Vinkit kotibaariin - näin saat cocktailtarjoilun sujumaan

Vinkit kotibaariin - näin saat cocktailtarjoilun sujumaan
20.09.2017

Teksti: Pekka Välitalo

Minulta baarimikkona kysytään usein, miten saan cocktailien tekemisen sujumaan niin hyvin ja näyttämään niin helpolta. Omissa järjestämissäni juhlissa ja illanistujaisissa ojennan vain cocktailit vieraille ja saan myös itse nauttia illasta ja vieraiden seurasta. Niksit eivät ole vaikeita, ja niitä on helppo kenen tahansa noudattaa.

Tässä muutamia vinkkejä, miten saat cocktailtarjoilusi sujumaan vaivatta, eikä aikasi kulu koko iltaa shaker kädessä keittiön puolella.

Vinkit kotibaariin

Näillä vinkeillä saat cocktailtarjoilusi sujumaan

Reseptiikka

On aina suositeltavaa noudattaa valmiiden reseptien raaka-ainemääriä, jotta juomista saadaan maultaan sellaisia kuin ne on alunperin suunniteltu. Tietenkin reseptien soveltaminen omaan makuun on mahdollista, mutta olemassa olevat reseptit ovat toimivia, jonka vuoksi mitään tarvetta soveltamiselle ei ole.

Raaka-aineet

Juomissa käytettävien raaka-aineiden, niin alkoholien kuin alkoholittomienkin, olisi hyvä olla laadukkaita. Samoin kuin ruoan laitossakin, hyvät ja laadukkaat raaka-aineet edes auttavat onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa. Myöskään määrällisesti yhteen juomaan ei kannata laittaa liian montaa eri raaka-ainetta. Less is more - enemmän on vähemmän - tässäkin tapauksessa.

Jäät

Jäitä tulisi käyttää aina juomia valmistettaessa mahdollisimman paljon. Mitä enemmän jäitä käytät, sitä kylmempiä ja raikkaampia juomia saat aikaiseksi. Myös tarjoiltaessa juoma säilyy pidempään kylmänä kun jäitä on paljon. Jäitä voi pakastaa itse, mutta jos tätä mahdollisuutta ei ole, kannattaa muistaa, että myös baareista ja pikaruokaravintoloista voi käydä ostamassa jäitä. Yleensä pientä korvausta vastaan saat pussillisen jäitä mukaasi. Jäät säilyvät hyvinkin pitkään tavallisessa kylmälaukussa. Booleissa olisi hyvä käyttää isoja jääpaloja, joita saat helposti esimerkiksi täyttämällä pakasterasioita tai vaikka maitopurkin vedellä ja pakastamalla yön yli pakkasessa. Isompi jää sulaa hitaammin eikä vetistä boolia yhtä nopeasti kuin pienet jääpalat.

Esivalmistelu

Juomien valmistuksessa kannattaa ennakoida mahdollisimman hyvin, jotta tarjoiluhetki on helppo ja nopea. Näin sinulle jää aikaa ieraiden kanssa seurusteluun, etkä ole se, joka puuhastelee keittiössä koko illan. Mehut voidaan puristaa valmiiksi, tuoreet raaka-aineet ja koristeet voi pilkkoa valmiiksi. Voit jopa valmistaa juomat valmiiksi laseihin, ja tarjoiluhetkellä lisäät niiden sekaan vain jäät ja valmiiksi tehdyt koristeet.

Helpot cocktailit illanistujaisiin

Tässä vielä kaksi erilaista Kahlua-kahvilikööristä tehtävää cocktailia sekä valmiit vinkit siihen, miten saat ne valmisteltua helposti ennakkoon.

 

Kahlua Sour -drinkkiohje

 

Kahlua Sour

4 cl Kahlua
3 cl tuorepuristettu sitruunamehu
1 cl sokeriliemi

Kaikki raaka-aineet ravistetaan jäiden kanssa shakerissa kylmäksi ja siivilöidään lasiin jäiden päälle. Koristellaan sitruunasiivulla.

Vinkit valmistukseen:

  1. Jos tiedät tekeväsi useamman juoman, voit mitata isomman erän raaka-aineita valmiiksi kannuun josta voi helposti kaataa suoraan shakeriin aina tarvittavan määrän eikä aikaa kulu erikseen mittaamiseen.
  2. Jos et omista shakeria, voit mitata useampaan hillopurkkiin valmiiksi raaka-aineet. Tarjoiltaessa lisäät vain jäät ja suljet purkin kannella. Ravistuksen jälkeen avaat kannen ja koristelet juoman. Voit antaa myös vieraasi ravistaa juoman jolloin saatte hauskaa tekemistä juomien ympärille.

 

Kahlua Espresso Martini -drinkkiohje

Kahlua Espresso Martini

4 cl Kahlua
1 espresso (n.4-5cl)

Kaikki raaka-aineet ravistetaan jäiden kanssa shakerissa kylmäksi ja siivilöidään jalalliseen lasiin. Koristellaan kahvinpavuilla.

Vinkit valmistukseen:

  1. Espressoa voi valmistaa etukäteen isomman erän valmiiksi jotta kahvin valmistaminen ei hidasta juomia valmistettaessa.
  2. Tässäkin voit mitata raaka-aineita isomman erän valmiiksi kannuun josta vain kaadat suoraan shakeriin tarvittavan määrän.
  3. Jos et omista shakeria, voit valmistaa juoman hillopurkissa ja kaataa ravistuksen jälkeen kannen välistä juoman lasiin ilman että jäät tulee mukaan.

 

 

Teksti: Pekka Välitalo

Pekka on yksi Suomen taidokkaimmista baarimestareista, joka on voittanut lukuisia cocktailkilpailuita, ja jolla on vuosien kokemus niin baaritiskin takaa kuin baarimestareiden kouluttamisesta. Pekka osaa sekä hifistelyn taidon, mutta ymmärtää myös, millä tavoin kotibaarista saa kaiken irti liikaa stressaamatta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!