Mehevät ja mausteiset punaviinit kinkulle

Kolme ehdotusta joulun kinkkuviineiksi.
01.12.2023

Kinkun ja joulun liharuokien viinit

Kinkku kuuluu perinteiseen suomalaiseen jouluun ja sillä onkin edelleen tärkeä paikka useimpien joulupöydässä. Viime vuosina myös muiden lihaherkkujen kuten kalkkunan ja riistan suosio on kasvanut. Kun valitaan viiniä liharuoille, tulee useimpien mieleen punaviini. 

Kinkkuviiniä valitessa on punaviineissä pehmeys, mausteisuus, hedelmäisyys ja marjaisuus sekä tasapainoinen ja vivahteikas olemus ominaisuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomioita. Kaikkein rotevimmat ja tanniinisimmat viinit jättävät helposti kinkun jalkoihinsa. 

Kinkulle pehmeä ja mausteinen

Vivahteikkaat ja luonteikkaat viinit, joissa on jonkin verran jäännössokeria, sopivat hyvin kinkulle. Myös suomalaiset hurmannut portugalilainen, jo nimensä mukaisesti silkkinen ja mausteinen, Silk & Spice -punaviini on varsin toimiva kinkkuviininä. Sen makuprofiilista löytyy muinaista silkkitietä pitkin Eurooppaan tuotuja mausteita, jotka etenkin Suomessa ovat tuttuja juuri joulupöydästä: kanelia, neilikkaa, kaardemummaa ja vaniljaa.

Jos olet täyteläisempien viinien ystävä, valitse joulupöytääsi skotlantilaisissa viskitynnyreissä kypsytetty  Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -punaviini. Se kuuluu Vuoden Viinit 2022 -kilpailun kultamitalin voittaneisiin viineihin. Myös tässä erittäin täyteläisessä shirazissa maistuvat jouluiset maut, kuten kirsikka, viikuna ja neilikka. Viini toimii upeasti sekä joulun riistaherkkujen seurassa että pehmeytensä ansiosta kinkkuviininä. Tämä punaviini on myös helppo tuliainen tai lahjaviini, sillä se myydään Alkossa valmiissa lahjakassissa. 

Australialaisen Jacob's Creekin viinitilalta tulee myös kolmas punaviinisuosituksemme joulupöytään. Jacob's Creek Organic Shiraz Cabernet on keskitäyteläinen luomuviini, jonka tuoksusta löytää jouluun sopivasti punaisia marjoja ja yrttejä, ja mausta puolestaan karpaloa, tummaa kirsikkaa, mausteita ja vaniljaa, ryhditettynä kohtuullisilla tanniineilla. 

Runsasarominen valkoviini kinkulle 

Valkoviinit sopivat aivan yhtä mainiosti kinkun ja liharuokien kanssa nautittaviksi kuin punaviinit, kunhan viinien ja jouluruokien makuprofiilit sovitetaan hyvin yhteen. Erityisesti runsasaromiset ja paahteiset sekä monitahoiset, hyvin itsensä kantavat valkoviinit ovat parhaita valintoja kinkun ja sen lisukkeiden seuraan. Valkoviinien hedelmäinen pirteys tuo myös pikanttia kulmaa perinteiseen joulupöydän makumaailmaan ja raikastaa kokonaisuutta. Silk & Spice -teemalla voi jouluaterian läpi nauttia niin puna- kuin valkoviiniäkin. Silk & Spice White Blend on sarjan punaviinin tapaan saanut inspiraationsa portugalilaisten kauppiaiden silkkitietä Eurooppaan tuomista mausteista. 

Alvarinho- ja arinto-rypäleistä tehty White Blend on puolikuiva, hedelmäinen ja vaniljainen viini. Hyvin jäähdytettynä se muodostaa kiinnostavan makuparin niin kinkun kuin luontaisesti hieman makeiden joululaatikoiden kanssa. Se sopii myös jouluaterian kalakattaukseen. 

Joulun kaikki vinkit yhdestä osoitteesta

Juhla-ateria kannattaa suunnitella loppuun asti kokonaisuudeksi, juomia unohtamatta. Kun joulupöydässä on valittu kinkulle ja liharuoalle, kalalle sekä kasviksille sopivat viinit, tulee jouluiltojen ruokailuista unohtumaton nautinto. Jälkiruoat ansaitsevat yhtä lailla omat maistuvat viinit - portviinin ja sherryn. Kokosimme mahtavan Kaikki joulun vinkit - kokonaisuuden, josta löydät monipuolisen kattauksen viinivinkkejä, ruoka- ja drinkkireseptejä sekä ihania ideoita itsetehdyiksi ruokalahjoiksi. Tutustu!

Tiesitkö muuten, että Alkon verkkokaupasta voit kätevästi tilata kaikki saatavilla olevat viinit mihin tahansa Alkoon omaa joulupöytääsi ja ystävälle lahjaksi? Tilauksesi on perillä 4–5 arkipäivässä valitsemassasi myymälässä. Tutustu siis rauhassa jouluruokailua helpottaviin vinkkeihimme ja viineihin ja tilaa haluamasi juomat kätevästi omalta sohvalta haluamaasi Alkon myymälään. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!