Vappujuhlien eri hintaiset kuohuviinit

Perrier-Jouet Grand Brut on loistava valinta vapun maljajuomaksi.
Kuva: Sari Spåra.
19.04.2022

Kuohuviinisuositukset vappuun

Kuohuviini ja samppanja ovat itseoikeutettuja vapun maljajuomia vuodesta toiseen. Mutta mikä toimii piknikillä, entä brunssilla? Pitäisikö vappumaljaksi valitakin samppanja? Näistä vinkeistä löydät vaihtoehtoja erilaisiin tyyleihin ja tilaisuuksiin samppanjasta crémantiin cavaan ja roseekuohuvaan. Alkoholitonta unohtamatta.

Perrier-Jouët Grand Brut

Suomalaiset kuluttajat ovat löytäneet Perrier-Jouët Grand Brutin, joka onkin tyylikäs huippuviini ja hintaansa nähden edullinen ostos myös Viinilehden viinikriitikoiden mukaan. Tämä elegantti ja raikas samppanja on saanut Viinilehden kriitikoilta täydet viisi tähteä***** ja maininnan edullinen ostos. Samppanjatalon tyylin mukaisesti Perrier-Jouët Grand Brut on helposti lähestyttävä, raikas, kukkainen ja juuri sopivan mineraalinen samppanja. Sen pirteäs ja hedelmäinen makumaailma on erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, valkoherukkainen, kevyen yrttinen sekä hennon paahteinen. 

Paitsi astetta paremmaksi tyylitaiturin vapun maljajuomaksi tämä samppanja on täydellinen valinta vapun tyylikkäille aterioille: vappubrunssille, vappulounaalle ja vappuaaton illallisille. Erityisen hyvin Perrier-Jouët Grand Brut sopii kevyiden kalaruokien, kampasimpukoiden, ostereiden sekä vaalen liharuokien seuraan, mutta sitä kannattaa kokeilla myös keväisten kasvisruokien, esimerkiksi parsan seurassa. Parhaimmillaan Perrier-Jouët Grand Brut on, kun tarjoilet sen 8–10 asteisena. 

Perrier-Jouët Grand Brut -samppanja myydään Alkossa upeassa, ekologisessa lahjapakkauksessa. Tiesithän, että jos samppanjaa ei löydy juuri sinun lähi-Alkosi valikoimasta, se on helppo tilata sinne Alkon verkkokaupasta. Saat tilaamasi samppanjan haluamaasi Alkoon 1–5 arkipäivässä. 

Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brut

Crémantien suosio ja myös tuotanto ovat kasvussa, ja tuottajat panostavat korkeaan laatuun. Mitä crémantit sitten oikein ovat? Crémantit ovat laadukkaita kuohuviinejä, joista suurin osa tulee Ranskasta. Crémant ei jäljittele samppanjaa, vaikkakin se on valmistettu perinteisellä eli samppanjamenetelmällä. Yleisesti voidaan sanoa, että crémantit ovat helposti lähestyttäviä upeita seurustelu-ja maljajuomia. Ruokapöydässä ne ovat monikäyttöisiä eli mainio valinta vappubrunssin tai vapun noutopöydän kuohuviiniksi. 

Elegantti Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brut tulee Ranskan Dambach-La-Villen kylästä Alsacesta, jossa Gisselbrechtin perhe on viljellyt ja tuottanut viinejä aina  1600-luvulta lähtien. Alsace on myös yleisesti ottaen kaikkein suurin crémantin tuottaja-alue. Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brut on valmistettu 100 % tummista rypäleistä, tarkemmin vain Pinot Noir -rypäleestä, joka on myös yksi kolmesta samppanjan valmistuksessa käytetystä rypälelajikkeesta.

Lohiceviche ja kuohuviini

Vihvahteikkaan ja ryhdikkään Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brut -kuohuviinin kuplat on pienet ja hienorakenteiset, ja sen makumaailma on erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruunainen, keltaluumuinen ja kevyen paahteinen. Brunssilla tämä crémant toimii erityisen hyvin kala- ja äyriäisruokien kuohuviininä, mutta myös keväisten kasvisherkkujen seurassa. Ja jos tarjoat sushia, on se mitä parhain valinta niiden kuohuviiniksi. Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brut -kuohuviinin tyylikkyys ja maku pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun tarjoat sen noin 8 asteisena. Kun seurue on suuri, ja maljajuomat joutuvat hetken odottamaan tarjoilua, kannattaa kuohuviini jäähdyttää astetta paria kylmemmäksi. 

Jacob's Creek Le Petit Rosé ja Campo Viejo Cava

Kun vappupiknik luonnon helmassa on ruokamaailmaltaan usein rento ja monipuolinen, voi myös kuohuviini olla tyyliin sopiva: rento ja monipuolisten herkkujen seurassa viihtyvä. Kuohuviinivalikoimastamme löytyykin kaksi täydellistä ja edullista laatu kuohuviiniä vappupiknikille: australialainen provencetyylinen  rosékuohuva Jacob's Creek Le Petit Rosé Brut Cuvée sekä espanjalainen laatucava Campo Viejo Cava Brut Reserva. 

Jacob's Creek Le Petit Rosé Brut Cuvée on tyylikäs kuohuviini ja myös kriitikoiden arvostama. Viini voitti Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa pronssia sarjassa Roseekuohuviinit, hinta alle 13 euroa. Maultaan pirteä ja hedelmäinen Jacob's Creek Le Petit Rosé Brut Cuvee on erittäin kuiva, hapokas, metsämansikkainen, vadelmainen, kypsän persikkainen ja tasapainoinen. Se sopii erinomaisesti juhlasesonkeihin maljajuomaksi, seurusteluun sekä rentojen herkkujen kuten pikkusuolaisten, pastan, kesäisten salaattien ja grillatun vaalean lihan seuraan. Viilennä roseekuohuviinisi noin 5–7 asteiseksi, jolloin sen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Maisemakuva Jacob's Creekin viinitilalta. Etualalla ohjaava opastekyltti.

Jacob's Creek le Petit Rosé Brut Cuvee on valmistettu Australiassa Jacbo's Creekin viinitilalla, jossa viinejä on tuotettu jo 1800-luvulta alkaen. Jacob's Creek on Australian ensimmäinen suuri viinitalo, joka käyttää 100 % uusiutuvaa energiaa viinituotannossaan. Energia on peräisin tuulesta ja auringosta. 

Kultamitalilla palkittu cava

Vinordic Wine Challenge 2021 -kilpailussa kultamitalilla palkittu Campo Viejo Cava Brut Reserva on perinteisellä cavan valmistusmenetelmällä tehty laatu kuohuviini ja saapuu nautittavaksemme Sant Sadurí d´Anoian kylästä Pendeksen alueelta Espanjasta. Pirteän ja hedelmäisen cavan kuplat ovat hienostuneet ja sen maku on erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, kevyen paahteinen ja kukkainen. Campo Viejo Cava Brut Reserva on erinomaisen hyvä aperitiivi ja vapun maljajuoma, mutta myös monipuolinen ruokajuoma suolaisten herkkujen seuraan: erityisesti tapakset, kalaruoat ja äyriäiset viihtyvät tämän cavan seurassa. Parhaimmillaan Campo Viejo Cava Brut Reserva on, kun tarjoilet sen 8–10 asteisena. 

Campo Viejo Cava tapas piknik

Campo Viejon viinitila on sitoutunut kestävään kehitykseen ja ympäristön säilyttämiseen tuleville sukupolville rikkaana ja kauniina. Viinitilan valmistamo on Euroopan moderneimpia ja edustaa viimeisintä ympäristöystävällistä tekniiikkaa. Viinitalo on saanut ensimmäisenä espanjalaisena viinitalona AENOR-sertifikaatin pienestä hiilijalanjäljestä. 

Gran Campo Viejo Sparkling 0 %

Vappuun, kuten yleensäkin juhliin, kannattaa varata myös laadukasta alkoholitonta skoolattavaa, sillä vieraiden joukossa on aina heitä, jotka eivät käytä alkoholia. Pirteä ja hedelmäinen Gran Campo Viejo Sparkling 0 % on tyylikäs alkoholiton kuohuviini, joka viime kesän Juomavinkin alkoholittomien viinien testissä voitti soberisti-viiniraadin sydämet. Sen maku on puolikuiva, hedelmäinen, sitruksinen ja tasapainoinen. Gran Campo Viejo Sparkling 0 % on todellakin tyylikäs vaihtoehto alkoholittomaksi maljajuomaksi sekä vaikkapa kalan ja savustettujen ruokien seuraan. Suosittelemme, että tarjoat sen 6–8 asteisena.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!