Vähemmän on enemmän

Kuluttajien kiinnostus terveyteen ja hyvinvointiin näkyy juomavalinnoissa matalampina alkoholiprosentteina. Alkon valikoiman alkoholittomien tuotteiden lukumäärä on muutaman vuoden aikana kaksinkertaistunut, ja alle 10 prosentin viinejäkin löytyy valikoimasta toista sataa. Viinintuottajat pyrkivät vastaamaan trendiin kehittämällä viinejä miedommaksi, ja toki joillain, yleensä viileillä, alueilla viineihin syntyy luonnostaan vähemmän alkoholia. Itse olen saksalaisten Rieslingien fani, ja juuri niissä prosentit monesti jäävät alhaisiksi.

Luomua, vegaania, matalampia alkoholiprosentteja…

Matala alkoholipitoisuus merkitsee vähemmän kaloreita, eikä tämä tarkoita kompromissia maun suhteen. Kevyemmillä viineillä on myös roolinsa aterian täydentäjinä. Mosellandin Organic White -valkoviini (8,5%) sopii aasialaisille herkuille pienen makeutensa ansiosta. Tuote on myös luomu ja sopii vegaaneille, joten se tikkaa useamman boksin tämän hetken trendilistalla.

Suomalaiset ovat myyntitilastojen* mukaan yhä kiinnostuneempia italialaisista ja portugalilaisista viineistä. Gazela edustaa trendikästä Portugalia, alkoholia tuotteessa on 9,0 %. Pirtsakka seurusteluviini sopii myös salaateille tai vaikka tälle herkulliselle äyriäispastalle.

Toinen trendialue, Italia, on Zonin Moscato Dolcen koti. Jälkiruokajuomaksi erinomaisesti soveltuva matala-alkoholinen (7,0 %) kuohuviini on saatavilla puolikkaassa koossa (37,5 cl), joten tämän otan mukaan ensi kesän eväsretkille. Nämä pienemmät pakkauskoot ovat myös kasvattaneet suosiotaan, aina kun ei ole tarvetta avata isoa pulloa.

Uuden-Seelannin Marlborough-alueelta tuleva Brancott Estate Flight voitti vuonna 2016 San Franciscon arvostetussa, kansainvälisessä viinikilpailussa kultaa. Rypäleet on kerätty hieman aiemmin kuin saman tuottajan muissa, korkeamman alkoholipitoisuuden, viineissä, ja näin viiniin on saatu keveyttä, raikkautta ja matala yhdeksän prosentin alkoholipitoisuus. Tuote löytyy Alkosta tammikuun puolivälistä alkaen, ja voit vertailla sitä saman tuottajan perinteisempään 13,5 alkoholiprosentin Sauvingnon Blanciin samalta alueelta. Mikäli olet kiinnostunut laskemaan kaloreita, huomaat että 9 % tuotteessa niitä on 60 kcal/dl, kun 13,5 % tuotteessa 80 kcal/dl.

(Matalana) sokerina pohjalla

Olen pitkään kaivannut alkoholitonta kuohuviiniä, joka maistuisi hyvälle, ja jota voisi nauttia aperitiivina (eli se ei saisi olla liian makea). Alkon valikoimaan on juuri tullut Suomen tunnetuimmalta aussiviiniltä** Jacob’s Creek Unvined Sparkling, joka on vähemmän kuin 0,5% alkoholia sisältävä kuohuviini. Tuotteessa on myös vähemmän sokeria kuin monissa muissa alkoholittomissa kuplivissa juomissa (ja huomattavasti vähemmän kuin jälkiruokakuohareissa), joten senkin takia kelpuutan tämän mielelläni alkujuomakseni.

Oli kyse sitten uudenvuodenlupauksista tai jäädäkseen tulleesta terveysajattelusta, on vähemmän viinien suhteen usein enemmän. Kippis!

Teksti: Laura Järnefelt

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Laura on nauttinut työkseen cocktaileja, niin Suomessa kuin ulkomailla. Vainu on vuosien varrella hioutunut niin tuoksun, maun kuin juomatrendien suhteen. Lauran lasi on aina puoliksi täynnä. Usein Vesperiä.

Kuvat: Miro Järnefelt

* Alkon myyntitilastot 2017
** Brand Equity Monitor -tutkimus 2017

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi