Miten valmistetaan klassinen Margarita?

Miten valmistetaan klassinen Margarita?
Klassinen Margarita voidaan valmistaa joko coupe- tai on the rocks -lasiin.

Margarita on drinkki, joka perinteisimmillään valmistetaan tequilasta, triple sec -likööristä ja limemehusta ravistamalla. Juoman kruunaa suolareunus.

Tästä ikisuosikista on vuosien saatossa syntynyt lukuisia versioita: jäillä tarjoiltava Tommy’s Margarita, jossa käytetään triple secin sijasta agavesiirappia sekä erilaisia Frozen Margaritoja, jotka ravistuksen sijaan valmistetaan tehosekoittimessa jäämurskan avulla. Esimerkiksi USA:ssa Margarita on yksi suosituimmista drinkeistä. Vuonna 2008 se oli itseasiassa maan tilatuin drinkki, ja hallitsi 18% osuutta kaikista tilatuista cocktaileista.

Kuten monien muiden klassikkodrinkkien, myös Margaritan historia on hämärän peitossa. Sen keksijäksi on veikattu useita henkilöitä: esimerkiksi tijuanalaista ravintoloitsijaa 1940-luvulla sekä seurapiirijulkkista 1930-luvun Acapulcosta. Todennäköistä kuitenkin on, että juoma on muotoutunut vuosien saatossa Daisy-nimisen drinkkikategorian raameihin. Sitrusmehua, sitruslikööriä ja alkoholia yhdistävät Daisyt olivat suosittuja drinkkejä 1900-luvun alkupuolella, ja Margarita todennäköisesti sai alkunsa tequila-pohjaisena versiona Daisysta. Tätä teoriaa tukee myös se, että espanjan kielen sana “margarita” tarkoittaa päivänkakkaran kukkaa, englanniksi “daisy”.

Margarita drinkki tuunattuna passionhedelmällä
Margaritasta on tehty lukuisia eri versioita, ja sen voi tuunata esimerkiksi passionhedelmällä.

Margarita valmistetaan näistä ainesosista

Klassiseen Margaritaan käytetään:

  • tequilaa 
  • triple sec -likööriä
  • limemehua.

Koska limemehu on juoman ainoa tuore raaka-aine, kannattaa siihen panostaa - valmiit limemehupullot voi suosiolla jättää muuhun käyttöön. Mehukas limehedelmä antaa puristettaessa hieman periksi. Kovan, golfpallolta tuntuva limen mehu on puolestaan niukkaa ja kirpeää, eli kaupassa kannattaa jo valita mehukkaita yksilöitä.

Margarita valmistetaan ravistamalla, minkä takia hyvät jäät ovat tarpeen. Jääpalapussilla valmistetut jäät ovat usein kovin pieniä ja murenevia, minkä takia niistä sulaa ravistettaessa juomaan liikaa vettä. Kannattaa siis mieluummin ostaa supermarketin pakasteosastolta lohkaremaisia pussijäitä tai kysellä lähiravintolasta jäiden oston mahdollisuutta. Jäitä on mahdollista tilata myös kotiin, jos tiedossa on suuremmat juhlat. Ravistamiseen tarvitaan myös shaker eli cocktailravistin. Jos tällaista ei kotoa löydy, myös lasinen hillopurkki ajaa tarvittaessa saman asian.

Margarita kruunataan suolareunuksella, johon kannattaa valita laadukas suola. Sormisuola on tähän yleensä hyvä vaihtoehto, sillä karkea merisuola on koostumukseltaan turhan rakeista ja ruokasuola taas liian hienoa. Jos sormisuola on suurina kiteinä, sitä voi hieman murskata ennen käyttöä. Vaihtelua voi tuoda myös kokeilemalla esimerkiksi savusuolaa tai lisäämällä suolan joukkoon chilihiutaleita tai limen kuorta.

Millainen tequila Margaritaan kannattaa valita?

Raikkaaseen Margarita drinkkiin sopii parhaiten vaalea tequila. Koska juoma on hyvin simppeli, tequilan laadulla on väliä: huonosta tequilasta ei synny hyvää Margaritaa. Valitse siis tequila, jonka tasapainoisessa maussa on raikasta sitruksisuutta.

Myös ikäännytettyä reposado-tequilaa voi käyttää Margaritaan, jolloin saadaan tyyliltään rotevampi ja mausteisempi drinkki.

Mikä on paras lasi Margaritalle?

Klassinen Margarita tarjoillaan joko maljamaisesta coupe-lasista tai on the rocks - eli viskilasista. Jos käytössäsi on vähän jäitä, valitse coupe-lasi, jolloin juoman voi tarjoilla ilman jäitä. Tällöin lasi kannattaa etukäteen viilentää pakkasessa - näin drinkki pysyy pidempään kylmänä. On the rocks -lasia käytettäessä Margarita tarjoillaan jäiden kera.

Miten tehdään klassinen Margarita?
Margarita on the rocks -lasissa.

Klassisen Margaritan resepti

Coupe- tai on the rocks -lasi
5 cl tequilaa
2,5 cl triple sec -likööriä
2,5 cl tuorepuristettua limemehua
(tarvittaessa maun mukaan sokerisiirappia)
jäitä
(suolareunusta varten n. 1 dl suolaa, pieni lautanen ja limelohko)

  1. Tee lasiin suolareunus, jos haluat - katso ohje alla. Tämän vaiheen voi hyvin jättää myös välistä!
  2. Mittaa cocktailravistimeen 5 cl tequilaa, 2,5 cl triple sec -likööriä sekä 2,5 cl tuorepuristettua limemehua.
  3. Sekoita lusikalla ja maista - lisää tässä vaiheessa pieni määrä sokerisiirappia, jos pidät makeammasta.
  4. Täytä shaker jäillä, sulje ja ravista 10-15 sekuntia, kunnes shakerin pinta alkaa tuntua kylmältä. Siivilöi drinkki lasiin. Jos käytit on the rocks -lasia, täytä se vielä jäillä. Koristele halutessasi limelohkolla.

 

* Suolareunus

Levitä suolareunuksen tekoa varten suolaa pienelle lautaselle lasin suun kokoiseksi keoksi. Käännä lasin suu alaspäin ja kuljeta limelohkon leikattua hedelmälihaa lasin reunaa pitkin puolikkaan lasin verran niin, että lasin reuna kostuu muutaman millin syvyydeltä. Dippaa kostutettu lasin reuna suolaan. Käännä lasi oikein päin pöydälle ja valmista siihen drinkki.

 

Lähteet:

https://www.diffordsguide.com/g/1138/margarita-cocktail/origins-and-history

https://punchdrink.com/recipes/tommys-margarita/

https://www.nationalgeographic.com/culture/food/the-plate/2016/02/23/the-thirst-quenching-history-of-the-margarita/

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!