Neljä lammasreseptiä pääsiäiseen

Pääsiäinen on lammas- ja karitsaruokien kulta-aikaa. Olemme koonneet neljä herkullista lammas- ja karitsareseptiä sekä täsmäjuomasuositukset kullekin reseptille. Valitse suosikkisi ja herkuttele! Niinhän pääsiäisenä kuuluu tehdä.

Karitsan potkaa ja tattirisottoa

Ohje 4:lle

Haudutettu karitsan potka

4 kpl karitsan potkaa
1 dl tuoreita yrttejä (timjami, minttu, rosmariini)
1 rkl suolaa
2 l lihalientä
4 laakerinlehteä

Portviinikastike

2 dl portviiniä
2 dl demi glacea
1 dl paistolientä

Tattirisotto

200 g risottoriisiä
400 g tatteja viipaloituna
2 isoa keltasipulia
3 rkl valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl oliiviöljyä
n. 5 dl valkoviiniä
1 dl kasvis- tai kanalientä
1 dl mascarpone-juustoa
suolaa
mustapippuria

Haudutettu karitsan potka

Suolaa raa’at lihat ja pyörittele ne yrteissä. Anna maustua 2 tunnin ajan. Paista paistinpannulla lihassyyt kiinni ja nostele potkat uunivuokaan lihaliemen kanssa. Lisää joukkoon laakerinlehdet. Hauduta 140-asteisessa uunissa 4 tunnin ajan.

Portviinikastike

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä niin kauan kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Tarkista maku ja tarjoile lihan kanssa.

Tattirisotto

Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Paista sienet ja sipulit öljyssä ja lisää risottoriisit joukkoon. Kuullota seosta kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada sekaan viini ja sekoita, kunnes neste on haihtunut. Lisää kasvisliemi pienissä erissä, välillä haihduttaen ja sekoittaen. Kypsennä, kunnes riisi on napakan kypsää. Mausta risotto tuoreyrtillä, suolalla sekä mustapippurilla ja viimeistele lopuksi mascarponella.

Viinisuositukset:

Campo Viejo Reserva
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, kevyen mausteinen, puinen
Hinta Alkossa: 14,49 €

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karpaloinen, mausteinen, kevyen tamminen
Hinta Alkossa: 11,99 €

Karitsan karetta ja papucassouletia

Ohje 2:lle

2 kpl karitsan karetta
1 tl sormisuolaa
mustapippuria

Kastike

1 l lihalientä
2 dl Wyndham Estate BIN 555 Shiraz tai 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon -punaviiniä (valitse sama viini kuin mitä tarjoilet ruokajuomana)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl tuoretta timjamia
1 dl tuoretta rosmariinia
2 laakerinlehteä
sherryetikkaa

Papucassoulet

300 g keitettyjä papuja, esim. valko- tai mustapapuja
1 dl tuoreita herneitä
50 g voita
suolaa
mustapippuria

Paista pannulla karitsan kareeseen kaunis väri pintaan. Kypsennä liha 120-asteisessa uunissa, kunnes lihalämpömittari näyttää sisälämmöksi 54 astetta. Kääri liha folioon ja anna sen vetäytyä 10 minuutin ajan ennen tarjoilua.

Kuullota pilkottua sipulia kattilassa kymmenen minuuttia. Lisää joukkoon punaviini ja anna seoksen kiehua voimakkaasti toiset 10 minuuttia. Lisää lihaliemi ja jatka keittämistä 20 minuutin ajan. Siivilöi kokoon keittynyt kastike. Lisää lopuksi yrtit ja hauduta kastiketta vielä 15 minuuttia. Lisää lopuksi makusi mukaan suolaa, sokeria sekä sherryetikkaa.

Lämmitä pavut kastikkeessa, lisää lopuksi voi ja herneet. Tarjoile karitsan kanssa.

Viinisuositukset:

Wyndham Estate BIN 555 Shiraz
Täyteläinen, keskitanniininen, karpalohilloinen, mustaherukkainen, kevyen eukalyptuksinen, hennon tamminen
Hinta Alkossa: 13,98 €

1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon
Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, metsämarjainen, kevyen luumuinen, tummasuklainen, mausteinen, tamminen
Hinta Alkossa: 16,88 €

Lammaspyörykät ja pitaleipää

Ohje 4:lle

400 g lampaanpaistijauhelihaa
1 dl paseerattua tomaattia
1 kananmuna
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria rouhittuna

Lisäksi:

4 pitaleipää
200 g maustettua tomaattimurskaa
salaattia
tsatsikia

Sekoita kulhossa kaikki raaka-aineet hyvin sekaisin ja vaivaa taikinaa muutamien minuuttien ajan. Nosta taikina vetäytymään jääkaappiin tunniksi, jonka jälkeen pyörittele siitä isoja pullia. Paista lammaspullat pannulla kauttaaltaan ja lisää maustettu tomaattimurska pannulle. Hauduta pullat mehukkaiksi ja tarjoile pitojen kanssa.

Viinisuositukset:

Wyndham Estate BIN 555 Shiraz
Täyteläinen, keskitanniininen, karpalohilloinen, mustaherukkainen, kevyen eukalyptuksinen, hennon tamminen
Hinta Alkossa: 13,98 €

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, karpaloinen, mausteinen, kevyen tamminen
Hinta Alkossa: 11,99 €

Prässätty karitsa ja kaali-pekonipaistos

Ohje 4:lle

800 g karitsan rintaa tai lapaa
1 l lihalientä
1 sipuli
5 maustepippuria
Punaviinisiirappi
1 dl paistolientä
4 dl punaviiniä
1 rkl sokeria

Varhaiskaali-pekonipaistos

600 g varhaiskaalia
150 g pekonia
2 tl provence-mausteseosta
2 rkl voita tai öljyä
suolaa
mustapippuria

Prässätty karitsa

Poista lihasta kalvot ja laita se uunivuokaan. Kaada päälle lihaliemi, sipuli sekä maustepippurit ja kypsennä 130°C uunissa kolmen tunnin ajan.

Kypsennyksen jälkeen raavi haarukalle säikeitä lihasta ja laita kaikki raavittu liha astiaan, jonka päälle laitat leivinpaperia sekä painon. Säilytä paistoliemi kastiketta varten. Jäähdytä liha yön yli jääkaapissa painon alla.

Leikkaa seuraavana päivänä paloja prässääntyneestä lihasta ja paista palat pannulla rapeaksi.

Punaviinisiirappi

Kaada kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes puolet nesteestä on haihtunut ja jäljellä on vahvan makuinen kastike. Tarkista maku ja tarjoile lihojen kanssa.

Varhaiskaali-pekonipaistos

Leikkaa kaali sekä pekoni suikaleiksi ja paista pannulla mehukkaaksi voinokareen ja mausteiden kanssa. Lisää halutessasi kevätsipulia tai ruohosipulia ja tarjoile karitsan kanssa.

Viinisuositukset:

Campo Viejo Reserva
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, kevyen mausteinen, puinen
Hinta Alkossa: 14,49 €

1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon
Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, metsämarjainen, kevyen luumuinen, tummasuklainen, mausteinen, tamminen
Hinta Alkossa: 16,88 €