Palkitut viinit kinkulle ja joulun liharuoille

Kolme palkittua punaviiniä joulupöydässä.
Jouluna herkutellaan normaalia paremmin. Siksi myös viineihin kannattaa panostaa. Kun valitset joulupöytään useissa kansainvälisissä ja suomalaisissakin viinikilpailuissa palkittuja viinejä, voit olla varma, että joulupöydässäsi on laatuviinejä. Kuva: Sari Spåra
01.12.2022

Kinkun ja joulun liharuokien viinit

Kinkku kuuluu perinteiseen suomalaiseen jouluun ja sillä onkin edelleen tärkeä paikka useimpien joulupöydässä. Viime vuosina myös muiden lihaherkkujen kuten kalkkunan ja riistan suosio on kasvanut. Kun valitaan viiniä liharuoille, tulee useimpien mieleen punaviini. Omat makumieltymykset kannattaa kuitenkin nostaa ykkökseksi, sillä myös valkoviineistä ja roséista löytyy hyviä vaihtoehtoja kinkun ja joulupöydän liharuokien seuraan. Ja kun haluat pärjätä yhdellä viinillä, on samppanja usein varmin valinta. 

Kinkkuviiniä valitessa on punaviineissä pehmeys, mausteisuus, hedelmäisyys ja marjaisuus sekä tasapainoinen ja vivahteikas olemus ominaisuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomioita. Kinkun kanssa valkoviineistä toimivat parhaiten runsasaromiset ja paahteiset sekä monitahoiset ja hyvin itsensä kantavat viinit. Myös laatuun kannattaa satsata. 

Kinkulle pehmeä ja mausteinen

Vivahteikkaat ja luonteikkaat espanjalaiset viinit kuten Campo Viejo Riojan alueelta ovat perinteinen valinta kinkkuviiniksi. Myös suomalaiset hurmannut portugalilainen, jo nimensä mukaisesti silkkinen ja mausteinen, Silk & Spice -punaviini on varsin toimiva kinkkuviininä. Sen pehmeä ja hedelmäinen maku hurmaa useimmat ja tumman rubiininpunainen väri on joulupöytään luotu.

Jos haluat hieman yllättää, valitse kinkun seuraan intensiivinen, Provence-tyylinen roséviini, esimerkiksi Jacob's Creek Le Petit Rosé. Monipuolisuutensa ansiosta voit tarjota sitä myös kalkkunan ja kasvisten parina. 

Jouluna ei kannata unohtaa myöskään chileläisiä viinejä, joilla on erityinen paikka suomalaisten sydämissä. Onhan Chile Suomen suosituin viinimaa. Joulupöytään suosittelemme sieltä raikkaan marjaisia Pinot Noir -viinejä, jotka sopivat loistavasti kinkun seuraan. Castillo de Molinan palkituista viineistä löytyy parikin vaihtoehtoa: Castillo de Molina Reserva Pinot Noir kinkkuviiniksi  ja Cabernet Sauvignon puolestaan muiden tummien joulun liharuokien viiniksi.

Upea, vastuullisesti alkuperäiskansan kanssa yhdessä tuotettu kevyt ja elegantti Tayu 1865 Pinot Noir on puolestaan mainio valinta vaalealle lihalle sekä kasvisten seuraan, mutta toimii hienosti myös kinkkuviininä ja on upea joulun ajan seurusteluviini. Edullisempaa vaihtoehtoa hakevalle suosittelemme Gato Negron For Life -sertifioitua kolmen litran hanapakkauksessa myytävää Gato Negro Red Blend -punaviiniä. Se sai Viinilehdeltä upeat arvostelut ja maininnan Löytö, joka annetaan hinta-laatusuhteeltan poikkeuksellisen hyvälle viinille. Myös molemmat Castillo de Molina -punaviinit löytyvät Alkosta hanapakkauksessa.

Jos olet täyteläisempien viinien ystävä, valitse joulupöytääsi skotlantilaisissa viskitynnyreissä kypsytetty  Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -punaviini tai Wyndham Estate BIN 555 Shiraz. Molemmat viinit ovat erittäin täyteläisiä ja kuuluvat Vuoden Viinit 2022 -kilpailun kultamitalin voittaneisiin viineihin.

Austarlialaisessa Jacob's Creek Double Barrel Shiraz -punaviinissä maistuvat jouluiset maut kuten kirsikka, viikuna ja neilikka. Viini toimii upeasti sekä joulun riistaherkkujen seurassa että pehmeytensä ansiosta kinkkuviininä. Tämä punaviini on myös helppo tuliainen tai lahjaviini, sillä se myydään Alkossa ympäristöystävällisessä ja kauniissa lahjakassissa. 

Niin ikään Australiasta kotoisin oleva Wyndham Estate BIN 555 Shiraz on puolestaan loistava viini, kun joulupöytään katetaan härkäherkkuja tai vaikkapa perinteinen karjalanpaisti. Sen maussa on mukavasti muun muassa marjaisuutta, tammea sekä luumuisuutta. 

Runsasarominen valkoviini kinkulle 

Valkoviinit sopivat aivan yhtä mainiosti kinkun ja liharuokien kanssa nautittaviksi kuin punaviinit, kunhan valituksi tulevat ruokien makujen ja aromien kanssa hyvin yhteen sopivat viinit. Erityisesti runsasaromiset ja paahteiset sekä monitahoiset ja hyvin itsensä kantavat valkoviinit ovat parhaita valintoja kinkun ja sen lisukkeiden seuraan. Valkoviinien hedelmäinen pirteys tuo myös pikanttia kulmaa perinteiseen joulupöydän makumaailmaan ja raikastaa kokonaisuutta.

Ympäristötietoiselle hyvä valinta kinkkuviiniksi on esimerkiksi Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa palkittu luomuviini Jacob's Creek Organic Chardonnay tai samassa kilpailussa kunniamaininnan saanut Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay. Molemmat viinit ovat ruokapyödän todellisia moniottelijoita, ja luomuviini sopii hienosti myös vaaleiden linturuokien sekä kalaruokien seuraan. Viskitynnyrissä kypsytetty Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay maistuu kinkun lisäksi myös joulupöydän graavilohen seurassa. 

Muista myös alkoholiton aikuisille

Jouluun on hyvä varata myös alkoholittomia vaihtoehtoja. Alkon tilausvalikoimasta on 2.12. alkaen saatavilla Campo Viejo alkoholiton kuohuviini, joka on tyylikäs juhlamalja sekä myös kala- ja kasvisruokien kumppani. Alkon valikoimasta löydät myös Jacob's Creekiltä alkoholittoman trion: punaviinin kinkun seuraan sekä rosén ja valkoviinin lintu-, kasvis- tai kalaruokien viiniksi. Campo Viejon alkoholittoman kuohuviinin sekä Jacob´s Creek Unvined Riesling alkoholittoman valkoviinin löydät myös hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista.

Joulun kaikki vinkit yhdestä osoitteesta

Juhla-ateria kannattaa suunnitella loppuun asti kokonaisuudeksi, juomia unohtamatta. Kun joulupöydässä on valittu kinkulle ja liharuoalle, kalalle sekä kasviksille sopivat viinit, tulee jouluiltojen ruokailuista unohtumaton nautinto. Jälkiruoat ansaitsevat yhtä lailla omat maistuvat viinit - portviinin ja sherryn. Kokosimme mahtavan Kaikki joulun vinkit - kokonaisuuden, josta löydät monipuolisen kattauksen viinivinkkejä, ruoka- ja drinkkireseptejä sekä ihania ideoita itsetehdyiksi ruokalahjoiksi. Tutustu!

Tiesitkö muuten, että Alkon verkkokaupasta voit kätevästi tilata kaikki saatavilla olevat viinit mihin tahansa Alkoon omaa joulupöytääsi ja ystävälle lahjaksi? Tilauksesi on perillä 4–5 arkipäivässä valitsemassasi myymälässä. Tutustu siis rauhassa jouluruokailua helpottaviin vinkkeihimme ja viineihin ja tilaa haluamasi juomat kätevästi omalta sohvalta haluamaasi Alkon myymälään. 

Vinkkejä jouluun – viinit, reseptit, drinkit ja lahjat

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!