Glögi tuo lämpöä kylmeneviin iltoihin

Glögi tuo lämpöä kylmeneviin iltoihin

Alkon glögivalikoima:

Tarinoiden mukaan jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset nauttivat maustettua viiniä - tosin useimmiten kylmänä. Viiniä maustettiin maun parantamiseksi - ja toisaalta maustamista perusteltiin terveydellisillä syillä. Erään tarinan mukaan, joku kekseliäs myös huomasi, että lämmittämällä viinin maku parani edelleen. Niin tai näin, ensimmäinen kirjoitettuna säilynyt glögiresepti löytyy yli 2000 vuotta sitten Tiberiuksen Roomassa eläneen tunnetun herkkusuu Apiciuksen kirjoittamasta keittokirjasta. Keskiajalle tultaessa mausteista lämmitettyä viiniä nautittiin laajalti Euroopassa ja Ruotsissakin jo 1600-luvulta lähtien.

Suomeen glögin toi luultavasti muuan diplomaatin rouva, joka oli ihastunut siihen Tukholmassa vuonna 1929. Aluksi glögiä nautittiin lähinnä ruotsinkielisissä perheissä ja vasta 1960-luvulla glögi levisi laajemmin myös tavallisen kansan keskuuteen perinteisten joulujuomien maidon, oluen ja viinan rinnalle. Joulutapoja tutkineen Kaisu Jaakkolan mukaan glögiä juotiin mm. aattona ennen ateriaa, aaton aperitiivina, hautausmaalta palattua, kirkosta tultua, joulupukkia odotellessa, lahjoja jaettaessa, aterian jälkeen, silloin kun palelsi ja ylensyöneiden ystävien pistäytyessä. Moneen se siis sopii.

Sana glögi tulee suoraan ruotsin kielen sanasta glögg, glödda, joka tarkoittaa lämmittää. Termi glödgat vin esiintyi ensi kerran Ruotsissa vuonna 1609.

Tänä päivänä glögiä nautitaan paitsi joulua odotellessa ja jouluna, myös yhä useammin lämmikkeenä talven kylmiä viimoja nujertamaan.

Glögin valmistaminen itse

Glögin valmistaminen myös itse on helppoa ja lopputuloksena on oman maun mukainen, persoonallinen lämmin juoma. Voit myös ostaa kaupasta valmiita glögimausteita, joten kaikkea ei tarvitse tehdä alusta alkaen. Jos kuitenkin haluat tehdä glögin kokonaisuudessaan itse, kokeile esimerkiksi Gato Negro -glögiä.

Gato Negro -glögi
1 pullo Gato Negro Cabernet Sauvignon -punaviiniä
Kanelitankoja
Kokonaisia mausteneilikoita (määrä maun mukaan)
1 appelsiini
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 kukkurallinen teelusikka nelimaustetta (murskaa morttelissa 2 osaa jauhettua muskottipähkinää, 2 osaa murskattua valkopippuria,1 osa murskattua maustepippuria ja 1 osa jauhettua mausteneilikkaa.)
2,5 dl Vettä

Laita vesi kattilaan ja lisää kanelitangot, hunaja ja mausteet. Hunajan liuetessa veteen leikkaa appelsiini kahdeksaan osaan ja lisää joukkoon.
Kaada viini joukkoon. Lämmitä varovasti jottei juoma rupea kiehumaan ja alkoholi haihtuu. Jäähdytä juoma, maista ja lisää sokeria tarvittaessa.
Anna juoman seistä n. tunti, jotta maut ehtivät tasoittumaan.
Tarjoile juoma lämpimänä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!