Boolit - valmistus, koristelu ja tarjoilu

Boolit - valmistus, koristelu ja tarjoilu
Vinkkejä boolien valmistukseen, koristeluun ja tarjoiluun.

Booli on mainio ja helppo juoma kaikkiin juhliin. Se sopii tarjottavaksi raikkaana janojuomana, mutta myös tervetuliaismaljana. Boolia voi hyvin tarjota myös talven juhlissa kuten itsenäisyyspäivän tilaisuuksissa ja pikkujouluissa. Tällöin booliksi kannattaa valita vaihtoehto, joka maustetaan kauteen sopivilla vahvoilla mausteilla tai vaikkapa kuivatuilla hedelmillä.

Hedelmäistä tai marjaista boolia

Hyvä booli on raikas ja syntyy kun maku ja vahvuus ovat tasapainossa. Silmiä hivelee kaunis kaikkien ainesosien yhdistelmästä syntyvä väri ja booliin sopivat koristeet. Boolireseptin ohjeita kannattaa noudattaa. Tärkein aineisosa boolissa on siinä käytettävä väkevä viini tai likööri, joista boolin perusmaku syntyy. Perinteikkäistä suomalaisista Chymos marja- ja hedelmäviineistä tai Lapponia-likööreistä löytyy makuvaihtoehto käytännössä jokaiseen booliin halusitpa sitten mansikkaa, mustikkaa, puolukkaa, lakkaa, tyrniä, karpaloa tai vaikkapa mustaherukkaa. Hyvä booli syntyy myös vahvoista siidereistä vaikkapa Alkon valikoimissa olevista Swing Omena- ja Päärynäsiidereistä. Jos valitset pohjaksi marja- tai hedelmäviinin, voit vahvistaa makua liköörillä, omenaviinillä, kuohuviinillä tai vahvalla siiderillä. Myös makusiirappeja kannattaa kokeilla.

Booleissa käytettävillä virvoitusjuomilla, mehuilla ja erilaisilla makuvesillä säädellään boolin alkoholipitoisuutta ja saadaan siihen raikkautta. Maustamaton vodka on puolestaan yleisin boolin väkevöittäjä neutraalin makunsa ansiosta, mutta makuvodkiakin kannattaa kokeilla. Myös vaaleaa rommia voi hyvin käyttää boolin väkevöittäjänä.

Vinkki: Ole varovainen alkoholin kanssa, sillä on helpompi väkevöittää liian mietoa boolia kuin saada väkevä booli miedoksi. Sama on syytä muistaa makeuden kohdalla. Makeutta on helppo lisätä.

Ei liian vahvaa boolia

Hyvä booli ei ole koskaan liian vahvaa. Booli on seurustelujuoma ja tarkoituksena on, että sitä voi nauttia useamman lasillisen. Hyvässä boolissa alkoholipitoisuus vaihtelee sen käyttötarkoituksesta riippuen 5 – 15 tilavuusprosentin välillä. Suosittuja boolimakuja ovat mansikka, omena, päärynä ja karpalo sekä muut suomalaiset marjat. Jos haluat tarjota perinteistä poikkeavaa kokeile Malibu-pohjaista boolia ananaksella ja verigreipillä säväytettynä.

Tarjoile booli kylmänä

Parhaimmalta booli maistuu kylmänä, joten jäitä kannattaa jäädyttää pakastimeen runsaasti. Viimeisteltyä ulkonäköä boolille antavat jääkuutiot, joiden sisään on pakastettu koristeita vaikkapa boolin koristelussa muutenkin käytettäviä marjoja ja hedelmän paloja, yrttien lehtiä tai syötäviä kukkia. Hyvä mittari jäiden menekkiin on jääpalapussi / boolilitra.
Boolin valmistetaan mahdollisimman kylmistä aineista, joten huolehdi siitä, että kaikki booliin käytettävät ainesosat ovat olleet vähintään vuorokauden jääkaapissasi. Kun ensimmäinen boolierä on valmis, laita ainekset takaisin jääkaappiin ja ota ne esiin vasta silloin kun teet lisää boolia. Kuohuviini, limonadit ja muut hiilihappoa sisältävät juomat lisätään booliin vasta juuri ennen tarjoilua. Näin booli pysyy pirteän kuplivana pidempään.

Vinkki: Pidä boolisi kylmänä lisäämällä jäisiä koristemarjoja ja hedelmäpaloja tai jäitä. Voit myös laittaa jos mahdollista boolimaljan jäämurskan päälle.

Boolin koristelu

Yleensä booli koristellaan marjoilla, hedelmäpaloilla, yrteillä, syötävillä kukilla tai vaikkapa jääpaloilla, joiden sisään koristeet on jäädytetty. Myös hedelmien kuorista (omena, päärynä, appelsiini) saa kivan näköisiä koristeita, kun ne leikkaa spiraalin muotoisiksi. Syötäviä kukkia ovat vaikkapa ruiskukka, orvokki, kehäkukka ja mansikan kukat. Booliin, jossa maistuu mustaherukka sopii vallan mainiosti koristeeksi myös mustaherukan lehdet. Pääsääntönä on, että kaikki makua antavat koristeet ovat samaa makua kuin boolin päämaun antava juoma.

Tavallisimmat booleissa käytettävät yritit ovat minttu ja sitruunamelissa. Talvisissa booleissa voit käyttää tähtianiksia, kanelitankoja, rusinoita ja manteleita – saman tyyppisiä aineksia, joita käytät glöginkin maustamiseen. Yritit ja mausteet muuttavat boolin makua, joten suosittelemme, että noudatat boolin ohjeita.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!