Kesän suosituimmat boolireseptit ja vinkit boolien tarjoiluun

Kesän suosituimmat boolireseptit ja vinkit boolien tarjoiluun
23.05.2018

Boolit ovat mainio tapa tarjoilla juomaa isommallekin porukalle. Vieraat hoitavat juoman tarjoilun ja voit itse keskittyä vieraiden kanssa seurusteluun. Boolivinkit ovatkin yksi eniten kysytty aihe mitä saan ystäviltäni, joten miksi en jakaisi näitä vinkkejä myös teille Juomavinkin lukijoille. Kesä on juuri saapunut, joten käyttöä näille tulee varmasti.

Kuinka paljon?

Usein kysytään paljon boolia kannattaa tehdä. Määrä tietenkin vaihtelee vierasmäärän mukaan, mutta itse lasken yhden annoksen kooksi 2 dl. Yleisesti kannattaa varata 2-4 annosta vierasta kohden riippuen muun tarjoiltavan juoman määrästä. Jos siis vieraita tulee esimerkiksi 15 ja tarjoat 3 annosta jokaiselle, varataan boolia 9 litraa.

Miten tarjolle?

Boolin tarjoilussa voidaan käyttää melkein mitä vain isompaa astiaa mihin haluttu nestemäärä mahtuu. Klassiset laakeat boolimaljat ovat syystä klassikoita, mutta hyvänä vaihtoehtona toimii esimerkiksi iso hanallinen lasisäiliö. Astia saa mielellään olla hieman lian iso, jotta jäitä mahtuu varmasti riittävästi eikä juoma läiky annosteltaessa. Annosteluun voi käyttää mitä vain keittokauhaa tai vastaavaa apuvälinettä.

Jäät?

Kuten yksittäisten boolien kanssa, myös boolien valmistuksessa on tärkeää käyttää paljon jäitä, jotta juoma pysyisi mahdollisimman kylmänä ja raikkaana. Jäitä voi hankkia esimerkiksi lähimmästä ravintolasta. Mene muovipussin kanssa rohkeasti kysymään. Näin ainakin itse olen aina saanut jäitä pientä korvausta vastaan. Jäitä voi valmistaa myös itse. Muoviset jääpalapussit ovat toimivia, mutta mielestäni hieman ärsyttäviä varsinkin, jos jäitä pitää tehdä paljon. Suosittelen täyttämään tyhjiä maitopurkkeja tai muovisia säilytysrasioita vedellä ja jäädyttää niissä isompia pääpaloja. Isoissa jääpaloissa on se etu, että ne sulavat hieman hitaammin verrattuna pieniin paloihin, ja ne vetistävät juomaa vähemmän, varsinkin jos booli on pitempään tarjolla. Voit myös jäädyttää isoihin paloihin sisälle hedelmiä, marjoja tai vaikka syötäviä kukkia. Miksi et kokeilisi myös jäädyttää jääpalat veden sijaan, vaikka mehusta. Näin juomaan tulee lisämakua jäiden sulaessa. Pakastetuilla marjoilla saat viilennettyä boolia ja samalla ne myös toimivat koristeena.

Mitä ainesosia booliin?

Mitä siihen booliin sitten laitetaankaan? Reseptejä on tietenkin loputon määrä ja vieraat tykkäävät aina vähän eri mauista. Yleisesti kannattaa boolista valmistaa raikas ja maultaan kevyt joka maistuu varmasti kaikille. Yleinen virhe on, että boolista tehdään liian vahva alkoholipitoisuudeltaan. Tuskin kukaan kuitenkaan haluaa, että muutama annos boolia iskee takaraivoon kuin koivuhalko. Mieluummin siis matala kuin korkea alkoholipitoisuus.

Mitä tulee reseptiin, kannattaa mennä yksinkertaisella vaihtoehdolla. Näin epäonnistumisen mahdollisuus pienenee eikä raaka-aineita mene hukkaan. Boolissa on aina hyvä olla kuitenkin jotain hapanta, jotain makeaa ja jotain kuplivaa. Kuplivana toimii kuohuviini tai limonadit/tonic-vedet. Happaman ja makean suhteella voit säätää boolin makeutta sellaiseksi kuin haluat. Laadukkaiden raaka-aineiden suosiminen on myös hyvä tapa varmistaa onnistuneen lopputuloksen. Esimerkiksi mehut kannattaa puristaa itse, jos mahdollista.

Vinkki boolin ennakkovalmisteluun

Boolin pohjan voit tehdä valmiiksi jo ennen vieraiden saapumista, vaikka jo edellisenä päivänä. Lisää kuitenkin hiilihapolliset raaka-aineet, koristeet ja jäät vasta juuri ennen tarjoilua.

Tässä vielä helpot ja herkulliset boolireseptit kesän juhliin ja illanviettoihin: 

Juhlamalja -booliohje

Juhlamalja

Juhlamalja on kauniin oranssihtava booli, jota tarjoilee illanistujaisissa mielellään. Lakan ja päärynän makuinen booli vie kielen mennessään!

Tarvitset
1 plo Chymos Väkevä Lakka Marjaviini
0,5 l päärynämehu
1 l tonicvesi

Ohje
Kaada ainesosat laakeaan boolikulhoon ja sekoita. Lisää runsaasti jäitä viilentämään boolia ja koristele omenalohkoilla ja limekiekoilla.

Malja ilolle -booliohje

Malja ilolle

Malja ilolle on voimakkaan punainen booli, joka maistuu kypsältä kirsikalta ja mansikalta. Greippilimonadin ansiosta booli saa kevyen kuplivan, raikkaan sitruksisen vivahteen. Kun on syytä juhlaan, Malja ilolle -booli on loistava vaihtoehto.

Tarvitset
1 plo Chymos Kirsikka Väkevä Marjaviini
1 l greippilimonadi
1 l mansikkamehu

Ohje
Kaada Chymos Kirsikka Väkeväviini, greippilimonadi sekä mansikkamehu kannuun tai boolikulhoon. Sekoita ainekset hyvin ja lisää joukkoon jäitä. Koristele booli tuoreella mintulla ja pakastemarjoilla juuri ennen tarjoilua.

Syysunelmia

Syksyisiin sävyihin sonnustautunut booli soveltuu täydellisesti syksyn viileneviin iltoihin, mutta marjaisan makumaailmansa vuoksi varsin hyvin myös alku- ja keskikesän juhliin. Syysunelmia on kevyesti kupliva, raikas booli, joka maistuu karpaloilta ja herukoilta. Tuplaamalla ainesosien määrän saat luotua boolin isommallekin seurueelle.

Tarvitset
1 plo Chymos Karpalo Väkevä Marjaviini
1 l herukkamehu
1 l vadelmakivennäisvesi

Ohje
Kaada pullollinen Chymos Karpalo Väkevä Marjaviiniä valitsemaasi kulhoon. Lisää joukkoon litra herukkamehua sekä litra vadelmakivennäisvettä tuomaan keveyttä ja raikkautta booliin. Boolia voi halutessaan viilentää jääpaloilla tai esimerkiksi jäisillä karpaloilla. Kaadettuasi boolin laseihin, voit koristella maljat sitruunalla ja rosmariinin oksilla.

Herukan hehku -booliohje

Herukan hehku

Upean punainen booli on näyttävä ja maukas valinta kesän juhliin. Mustaherukan happamuus, omenan makeus ja ginger beerin kitkeryys tekee boolista tasapainoisen ja herkullisen makean.

Tarvitset
1 plo Chymos Mustaherukka Väkevä Marjaviini
1 l omenamehu
0,7 l ginger beer

Ohje
Sekoita ainekset keskenään haluamaasi tarjoiluastiaan. Lisää runsaasti jääpaloja juuri ennen tarjoilua. Koristele booli esimerkiksi limekiekoilla ja tuoreella mintulla.

Teksti: Pekka Välitalo

Pekka on yksi Suomen taidokkaimmista baarimestareista, joka on voittanut lukuisia cocktailkilpailuita, ja jolla on vuosien kokemus niin baaritiskin takaa kuin baarimestareiden kouluttamisesta. Pekka osaa sekä hifistelyn taidon, mutta ymmärtää myös, millä tavoin kotibaarista saa kaiken irti liikaa stressaamatta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!