3 x takuuvarma viinitärppi mökkituliaisiksi + ekstravinkki ruokakaupasta

Jacob's Creek double Barrel Shiraz kesän mökkituliaisiksi grillaajalle
25.06.2019

Minulla on vielä tovi töitä ennen kesälomaa. Tänäkin vuonna suuntaamme auton keulan kohti Pohjois-Norjaa, ja vietämme aikaa Jäämeren rannalla kalastaen ja ravustaen. Helteitä ei näiltä leveysasteilta parane odottaa, mutta maisemat ja kalansaaliit ovat toivottavasti sitäkin huikeampia. Pääsen myös ensimmäistä kertaa pyytämään jättimäisiä kuningasrapuja! Norjan reissun jälkeen vietämme aikaa perheen kesken mökillä. Olen tänäkin vuonna ajoittanut kesälomani siten, että pääsen suoraan Norjan reissulta Kymijoelle mökillemme täplärapujahtiin.

Kesän kiivaimman mökkeilysesongin kunniaksi kokosin teille tähän postaukseen takuuvarmat vinkit mökkituliaisten osalta. Laadukas viini ilahduttaa aina saajaansa, ja se on antajallekin varsin helppo ja kätevä tapa muistaa isäntäväkeä. Vinkkaan postauksessa neljä erinomaista tärppiä eri hintaluokista – esittelyssä ylellinen samppanja, laadukas punaviini grilli-iltaa ajatellen sekä raikas kesähelteeseen sopiva sangria ja tyylikäs kotimaisista marjoista valmistettu kuohuviini.

Viinivinkki nro 1. - nautiskelijalle

G.H. MUMM Cordon Rouge Brut kuuluu vakkarisamppanjoihini. Se on varma, klassinen valinta lahjaksi, ja ostan sitä usein myös itselleni erityisiin herkutteluhetkiin, jotka vaativat samppanjaa. Kyseinen juoma on hinta-laatusuhteeltaan timanttia. Pullo maksaa Alkossa alle 40 euroa, mikä on kelpo hinta moisesta herkusta.

Väriltään samppanja on kauniin kullankeltainen, ja sen kuplat ovat pienet ja hienostuneet. Tuoksultaan se on raikas ja aavistuksen sitruksinen. Makumaailmaltaan juoma on hyvin kuiva ja ihanan hapokas. Siinä viipyilee sitruksen lisäksi omenaa sekä aprikoosia. Kokonaisuus on ennen kaikkea tasapainoinen ja raikas.

Samppanja on viinituliaisena aina varma valinta. Henkilökohtaisesti voin sanoa, että ilahdun harvasta lahjasta niin kovin kuin samppanjasta. Siinä on aavistus arjesta poikkeavaa ylellisyyttä, ja mikä parasta – samppanjaa voi hyvin juoda kauniina kesäiltana läpi koko aterian. Se sopii alkumaljaksi sekä erityisen hyvin kala- ja äyriäisruokien sekä vaaleiden lihojen kaveriksi. Korvaisin myös rohkeasti makean jälkkäriviinin kuivalla samppanjalla, sillä mielestäni se sopii myös useiden jälkiruokien kanssa nautittavaksi.

Mainittakoon vielä, että G.H. MUMM Cordon Rouge Brut –samppanjaa on saatavilla myös supernäyttävänä 150 cl magnum-pullona, joka on upea lahja vaikkapa hieman suuremmalla porukalla vietäväksi esimerkiksi puutarhajuhliin tai häihin.

Viinivinkki nro 2. – grillin ääressä viihtyvälle

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz –punaviini on erinomainen ja tyylikäs valinta grillijuhlia ajatellen. Tämä viskitynnyreissä kypsynyt punaviini on nappivalinta esimerkiksi mehukkaan pihvin aveciksi, ja ilahduttaa perheen grillimestaria takuuvarmasti.

Maultaan viini on mehevä ja hilloinen, sävyltään upean tummanpuhuva, kohtalokkaan karmiininpunainen herkku. Sen tuoksusta voi aistia mausteisuutta, tummaa suklaata sekä hedelmäisyyttä. Täyteläinen makupaletti on keskitanniininen, marjainen ja mausteinen ripauksella tammisuutta.

Tuo mainittu viskitynnyrikypsytys edesauttaa viinin täyteläisten aromien kehittymistä ilman että viini hapettuu liikaa. Viimeistelyllä viiniin saadaan lisää moniulotteisuutta, rakennetta, täyteläisyyttä sekä pehmeyttä. Varsin mielenkiintoinen ja eksoottiselta kuulostava prosessi, josta voit lukea lisää täältä.

Kaiken kaikkiaan Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz on todella laadukas punaviini, joka maksaa Alkossa noin 18 euroa. Grilli-illallisten lisäksi viini toimii hienosti myös nautiskelu- ja seurustelujuomana.

Viinivinkki nro 3. – kotimaisen ystävälle

Suomalaista käsityötä ja makumaisemaa arvostavalle kesänviettäjälle sopii pakata tuliaiskassiin Valkia Mustikkainen –kuohuviini. Se valmistetaan kotimaisista marjoista: valkoherukasta ja mustikasta. Valkoherukka on kansainvälisestikin katsottuna mielenkiintoinen ja uniikki viininvalmistuksen raaka-aine. Tämä on toisin sanoen myös oiva viini maistatettavaksi ulkomaisille mökkivieraille.

Valkia saa pirskahtelevat kuplansa toisen käymisen kautta, ja se on väriltään hennon purppurainen kaunotar. Se on maultaan puolikuiva, keskihapokas, sopivan mustikkainen, mutta hennon sitruksinen kupliva, joka sopii niin aperitiiviksi kuin jälkkäriviiniksi.

Valkialta on tullut nyt myös markkinoille ihana uutuus, Valkia Marjametsä – jossa maistuu tutun mustikan lisäksi kesäinen mansikka ja vadelma.

Extravinkkinä sangriaa – auringonpalvojalle

Viimeinen tuliaistärppi on herkullinen Barcelona Brandsin Lola Mola -sangria, joka sammuttaa raikkaudellaan janon myös kuumalla kesähelteellä. Sangria on valmistettu aidoista raaka-aineista: espanjalaisesta laadukkaasta punaviinistä, valencialaisista mehukkaista appelsiineista, välimeren sitruunamehusta sekä aromikkaista mausteista ja yrteistä. Sen mausta voi aistia kirsikkaa, neilikkaa sekä kardemummaa. Punaviinipohja koostuu Tempranillo-rypäleestä, joka antaa erinomaisen kehyksen tälle virkistävälle helleherkulle.

Lola Mola –sangria on valmista juotavaksi sellaisenaan, ja sen voi halutessaan kruunata jäillä sekä appelsiinilohkoilla. Minua miellyttää myös tuo erityisen kaunis pullo, jonka voi ottaa hyötykäyttöön vaikkapa vaasina tai uudelleensuljettavana juomakannuna.

Tämä sangria on kätevä ja myös kukkarolle kelpo valinta, sillä sen saat suoraan hyvinvarustelluista ruokakaupoista ja hinta on vain noin 10 euroa.

Aurinkoisia kesä- ja mökkipäiviä toivotellen,

-Heidi

Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi. Seuraavassa postauksessa keskityn hurmaaviin rapuviineihin, joten kannattaa pysyä kanavalla!

Heidi Kjellman

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!