Talven kuumin drinkki ja vinkit kuumien juomien valmistukseen

Mausteinen lakkatoti
04.02.2020

Talven kuumin drinkki valmistuu laadukkaasta kotimaisesta Lapponia Lakkalikööristä, jota pidennetään omenamehulla. Inkivääri tuo drinkkiin lisälämpöä ja kanelitanko talven tuntua.

Tarjoile mausteinen lakkatoti talvipäivän ulkoilun päätteeksi tai lämmittävänä jälkiruokajuomana. Lue myös vinkit kuumien juomien valmistamiseen.

Mausteinen lakkatoti

4 cl Lapponia Lakka
10 cl Omenamehu
2 cl Sitruunamehu
1 pala inkivääriä (1cm x 1cm)
3 siivua appelsiinia
1 kanelitanko

Lisää kaikki raaka-aineet pieneen kattilaan. Lämmitä juoma kuumaksi (älä anna kiehua!). Murskaa samalla inkiväärin pala ja appelsiinin siivut jotta niistä irtoaa makua. Kun juoma on kuumaa, kaada kokonaisuus totilasiin siivilän läpi, jotta saat kiinteät palat juomasta pois. Jos haluat lisää makeutta juomaan voit lisätä hieman hunajaa.

Vinkit kuumien juomien valmistukseen

Yleisesti kuumat juomat koostuvat kolmesta elementistä; alkoholista, jostain makeasta ja pohjanesteestä. Alkoholiksi voit valita melkein minkä vain itselle maistuvan suosikkisi, mutta esimerkiksi ruskeat alkoholit sopivat erittäin hyvin kuumiin juomiin. Kuumien juomien valmistuksessa kannattaa panostaa laadukkaaseen alkoholiin. Lämmitettäessä alkoholin aromit korostuvat joten hyvällä ja laadukkaalla alkoholilla saat varmistettua onnistuneen lopputuloksen.

Makeudeksi voit valita minkä tahansa makeuttajan. Valkoisella sokerilla saat makeutta, mutta et juurikaan makua. Tummilla sokereilla kuten fariini- tai muscavadosokeri saat paahteisuutta ja mausteisempaa makeutta juomaan. Myös erilaiset hunajat sopivat kuumiin juomiin erittäin hyvin. Jos käytät juomassasi sokeripitoista alkoholia, kannattaa makeuttajan määrää vähentää.

Pohjanesteeksi kuumissa juomissa kannattaa valita jokin muu kuin pelkkä vesi. Vedellä tietenkin voi tehdä kuumia juomia, mutta esimerkiksi omenamehulla saat heti enemmän täyteläisyyttä. Jos käytät juomasi pohjana teetä, on makujen vaihtoehdot lähes loputtomat. Joidenkin teelajien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska jotkin lajit menevät helposti kitkeräksi jos niitä uuttaa liian kuumaan nesteeseen tai antaa uuttua liian pitkään. Osan pohjanesteestä voit myös korvata viinillä. Näin saat paljon runsautta ja täyteläisyyttä juomaasi.

Jos haluat kuumaan juomaasi monipuolisuutta, voit lämmitysvaiheessa lisätä mukaan erilaisia kuivia mausteita kuten kanelia, neilikkaa, kardemummaa tai tähtianista. Myös sitrushedelmät ja niiden kuoret antavat mukavasti raikkautta kuumiin juomiin.

Kun valmistat kuumia juomia, kannattaa kaikki ainekset lämmittää kattilassa yhtäaikaisesti. Juoman ei kuitenkaan kannata antaa kiehua, koska silloin makua antavat ainesosat saattavat mennä kitkeräksi tai antaa liikaa makua.

Kuva: Sari Spåra, Sweet Food O'Mine

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!