Astetta parempi arki

Jättirapupasta -resepti
17.01.2018

Syömme mieheni kanssa molemmat töissä kunnollisen lounaan, joten emme välttämättä arkisin kokkaile keittiössämme sen kummemmin. Pitkäksi venähtäneet työpäivät ja muut menot vievät herkästi voiton keittiössä hääräilyltä. Turhan usein arki-illallisen virkaa toimittavat nopeat keitot, naposteltavat kasvikset, voileivät, hedelmät tai jogurtti.

Pyrin kuitenkin ainakin kerran viikossa valmistamaan astetta ylellisemmän arki-illallisen kauniin kattauksen kera. Ruokahetken viimeistelee lasi tai kaksi hyvää viiniä. Tämä jos mikä saa tavallisen maanantain tuntumaan erityiseltä. Arjessa tulisi pysähtyä useamminkin nauttimaan pienistä asioista eikä lykätä kaikkea automaattisesti viikonlopulle.

Tätä postausta varten kehittelin herkullisen mutta erittäin simppelin ja nopean jättirapupastan. Kastikkeessa maistuu kuiva valkoviini, valkosipuli, sitruuna ja lehtipersilja. Käytin pastassa laadukasta alsacelaista Gisselbrecht Sylvaner Traditionia, joka on arvostetun Gisselbrechtin perheyrityksen tuottama kuiva ja hapokas kaunotar maussaan valkoherukkaa, aprikoosia ja sitrusta. Tuo pieni pullo on juuri sopivan kokoinen arkikokkailuun, ja samalla siitä jää sopiva tilkka myös ruoanlaiton ohessa nautittavaksi.

Jättirapupasta

(2:lle hengelle)

Tarvitset:
reilu loraus hyvälaatuista oliiviöljyä
2 rkl voita
2 makeaa sipulia
4 valkosipulinkynttä
200 g raakoja, kuorittuja jättiravunpyrstöjä
2 dl valkoviiniä 
½ sitruunan mehu ja kuori
sormisuolaa
mustapippurirouhetta
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
parmesan-juustoa
250 g spagettia

Valmistusohje:
Ota jättikatkaravunpyrstöt sulamaan hyvissä ajoin. Aseta sulaneet pyrstöt toviksi vielä kuivumaan talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen neste imeytyy paperiin. Tarkista samalla, että ne ovat perattu huolellisesti ja suoli on poistettu.

Kuori ja hienonna sipulit pieneksi. Lisää ne paistinpannulle oliiviöljyn ja voinokareen kera. Kuullota sipulit läpikuultaviksi ja pehmeiksi. Lisää ravunpyrstöt pannulle, ja paista ne kypsäksi molemmin puolin. Rapujen väri muuttuu kypsyessään kauniin punaiseksi. Nosta ravut toviksi syrjään lautaselle odottamaan.

Keitä spagetti tällä välin reilusti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Lisää pannulle valkoviini, sitruunan mehu ja sen kuori. Anna seoksen poreilla parin minuutin ajan voimakkaasti ja mausta se suolalla sekä mustapippurilla.

Valuta spagetti ylimääräisestä vedestä ja lisää se pannulle valkoviinikastikkeen joukkoon. Sekoita huolellisesti kauttaaltaan ja tarkasta maku. Lisää tarvittaessa mausteita. Viimeistele annos jättikatkaravunpyrstöillä sekä lehtipersiljalla. Raasta pastan pinnalle vielä reilusti parmesan-juustoa.

Näillä ohjeilla ja ajatuksilla kohti herkullisia arki-illallisia,

-Heidi

Ps. Huomasithan, että heti postauksen alapuolella sijaitsevasta pinkistä boksista voit tilata uusimmat blogikirjoitukset kätevästi suoraan sähköpostiisi.

Heidi Kjellman

 

Teksti ja kuvat: Heidi Kjellman

Olen kolmekymppinen helsinkiläinen foodie ja ruokabloggaaja. Inspiroidun sesonkien laadukkaista raaka-aineista ja kotikeittiössäni kokkaillaan useimmiten hyvää arkiruokaa varsin rennolla otteella. Vapaa-ajalla minut löytää todennäköisimmin kalasta Lapin erämaasta tai täplärapujahdista Kymijoelta.

Lue lisää Heidin Tiskivuoren Emäntä -blogista.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!