Viinimatkalla Ranskan Alsacessa

Ranskan Alsace oli ensimmäinen viinimatkakohteeni. Vaikka matkasta on jo lähes 10 vuotta aikaa, ovat muistot matkasta edelleen kirkkaina mielessäni. Olimme reissussa viiden naisen kesken tarkoituksena tutustua paikallisiin viineihin, nauttia hyvästä ruuasta ja kauniista maisemista. Matka oli täydellinen ja voisinkin sanoa viiniharrastukseni alkaneen kunnolla juurikin Alsacesta.

Totta puhuen en tiennyt, minne olimme menossa, mitä olisi tiedossa. Olin juuri aloittanut työsuhteeni Pernod Ricard Finlandilla ja skannasin lehtiartikkeleita. Vastaan tuli artikkeli tämän ranskalaisen viinitien varrella olevasta satumaisen kauniista Dambach-la-villen kylästä ja olin myyty. Tuonne haluaisin. Naisia ei ollut vaikea houkutella mukaan. Niinpä varasimme lennot Sveitsin puolelle Zürichiin ja lähdimme matkaan vielä samana kesänä.

Ensikertalaisen Alsace

Vaikka ensimmäisen viinikohteen valinta olikin sattumaa, osoittautui Ranskan Alsace todella helpoksi kohteeksi ensimmäiseksi viinimatkaksi monestakin eri syystä. Se on tietysti aina plussaa, että matkakohde on lähellä, eivätkä lennot ole liian kalliita tai matkustusaika veny liian pitkäksi. Näin myös pitkä viikonloppu on kätevästi toteutettavissa. Alsacessa kuitenkin myös itse viinit on hyvin helppo ottaa haltuun. Yleisimmin käytettyjä rypälelajikkeita on vain kourallinen, rypälelajikkeita ei pääsääntöisesti sekoiteta keskenään, ja käytetty rypälelajike on merkitty etikettiin toisin kuin yleisesti Ranskassa, missä viinin appellaation mukaan pitäisi tietää, mitä rypäleitä kyseisellä alueella viljellään. Minusta tuntuikin, että sain matkan aikana erittäin hyvän kuvan Alsacen viineistä. Kukin rypäle oli omanlainen ja niistä oli hauskaa löytää alueellisia ja viinitalojen välisiä eroja.

Alsacessa matkustaminen on myös todella kätevää. Välimatkat kylien välillä ovat hurjan lyhyitä. Kun lähdimme ajamaan vuokra-autollamme kylästä toiseen, edellinen kylä häipyi juuri ja juuri näkökentän ulkopuolelle, kun jo seuraavan kylän kyltti tuli vastaan. Tämän vuoksi Alsace sopii erinomaisesti myös pyöräilyyn, eikä vuokra-autoa tarvittaisi lainkaan.

Gisselbrechtin kotikylä Dambach-la-ville

Matkamme ensimmäinen etappi oli Dambach-la-villen kylä, joka sijaitsee alle 50 kilometriä viinitietä pitkin ajellen alueen pääkaupungista, Colmarista, pohjoiseen. Ajoimme Zurichistä suoraan Dambach-la-Villeen, josta ajelimme fiiliksen mukaan kylä kylältä kohti Colmaria. Tälle välille kyliä mahtuu parisenkymmentä, joista jokainen on pullollaan viinitaloja. Ensin kuitenkin tutustuimme Dambach-la-villeen, jossa myös vietimme ensimmäisen yön.

Dambach-la-villen kylä on juuri niin kaunis kuin miltä se kuulostaa. Minusta kylän nimi nimittäin kuulostaa aivan satumaalta ja sitä se myös on. Talot ovat kuin piparkakkutaloja, osa kujista niin kapeita, että autolla ajaessa hirvittää vähintäänkin sivupeilien puolesta. Kylää komistaa muusta maisemasta erottuva kirkontorni, aukion suihkulähde on koristeltu kukkasin. Tätä kaikkea ympäröi muuri, jonka ulkopuolelta avautuu kuvankaunis viinitarhamaisema. Tätä kauneutta on vaikeaa käsittää, vaikka sitä katselee paikan päällä.


Gisselbrecht on erittäin laadukas tuottaja, jonka vuoksi se oli erinomainen valinta ensimmäisen viinimatkan ensimmäiseksi viinitaloksi. Saimme välittömästi hyvän kuvan viinialueesta, rypälelajikkeista ja niiden ominaisuuksista ja makuaromeista. Gewurztramineria ei kutsuta makeaksi, vaan aromikkaaksi, Pinot Grisin makeuden tuntua hedelmäiseksi. Nuorena Riesling, ehdoton suosikkini, on mineraalisen hapokas, ikäännytettynä siitä löytyy upea, petrolinen aromi. Alueen ainoa sallittu punainen rypäle, Pinot Noir, on lähes läpikuultava, hienostuneen kepeä.

Kiersimme tastingtilan lisäksi Gisselbrechtin viinikellarissa, mistä löytyi vanhempia viinejä kuin mitä olemme itse. Viinien etiketit olivat ajan kuluttamat, pullot romanttisesti pölyn peitossa. Onko viinimatkailu tosiaan näin ihanaa? On se, ainakin Alsacessa.

Viininmaistelua ja viinijuhlia

Kesällä Alsace on täynnä elämää. Isompien viinitalojen vierailu- ja tastingtilat ovat järjestelmällisen valmiina ottamaan vieraita vastaan, mutta myös pienemmillä viinitiloilla voi käydä maistelemassa viinejä ilman ajanvarausta. Mekin reippaina koputtelimme niihin oviin, joissa oli lappu toivottamassa vierailijoita tervetulleiksi. Valitsimme tosin vain ne tilat, joissa pärjäsimme englanninkielellä. Yksi näistä pienistä viinitilavierailuista jäi erityisen hyvin mieleen. Tilan nimeä en muista, mutta vierailun sitäkin paremmin. Emäntä ilahtui nähdessään meidät ja toivotti tervetulleiksi. Kiersimme hänen pienessä kellarissaan, maistelimme viinejä suoraan tynnyristä ja siirryimme vielä sisätiloihin naisen kotiin maistelemaan valmiita viinejä. Juttua riitti ja niin riitti viinejäkin. En tiedä miten kauan vietimme naisen viinitilalla. Ennen kuin lasimme ehtivät tyhjentyä, oli hän jo korkkaamassa uutta pulloa.

Vieraanvaraisuus ja iloinen tunnelma jatkui myös majapaikassamme, jossa sattui olemaan puutarhajuhlat. Koko kylä kokoontui puutarhaan nauttimaan hyvästä ruuasta, viineistä ja livemusiikista. Muistan edelleen sen valtaisan paella-pannun, joka kannettiin pöytäämme. Vielä kun tarjolla oli kylän viinejä, oli ilta täydellinen. Koko Alsace näytti kesäkuussa viettävän viinijuhlia. Voin vain kuvitella, miten paljon juhlia Alsacessa on sadonkorjuun aikaan.

Vieraile Gisselbrechtin viinitilalla

Gisselbrechtin viinitila on avoinna vierailijoille:
Ma-pe 8-12 ja 14-18
La 9-12 ja 14-17

Ryhmille viinitalo järjestää kierroksia ennakkovarauksella. Lisätietoja: vins-gisselbrecht.com

Osoite:
Willy Gisselbrecht et Fils,
5, Route du Vin
67650 Dambach-la-Ville
Alsace, France

Viinintekijän vinkit Dambach-la-villen alueen majoituksiin ja ravintoloihin

Hotel Restaurant Arnold
Perheomisteinen hotelli ja ravintola, josta löytyy seudun paras Choucroute garnie, eli tyypillinen paikallinen annos, jossa on makkaroita ja kinkkua hapankaalin kera.
Lue lisää: www.hotel-arnold.com

Auberge Ramstein
Perheomisteinen hotelli ja ravintola. Ruoka on erinomaista ja paikallisesta perinteisestä tavasta poiketen hieman kevyempää.
Lue lisää: www.hotelramstein.fr

Chez Julien Fouday
Hotelli ja ravintola noin 30 minuutin matkan päässä Gisselbrechtin viinitilalta, kukkuloiden päällä. Upeat puitteet.
Lue lisää: www.hoteljulien.fr

Vergers des chateaux
Miellyttävä ravintola, jossa edullinen hintataso. Ravintolassa myös mukava kesäterassi.
Lue lisää: www.verger-des-chateaux.fr

La cheneaudière
Relais & Chateaux -boutiguehotelliketjuun kuuluva upea hotelli ja ravintola kukkuloilla.
www.cheneaudiere.com

Matkakuumeeseen helpotusta

Me olimme matkassa tietysti lentäen, mikä aiheuttaa sen, ettei viinejä saa tuotua määräänsä enempää matkalaukussa. Kaikki matkalta ostetut viinit kun on laitettava ruumaan. Pahimpaan Alsacen matkakuumeeseen auttavatkin Gisselbrechtin Alkossa myynnissä olevat viinit:

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg
Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, mineraalinen, petrolinen, kevyen yrttinen, vivahteikas
75 cl • 19,99 € • Tuotenumero: 591987

Gisselbrecht Riesling Tradition
Puolikuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, aprikoosinen, persikkainen, mineraalinen, yrttinen
75 cl • 12,28 € • Tuotenumero: 544397

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition
Puolimakea, keskihapokas, litsiluumuinen, kevyen hunajainen, mausteinen, kukkainen
75 cl • 13,98 € • Tuotenumero: 579337

Gisselbrecht Sylvaner Tradition
Kuiva, hapokas, valkoherukkainen, sitruksinen, aprikoosinen, kevyen marsipaaninen
37,5 cl • 7,48 € • Tuotenumero: 508154

Gisselbrecht Pinot Gris Tradition
Puolikuiva, hapokas, aprikoosinen, hunajainen, mausteinen
75 cl • 15,60 € • Tuotenumero TVA: 903327

Gisselbrecht Blanc de Noirs Crémant d'Alsace Brut
Erittäin kuiva, hapokas, hedelmäinen, aromikas
75 cl • 16,79 € • Tuotenumero TVA: 943547

    Lue lisää aiheesta:

    Teksti: Teija Kohijoki

    Teija rakastaa sekä hyviä viinejä ja ruokia että matkoja. Hän viettää kaikki lomansa matkaillen ja vapaa-ajan uusia matkoja suunnitellen. Teijan saa houkuteltua matkalle kuin matkalle, kunhan ohjelmassa on hyvää ruokaa ja laadukkaita juomia.

    Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi