Ylioppilasjuhlien viinitarjoiluvinkit

Ylioppilasjuhla ja muut koulunsa päättävien valmistujaisjuhlat ovat monelle vuoden tärkeimpiä perhejuhlia. Ruokatarjoilun ja menun ohella juhlan järjestäjää askarruttaa juhlan kuohuviini-, viini- ja muut juomavalinnat. Kuohuviini vai samppanjaa? Mikä viini noutopöytään? Ja kuinka paljon juotavaa on varattava juhlaan, ettei se lopu kesken. Alla muutama vinkki, joilla onnistut.

Ylioppilasjuhlat valmistujaisjuhlat vinkit ja boolit

Tervetuliaismaljaksi ylioppilasjuhlaan ja valmistujaisjuhlaan kannattaa valita perinteisesti kuohuviini tai samppanja. Ne avaavat upeasti tilaisuuden ja tuovat siihen arvokkaan juhlan tuntua. On myös hyvä muistaa, että useamman maljan kohottavalle päivänsankarille pitää varata alkoholiton vaihtoehto.

Jos kaikki vieraat saapuvat ylioppilasjuhliin yhtä aikaa, kohottaa juhlien isäntä tervetuliaispuheessa tervetuliaismaljan. Lasin kohottamisen hetkellä juhlien emäntä tai isäntä toivottaa vieraat myös tervetulleiksi. Jos vieraat tulevat juhliin eri aikaa, juhlan sankari kohottaa maljan jokaisen vieraan kanssa erikseen heidän saapuessaan juhlapaikalle.

Tervetuliaismaljan suositeltu annoskoko on 12 cl. Et tarvitse mittaa, vaan sopivan määrän saat täyttämällä kuohuviinilasista noin 2/3. Tavallisesta 0,75 litran kuohuviinipullosta riittää kuohuviiniä noin kuudelle juhlijalle, ja 1,5 litran magnum-pullosta sitä riittää noin 12-13 vieraalle.

Kuohuviinin valinta

Suurissa juhlissa, jossa vieraita on paljon, on myös monta makua. Tällöin maljajuomaksi kannattaa valita mieluummin hieman makeampi kuin kuiva kuohuviini tai samppanja, sillä hieman makeampi tai puolikuiva vaihtoehto sopii paremmin yleiseen suomalaiseen makuun.

Hyviä vaihtoehtoja alkumaljakuohuviiniksi ovat esimerkiksi pirteän hedelmäinen italialainen Zonin Prosecco tai Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut, joka on Australian suosituimpia viinejä.

Vaikka juhlakansalle tarjoaakin kuohuviiniä, voi päivänsankaria hyvällä omalla tunnolla hemmotella aidolla samppanjalla. Tähän tarkoitukseen valitaan samppanja päivänsankarin maun mukaan. Kuivemman samppanjan ystävälle suosittelemme G.H. Mumm Cordon Rouge Brutia tai upeaa rosesamppanjaa G.H. Mumm Le Roséta. Molemmat ovat monikäyttöisiä samppanjoita ja päivänsankari voi huoletta nauttia niiden kanssa myös päivän ruokatarjoilut. Makeamman samppanjan ystävälle suosittelemme saman samppanjatalon G.H. Mumm Demi-Sec -samppanjaa.

Ylioppilasjuhlissa ja valmistujaisissa katetaan yleensä buffetpöytä, koska vieraiden tuloaikaa ja kävijämäärä on vaikea tietää etukäteen. Vieraat saattavat käydä useissa juhlissa samana päivänä, joten tarjoilu kannattaa miettiä sen mukaan. Pieni suolainen kuten voileipäkakut tai vaikkapa tapakset ja muutama vaihtoehto makeaa riittää hyvin. Noutopöytää kannattaa täydentää useamman kerran, jotta tarjottava säilyy aina houkuttelevan tuoreena. Pitkämatkalaisille vieraille on kuitenkin näissäkin juhlissa syytä varta lämmin ruokavaihtoehto. Hyviä valintoja ovat pata- tai uuniruuat, sillä ne voivat odottaa vieraita. Ylioppilasjuhlien ruokatarjoilujen kumppaniksi kannattaa harkita noutopöytään sopivia riittoisia kolmen litran hanapakkauksia. Hyvä puna-valkoviinipari edullisempaa, mutta silti laadukasta viinivaihtoehtoa etsivälle on Suomen suosituin viinimerkki Gato Negro. Viinipari Gato Negro Cabernet Sauvignon ja Gato Negro Chardonnay sopivat moneen makuun ja erilaisille noutopöydän antimille. Varma valinta Alkon hanapakkausvalikoimasta on myös toinen chileläinen viinipari eli Santa Helena Varietal Merlot sekä Santa Helena Varietal Chardonnay trendikkään ja silti juhlavan näköisissä pakkauksissa. Yhdestä hanapakkauksesta viiniä riittää noin 25 annosta (12 cl).

Ylioppilasjuhlat ja muut valmistujaisjuhlat ovat ennen kaikkea nuorten aikuisten juhlia. Tällöin noutopöytään kannattaa harkita myös viinien osalta vegaanisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kaikki chileläiset Castillo de Molinan viinit sopivat myös vegaaneille, ja viineistä löytyy sekä pulloja että kolmen litran hanapakkauksia.

Luomuviineissä Alkon valikomasta löytyy loistavia viinejä. Mehevän hilloinen 35 South Organic Cabernet Sauvignon Carmenére Merlot on erinomainen valinta ylioppilasjuhlaan yhdessä esimerkiksi runsaan paahteisen Jacob´s Creek Earth.Vine.Grape Chardonnay- viinin kanssa.

Ylioppilasjuhliin voi hyvin myös valmistaa raikkaan ja kevyehkön boolin kuten Tyrni & Pommac. Tutustu myös Juomavinkki.fi-sivuston muihin ihanan raikkaisiin boolivaihtoehtoihin.