Viinin tarjoilulämpötilat

Viinin tarjoilulämpötilat

Lämpötilalla on ratkaiseva osuus sekä viinin hajun että maun jättämään vaikutelmaan. Suuren viinin monivivahteisuuden tunnistaa hyvin hitaasti jos sitä nautitaan liian viileänä. Kirpeä valkoviini taas maistuu lattealta huoneenlämpöisenä. Oikean tarjoilulämpötilan valitsemalla voi siis olennaisesti vaikuttaa viinin aromiin.

Mitään vakiosääntöä lämpötiloista ei ole olemassa, mutta esimerkiksi korkealaatuinen punaviini sietää hyvin 18 asteen lämpötilan kun taas täyteläinen valkoviini 16 astetta. Vanha sanonta “huoneenlämpöinen” ei enää nykyään päde, sillä useimmin huoneenlämpö on reilut 20 astetta, joka on yleisesti ottaen kaikille viineille turhan lämmin tarjoilulämpötila. Loppujen lopuksi viinin laatu määrittelee sen oikean tarjoilulämpötilan. Mitä yksinkertaisempi viini, sitä viileämpi lämpötila. Mitä täyteläisempi ja korkealaatuisempi viini on, sitä lämpimämpää se saa olla.

On hyvä myös ottaa huomioon pullon säilytys tarjoilun välissä. Lasissa viini lämpenee nopeasti, ja kuiva lämpö myös edistää hienojen aromien haihtumista. Mikäli viinistä haluaa nautiskella pidempään, on pullo syytä pitää viileässä paikassa odottamassa seuraavaa tarjoilukertaa.

Viinien temperointi

Korkealaatuiset viinit saattavat olla hyvinkin herkkiä suurille lämpötilavaihteluille. Lämpö- tai kylmäshokin saatuaan ne voivat vaikuttaa tasapainottomilta tai sulkeutuneilta. Paras tapa temperoida viini on lämmittää tai viilentää sitä hitaasti pidemmän aikaa. Markkinoilla on useita erilaisia viinin jäähdyttämiseen tarkoitettuja coolereita, jotka sopivat eriomaisesti niin puna- ja valkoviinien kuin kuohuviinienkin temperoimiseen.

Eri viinityyppien suositeltuja tarjoilulämpötiloja:

Kuohuviini - kuiva, hedelmäinen 4-6 °C

Samppanja - cuvée ilman vuosikertaa 12-14 °C

Valkoviini

  • kevyt, hapokas 6-8 °C
  • eksoottisen aromaattinen 8-10 °C
  • täyteläinen, puun aromeja 14-16 °C

Rosee 6-8 °C

Punaviini

  • kevyt, hedelmäinen 12-14 °C
  • selvästi mausteinen 16 °C
  • täyteläinen, tanniinipainotteinen 18 °C
  • kypsynyt 18 °C

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!