Uuden vuoden juustotarjotin

Juustolautanen.
29.12.2020

Juustotarjotin uuden vuoden juhlaan

Rakenna uudeksi vuodeksi juustotarjotin. Nämä toimivat juusto-viini -makuparit johdattavat kiehtovalle matkalle juustojen ja viinien maailmaan.

1. Nosta juustot hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Näin niiden aromit ja maku heräävät henkiin.
2. Myös viinit maistuvat paremmin, kun tarjoilet ne oikeissa lämpötiloissa. Valkoviinit ja siiderit voi kaataa lasiin jääkaappikylminä, mutta myös punaviinejä kannattaa jäähdyttää hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Portviinin voi tarjota hieman viilennettynä.
3. Juustot maistuvat sellaisenaan ehdotettujen viinien kumppaneina, mutta juustojen kanssa voi tarjota myös hilloja, piparkakkuja, hapankorppuja tai rapeakuorista patonkia. Älä heitä herkutteluhetkestä jäljelle jääneitä juustoja pois. Niitä voi käyttää myöhemmin salaateissa, keitoissa, iltapalaleipien päällä tai gratiineissa.

Herkulliset viini-juusto -parit

Juusto: Manchego
Viinisuositus: Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignon
Don Quijoten kotiseudulta La Manchasta tuleva Manchego on Espanjan tunnetuin juusto. lampaanmaidosta valmistetun juuston tunnistaa sahalaitakuviosta, joka muistuttaa ajasta, jolloin juustotahko puristettiin esparto-heinämuottiin. Manchegossa on kevyen pähkinäinen maku.

Manchegon suolainen maku tasapainottuu, kun se saa rinnalleen muhkean hedelmäisen Cabernet Sauvignon -viinin Chilestä. Santa Helena Seleccion del Directorio Cabernet Suvignon –viinin runsaasta mausta voi löytää mustaherukkaa, kirsikkaa ja luumua.

Juusto: Välimeren Gouda
Viinisuositus: Tayu 1865 Pinot Noir
Pehmeän täyteläinen gouda tuo sydäntalven juustolaudalle aurinkoisen tuulahduksen Välimereltä. Eteläeurooppalaiset mausteet, kuten valkosipuli, aurinkokuivattu tomaatti, musta oliivi ja basilika antavat persoonallisen makulisän klassiseen hollantilaiseen juustoon.

Tayu 1865 Pinot Noir sopii kevyen hedelmäisyytensä ansiosta goudan rinnalle. Keskitäyteläisen viinin makua sävyttävät punaisten marjojen aromit.

Juusto: Chevre vuohenmaitojuusto
Viinisuositus: Campo Viejo Cava Brut Reserva
Ranskalainen vuohenmaitojuusto maistuu parhaimmillaan kevyesti grillattuna salaattipedin tai rapean paahtoleivän päällä. Ohuen valkohomehunnun alle kätkeytyvässä juustossa yhdistyvät kermainen täyteläisyys ja miellyttävän hapokas maku.

Vuohenmaitojuuston rinnalla kannattaa tutustua iloisesti kuplivaan, espanjalaiseen kuohuviiniin. Campo Viejo Cava Brut Reserva valmistetaan Penedesin tarhoilta poimituista perinteisistä katalonialaisista rypälelajikkeista. Kuohuviinissä on viehättävä viheromenainen tuoksu ja raikas, hennon mineraalinen maku.

Juusto: Castello ® Mustapippurituorejuusto
Viinisuositus: Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition
Castello ® Mustapippuri tuorejuusto on pehmeän täyteläinen ja mieto. Se sopii herkuteltavaksi vaikka keksin päällä aterian jälkeen, mutta toimii myös ruuanlaitossa loistavasti.

Gewürztraminer on yksi Ranskan Alsacen arvostetuimmista rypälelajikkeista. Sen tuoksu on tunnistettavissa litsiluumujen, ruusun ja trooppisten hedelmien aromeista. Valkoviinin hunajaisen makea maku on omiaan rauhoittamaan pippurisen juuston tulisuutta.

Juusto: Regina Blue -sinihomejuusto
Viinisuositus: Sandeman Old Invalid Port
Saksasta kotoisin oleva Regina Blue sopii myös niille herkuttelijoille, joille voimakkaat sinihomejuustot
ovat vieras ajatus. Kermaista Regina Blue -sinihomejuustoa voi maistella portviinin kanssa sellaisenaan
tai sipaista piparkakun päälle.

Makea portviini ja suolainen juusto ovat kuin luotuja toisilleen. Rubiininpunaisen ja kirsikkaisen portviinin maku sulattaa jäsenet talven ulkoilun jälkeen ja tuo kaivattua lämpöä pimeisiin iltoihin. Suomalaisten hyvin tunteman Old Invalid –portviinin koti on kuvankauniissa Douro-joen laaksossa Pohjois-Portugalissa

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!