Cabernet Franc

Cabernet Franc rypäle

Cabernet Francista saadaan erinomaisia viinejä, mutta Suomessa törmää harvoin viiniin, joka on tehty pelkästään tästä rypäleestä. Se on erittäin tärkeä sekoiterypäle Bordeauxin alueella, jossa siihen yhdistetään Merlot- ja Cabernet Sauvignon -rypäleitä ja ne tuottavatkin joitakin viinimaailman suurimmista viineistä.

Cabernet Franc -rypälettä viljellään ahkerasti St.Emilionin ja Loiren alueilla Ranskassa, Koillis-Italiassa, Kaakkois-Espanjassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Cabernet Franc kypsyy aikaisemmin kuin Cabernet Sauvignon, joten se ei ole kovin herkkä sään vaikutuksille sadonkorjuun aikana. Jotkut jopa tuottavat Francia siltä varalta, että Cabernet Sauvignon ei ehdikään kypsyä.

Cabernet Franc viihtyy viileässä ilmastossa ja siinä on vähemmän hapokkuutta ja tanniinisuutta kuin Cabernet Sauvignonissa. Cabernet Francin tuoksusta ja mausta löytyy vadelmaa, orvokkia sekä vastateroitettua lyijykynää. Viileimmillä alueilla voimistuu yrttisyys ja hienoinen paprikan ja nokkosen aromi.