Miten valmistetaan klassinen Old Fashioned drinkki?

Miten valmistetaan klassinen Old Fashioned drinkki?

Old Fashioned on drinkki, joka tyylikkyydellään kuljettaa nauttijansa toiseen aikaan. Tämä drinkki on säilyttänyt suosionsa jo 200 vuoden ajan, ja se onkin yksi kaikkein klassisimmista cocktaileista. Jo 1800-luvun alkupuolella viskistä, sokerista, vedestä ja bittereistä sekoitettiin drinkkejä, joita tuolloin kutsuttiin Whiskey Cocktaileiksi. Ilman jäitä valmistettu juoma hörpättiin kerralla usein aamuisin “silmiä avaamaan”.

Nykyisen nimensä Old Fashioned sai 1870-luvun paikkeilla, kun baarimestarit alkoivat lisäämään drinkkeihin markkinoille tulleita uusia likööreitä. Vanhaan tottuneet asiakkaat päätyivät tilaamaan suosikkijuomaansa pyytämällä yhden “vanhanaikaisen” ja näin Old Fashioned sai nimensä.

Miten valmistetaan Old Fashioned drinkki?

Old Fashioned valmistetaan näistä ainesosista

Old Fashioned valmistetaan

  • viskistä 
  • vedestä 
  • bittereistä
  • sokerista

Vesi on tärkeä osa Old Fashioned drinkkiä. Se lisätään drinkkiin jäistä sulattamalla, ja se sitoo juoman maut yhteet, pehmentää alkoholin purevuutta ja luo tasapainoisen kokonaisuuden. Bitterit puolestaan tuovat drinkkiin mausteisuutta.

Aivan alkuperäisissä resepteissä drinkki valmistetaan sokerisiirapista ilman jäitä. Tuntemattomasta syystä Old Fashioned drinkkiä alettiin jossain vaiheessa valmistamaan murskaamalla bittereillä kostutettu sokeripala lasin pohjalle ja liuottamalla sokeri sitten soodatilkkaan. Myös jäiden käyttö yleistyi tässä vaiheessa.

Jos haluat Old Fashioned drinkin valmistukseen annoksen rituaalia, käytä ihmeessä sokeripalaa, mutta valmistaudu siihen, että juoman valmistaminen kestää kauemmin. Sokerisiirapin kanssa homma hoituu sutjakammin. Sokerisiirapin saa tehtyä helposti myös kotona: yhdistä vain 2 osaa taloussokeria ja 1 osa kiehuvaa vettä ja sekoita, kunnes sokeri sulaa ja seos muuttuu kirkkaaksi. Säilytä viileässä.

Miten valmistetaan Old Fashioned drinkki?

Millainen viski Old Fashioned drinkkiin kannattaa valita?

Perinteisesti Old Fashioned valmistetaan amerikkalaisesta bourbon-viskistä. Bourbonin uusista tammitynnyreistä saama vaniljaisuus sopii erinomaisesti yhteen bittereiden mausteisuuden kanssa. Valitse tuote, joka on hedelmäinen ja aromikas.

Mikä on paras lasi Old Fashioned drinkille?

Old Fashioned tarjoillaan nimeään kantavasta on the rocks -lasista eli paksupohjaisesta viskilasista. 

Miten valmistetaan Old Fashioned drinkki?

Klassisen Old Fashioned drinkin resepti

1-2 dash aromaattista bitteriä *
7 cl bourbon-viskiä
1-2 cl sokerisiirappia
koristeeksi appelsiinin kuorisuikale
lisäksi tarvitset on the rocks -lasin, baarimitan, jääpaloja ja pitkävartisen lusikan

  1. Mittaa tarjoilulasiin 1-2 dash aromaattista bitteriä, 7 cl bourbon-viskiä, ja makusi mukaan 1-2 cl sokerisiirappia.
  2. Lisää kolmesta neljään kookasta jääpalaa ja sekoita juomaa lusikalla noin 20-30 sekuntia, kunnes drinkkiin on sulanut reilusti vettä ja sen maku on tasapainoinen - lisää bittereitä ja sokeria makusi mukaan.
  3. Täytä lasi jääpaloilla ja koristele appelsiinin kuorella.

*Bitterit on usein pakattu pieniin pulloihin, joissa on niin sanottu dash-korkki. Korkista tulee kerrallaan yksi dash eli tilkka, joka vastaa noin kymmentä tippaa.

Vinkki! Koska Old Fashioned ei sisällä tuoreita raaka-aineita, voit valmistaa isomman satsin etukäteen pulloon ja säilyttää jääkaapissa. Tällöin esimerkiksi juhlissa drinkin tarjoilu on vaivatonta! Kaada vain juoma laseihin jäiden päälle ja koristele.

Lähteet:
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/500/cocktails/old-fashioned-cocktail
https://www.thekitchn.com/when-it-comes-to-cocktails-whats-in-a-dash-behind-the-bar-218109

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!