Miten valmistetaan klassinen Bellini?

Miten valmistetaan klassinen Bellini?
Bellini valmistetaan kuohuviinistä ja persikkapyreestä, ja se sopii hyvin vaikkapa brunssin juomaksi.

Bellini drinkki on lähtöisin Italian Venetsiasta, jossa sen kehitti Giuseppe Cipriani vuonna 1945 perustamassaan Harry’s Barissa. Persikkaa ja kuohuviiniä yhdistävän drinkin nimi juontaa 1400-luvulla eläneeseen taidemaalari Giovanni Belliniin, joka oli tunnettu persikkaisia ja vaaleanpunaisia sävyjä juhlistavista maalauksistaan.

Harry’s Barissa on vuosien saatossa vieraillut lukuisia kuuluisuuksia, kuten Ernest Hemingway ja Dorothy Parker, joilla on varmasti ollut osansa Bellinin kansainväliseen suosioon. Venetsiassa on syntynyt myös muita versioita Bellinistä, kuten mansikoista valmistettu Rossini.

Bellini valmistetaan näistä ainesosista

Bellini valmistetaan kuohuviinistä ja persikkapyreestä. Persikkasosetta on saatavilla myös valmiina, mutta se on usein valmistettu valkopersikoiden sijaan keltalihaisista lajikkeista. Autenttisimman juoman saat valmistamalla pyreen itse tuoreista valkopersikoista. Italiassa valkopersikoiden sesonki on toukokuulta syyskuulle, ja osa paikallisista baareista tarjoileekin Belliniä ainoastaan tähän aikaan vuodesta. Bellini ja Rossini ovat erityisen suosittuja brunssidrinkkejä. Kokeile drinkin valmistamista sesongin mukaan myös muista hedelmä- tai marjapyreistä!

Millainen kuohuviini Belliniin kannattaa valita?

Italialaiseen klassikkodrinkkiin kannattaa valita kuiva eli brut kuohuviini, jotta drinkistä ei tule liian makea. Esimerkiksi Campo Viejo Cava Brut Reserva -kuohuviinin kevyt hapokkuus ja sitruksisuus tuo hyvää selkärankaa Belliniin persikan rinnalle. 

Mikä on paras lasi Bellinille?

Bellini tarjoillaan huilumaisesta kuohuviinilasista. Lasin vetoisuuden tulisi olla vähintään 1,5 - 2 desilitraa. Varsinkin kuumana kesäpäivänä lasit kannattaa jäähdyttää etukäteen joko pakkasessa tai täyttämällä ne jääpaloilla ja kylmällä vedellä ennen drinkin valmistusta.

Klassisen Bellinin resepti

Tarvitset:

10 cl jäähdytettyä kuohuviiniä (esimerkiksi Campo Viejo Cava Brut Reserva)
5 cl jäähdytettyä persikkapyrettä

Valmistusohje:

  1. Kaada lasiin puolet kuohuviinistä eli 5 cl sekä 5 cl jäähdytettyä persikkapyrettä.
  2. Sekoita kevyesti ja lisää joukkoon loppu kuohuviini.
  3. Nostele sekaisin lusikalla, mutta älä vatkaa, jotta kuplat eivät katoa.
  4. Tarjoile välittömästi.

Vinkki! Isommalle porukalle voit valmistaa Bellinin pohjan sekoittamalla puolet kuohuviinistä sekä persikkapyreen kannussa, säilytä tarjoiluun asti jääkaapissa. Tarjoiltaessa kaada pohja laseihin ja päälle loppu kuohuviini.

Lähteet:
https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/202/bellini-diffords-recipe

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!