 minuuttia halutusta kypsyysasteesta riippuen. Kakun sisus saa jäädä valuvaksi - varo siis ettet paista kakkua liikaa.

Viimeistele kakku ripottelemalla sen päälle kaakaojauhetta siivilän läpi. Tarjoile kermavaahdon kera.

Makeaa marraskuuta toivottaen,

-Heidi

Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi.

Heidi Kjellman

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!