Miten valmistetaan klassinen Mojito?

Miten valmistetaan klassinen Mojito drinkki?
Mojiton valmistuksessa tärkeää ovat laadukkaat raaka-aineet.

Mojito on drinkki, jonka tarkka alkuperä on mysteerien peitossa. Erään teorian mukaan se on jalostunut The Draque -nimisestä juomasta, johon käytettiin Karibialla 1500-luvulla sokeriruokopontikkaa, limemehua, minttua ja sokeria. Kaapparikapteeni Francis Draken mukaan nimetty juoma on saatettu kehittää Kuubassa, mutta joidenkin tarinoiden mukaan se sai alkunsa Draken laivamatkoilla. The Draque -drinkkiä juotiin erityisesti siihen liitettyjen terveysvaikutusten vuoksi, joilla pyrittiin torjumaan jopa koleraa.

1800-luvulla sokeriruokopontikka vaihtui rommiin. Drinkki esiintyi ensimmäisen kerran kirjallisuudessa vuonna 1932 Havannassa sijaitsevan Sloppy Joe’s Barin manuaalissa nimellä Mojito. Drinkin nimi saattaa viitata espanjan kielen sanaan “mojar” eli kostuttaa, mutta varmaa tietoa nimen alkuperästä ei ole.

Mojito valmistetaan näistä ainesosista

Mojito drinkkiin käytetään:

  • rommia 
  • minttua 
  • limeä 
  • sokeria
  • soodavettä

Koska ainesosat ovat melko yksinkertaiset, kannattaa niiden laatuun panostaa. Mintun tulisi olla ehdottoman tuoretta. Mintusta saa parhaat aromit esille, kun lehtiä puristaa kevyesti käsien välissä juuri ennen käyttöä. Lehtiä ei kannata murskata tai nirhata, koska se korostaa kitkeryyttä.

Miten valmistetaan Mojito?

Jo kaupassa kannattaa varmistaa, että limet ovat mehukkaita: tämä onnistuu hedelmää kevyesti puristamalla. Jos lime on kova kuin golfpallo, hedelmä on kuiva ja siitä irtoava mehu hyvin kirpeää. Parhaiten sitrushedelmien mehut saa liikkeelle pyörittämällä niitä ennen käyttöä pöydän pintaa vasten kämmenellä kevyesti painaen. Huoneenlämpöisistä hedelmistä irtoaa paremmin mehua kuin jääkaappikylmistä.

Miten valmistetaan Mojito?

Mojito drinkkiin voi käyttää erilaisia sokereita, mutta perinteisen raikkaan ja kevyen Mojiton saa aikaiseksi vaaleilla sokereilla. Taloussokerikin käy, mutta autenttisin maku syntyy sokeriruo'osta valmistetusta vaaleasta ruokosokerista. Sokerin määrässä ei muuten kannata pihtailla, koska sen rooli tasapainoisen juoman luomisessa on tärkeä!

Miten valmistetaan Mojito?

Mojiton kruunaa kevyesti kupliva soodavesi. Kivennäisvesi ja vichy kannattaa jättää janojuomaksi, koska niiden sisältämät kivennäisaineet ja suolat muuttavat juoman makua. Kylmä hiilihapotettu hanavesi tai lähdevesi toimii Mojitossa parhaiten.

Jäät ovat myös tärkeä osa onnistunutta drinkkiä. Hyvänlaatuisiin jäihin kannattaakin panostaa. Niitä saa ostettua esimerkiksi suurten markettien pakasteosastoilta. Myös paikallisesta ravintolasta voi kysellä jäitä korvausta vastaan. Mojitoon voi käyttää myös jäämurskaa, mutta se vetistää juoman varsinkin kuumalla kelillä nopeasti.

Miten valmistetaan Mojito?

Millainen rommi Mojitoon kannattaa valita?

Rommi on tietysti yksi Mojiton tärkeimmistä raaka-aineista. Kuubasta maineeseen nousseeseen drinkkiin kannattaakin käyttää nimenomaa kuubalaista rommia. Vaalea, nuori rommi on perinteisin vaihtoehto, mutta myös tummempia rommeja voi testailla.

Mikä on paras lasi Mojitolle?

Mojitolle toimii parhaiten korkea kapea highball-lasi. Vetoisuudeltaan lasin tulisi olla korkeintaan 3 desilitraa, jotta lasia ei tule täytettyä liian suurella määrällä soodavetta, mikä tekee drinkistä vetisen.

Mojito drinkki

Klassisen Mojiton resepti

5 cl kuubalaista vaaleaa rommia
2 tl vaaleaa ruokokidesokeria
2,5 cl tuorepuristettua limemehua
10-15 lehteä tuoretta minttua
soodavettä
jäitä
koristeeksi mintun oksan päätytupsuja

  1. Mittaa tarjoilulasiin 2 tl ruokokidesokeria, 2,5 cl limemehua ja tilkka soodavettä. Sekoita, kunnes sokeri sulaa.
  2. Purista mintunlehtiä kevyesti käsiesi välissä ja lisää ne lasiin.
  3. Lisää 5 cl rommia ja täytä lasi jäillä. Yksi tai kaksi palaa ei riitä, koska ne eivät jaksa jäähdyttää juomaa ja lasiin tulee kaadettua liikaa soodavettä. Pyöräytä juomaa pitkävartisella lusikalla muutaman kerran, jotta jäät jäähdyttävät raaka-aineet.
  4. Täytä lasi soodavedellä ja nostele juoma lusikalla kevyesti sekaisin - älä vatkaa, jotta soodaveden kuplat eivät karkaa! Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai limemehua.
  5. Koristele drinkki mintun tupsulla.

Vinkki! Jos haluat valmistaa juoman nopeammin tai teet useamman drinkin kerralla, voit käyttää sokerin tilalla sokerisiirappia, jota saa joko valmiina kaupasta tai helposti itse valmistamalla*. Jos käytät sokerisiirappia, yhdistä lasissa 1,5 cl siirappia, limemehu, minttu ja rommi. Etene sen jälkeen yllä olevan ohjeen mukaan.

Isolle porukalle voit valmistaa juoman myös kannussa!

*Sokerisiirappi

Yhdistä 1 osa sokeria ja 1 osa kiehuvaa vettä. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut ja seos muuttuu täysin kirkkaaksi. Kaada puhtaaseen pulloon ja säilytä viileässä.

Lähteet:

https://www.liquor.com/articles/mojito/
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/429/cocktails/mojito-cocktail

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!