Tyyli-ikonin suosikkijuoma Lillet

Lillet Blanc tunnetaan yhden 1900-luvun merkittävimmän tyyli-ikonin, Wallis Simpsonin suosikkijuomana. Seikkailimme Pariisissa Wallisin jalanjäljillä.

Lillet Blanc, sitruunaviipale ja tujaus soodavettä – tällä raikkaalla aperitiivilla Ison-Britannian monarkiaa huojuttanut Wallis Simpson (1896−1986) aloitti useimmiten ateriansa. Amerikkalaissyntyinen Wallis oli samaan aikaan yksi Euroopan vihatuimpia ja ihailluimpia naisia. Raivon nostatti se, että kuningas Edward VIII luopui kruunustaan voidakseen olla yhdessä kahdesti erotun rakastettunsa kanssa. Ihailua taas nostatti Wallisin tyylitaju.

Wallis pukeutui aikakauden johtavien muotitaiteilijoiden, kuten Elsa Schiaparellin ja Coco Chanelin suunnittelemiin luomuksiin. Pajunvitsamaisesta hoikkuudestaan kuulu Wallis suosi etenkin istuvia kävelypukuja, joita hän mieluusti koristeli kalliilla jalokivikoruilla. Niinpä Cartier suunnitteli juuri hänelle ensimmäisen pantteririntaneulansa, kun taas Van Cleef & Arpels valmisti hänelle tilaustyönä vetoketjutekniikkaa hyödyntävän, pitkästä lyhyeksi pannaksi muuntuvan timanttikaulakorun.

Mutta missä Wallis Lillet-lasillisensa nautti? Yhdeksi hänen suosikkipaikoistaan tiedetään Pariisin upeimpiin hotelleihin kuuluva, Tuileries’n puistoa vastapäätä sijaitseva Meurice (228 Rue de Rivoli), jossa hänen läheisiin ystäviinsä kuuluva taiteilija Salvador Dalí asui vaimonsa Galan kanssa nimikkosviitissään aina neljäsosan vuodesta. Cocktail-hetki Meuricessa on edelleen elämys. Unohda itsepalvelu ja paperilautasliinat, sillä täällä sinua palvelevat valkohansikkaiset tarjoilijat ja drinkkisi alle asetetaan huolella tärkätty pellavalautasliina. Hemmotteluhetkelle tulee hintaa muutama kymppi, sillä Meuricen hinnat ovat peruspariisilaisbaareja kalliimpia. Silti kokemuksesta kannattaa maksaa ainakin kerran.

Toinen Wallisin mielipaikka oli jalokiviliikkeistään tunnetun Place de Vendômella sijaitseva Ritzin baari. Myös kulman takana Rue de Cambonilla ensimetreistään sijainnut Chanelin muotitalo oli Wallisin suosikkiostospaikkoja.

Nykyään Wallis viihtyisi takuuvarmasti luksuskatu Avenue Montaignen numerossa 41 sijaitsevassa tyyliväen kohtauspaikassa, L’Avenue-ravintolassa, jossa olen itse bongannut niin elokuvaohjaaja Sofia Coppolan kuin muotisuunnittelija Jean Paul Gaultierin. L’Avenuen välittömässä läheisyydessä on nimittäin sijainnut jo perustamisestaan lähtien vuodesta 1946 Christian Diorin muotitalo, jonka luomuksiin Wallis rakastui ensimmäisestä näytöksestä alkaen. Edward-puoliso jopa vitsaili sen olevan tärkein syy siihen, että pariskunta hankki Pariisista toisen maailmansodan jälkeen pysyvän kaupunkiasunnon.

Jos Wallis yhä eläisi, hän todennäköisesti myös muodistaisi aperitiivinsa entistä elegantimmaksi. Tämän kevään muodikkain aperitiiviasuste onkin Lillet Spritzer, joka asustaa klassikon entistä raikkaammaksi.

Lillet Spritzer
8 cl Lillet Blancia
Tonic-vettä
Koristeeksi: mansikoita, mintunlehtiä ja kurkunsiivu

Artikkelin kirjoittaja Mirva Saukkola on tyyli- ja tapa-asiantuntija, joka on kirjoittanut teokset Etiketti (WSOY 2014) ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta (WSOY 2015).

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi