Roseen seuraan carpaccio tai tartar
Jos lammas tarjotaan raakana ja kevyesti maustettuna, esimerkiksi carpacciona tai tartarina, ovat roseet sekä luonteikkaat valkoviinit varteenotettavia lammasviinejä. Valitse kuiva ja pirteän hapokas, selkeää marjaisuutta ja mausteisuutta sisältävä viini.
Kevyesti kypsennetylle, mutta yksinkertaisesti maustetulle karitsanfileelle kannattaa valita punaviini Alkon marjaisat ja raikkaat -kategoriasta, jonka punaviinit ovat nuoria ja kepeitä.
Mehevän hilloisille viineille lammaspyörykät
Mitä enemmän lammasta kypsennetään ja maustetaan, sitä enemmän viiniltä vaaditaan runkoa. Tällöin hyvä punaviini lampaalle löytyy Alkon kategoriasta mehevä ja hilloinen tai vivahteikas ja kehittynyt.
Mehevissä ja hilloisissa punaviineissä on nimensä mukaisesti hillomaista marjaisuutta, pehmeyttä ja hieman makeutta. Nämä lammasviinit eivät ole kovin tanniinisia, joten voit lorauttaa ruokaan samaa viiniä, jota aterialla nautitaan. Mehevät ja hilloiset punaviinit sopivat lammasbologneselle, lammaspyöryköille, purilaisille ja lammasmakkaroille. Hieman makeahko punaviini tasapainottaa rentojen ruokien suolaisuutta ja mausteisuutta.
Vivahteikkaat ja kehittyneet lammasviinit ovat täyteläisempiä, tanniinisempia ja ikääntyneempiä kuin hilloiset viinit. Vahvemmat, keskitanniiniset punaviinit sopivat mediumiksi tai kypsäksi paahdetulle lampaalle, grillatuille lammasvartaille lisukkeineen sekä ylikypsälle lihalle.
Rotevalle punaviinille mausteinen lammaspata
Erittäin voimakkaasti maustettu, pitkään kypsynyt ja tuhtien lisukkeiden kanssa tarjottava lampaanliha vaatii punaviiniltä rotevuutta. Myös hiiligrillaus ja savustus voimistavat lihan makua, jolloin lampaan kanssa kannattaa parittaa voimakas punaviini.
Jos ruoan mausteista löytyy rosmariinia, salviaa, timjamia, inkivääriä, chiliä, currya, pippuria tai vahvoja maustesekoituksia, hyvä punaviini lampaalle löytyy Alkon vivahteikas ja kehittynyt tai roteva ja voimakas -kategoriasta.
Vahvoja lampaalle sopivia punaviinejä tehdään esimerkiksi Syrah-, (Euroopan ulkopuolella Shiraz) Tempranillo– ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä, joista löytyy tummien marjojen, yrttien, savun, tammen ja mokan aromeja. Nämä punaviinit sopivat vaikkapa pitkään marinoiduille ja grillatuille lampaankareille, vahvan kastikkeen kanssa tarjottavalle lammaspaistille ja useita tunteja padassa muhineille lampaanpotkille.
Myös portugalilainen, maultaan intensiivinen, Silk & Spice Red Blend on monipuolinen liharuokien viini. Juomavinkki suosittelee tätä upeaa silkkistä ja mausteista viiniä erityisesti paahdetulle ja grillatulle lampaanviululle sekä mausteisille ruuille.